islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5877
EURO
34,8539
ALTIN
2.496,12
BIST
9.657,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Ahmet Hakan’a Bütünüyle Reddiye

Ahmet Hakan’a Bütünüyle Reddiye

Ahmet Hakan: Bir Siyasetçinin İçki İçip İçmemesine Bakılmaz

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, 26 Mayıs 2019 tarihli köşe yazısında “Bir siyasetçinin nesine bakılır?” sorusuna şu şekilde cevap verdi:

  • ORUÇ tutup tutmadığına değil…Ehil olup olmadığına bakılır.
  • Namaz kılıp kılmamasına değil…Liyakat sahibi olup olmadığına bakılır.
  • İçki içip içmemesine değil…Ortaya koyduğu projelere ve vizyona bakılır.
  • Yasin okuyup okumamasına değil…Yalan söyleyip söylemediğine bakılır.
  • Abdest alıp almadığına değil…Hakka, hukuka riayet edip etmediğine bakılır.
  • Cumaya gidip gitmediğine değil…Halka gidip gitmediğine bakılır.

Ahmet Hakan’a Bütünüyle Reddiye

Çoğu zaman ilginç tespitlerde bulunan ama bazen de bir konunun önemine vurgu yapayım derken itidali kaybeden ve bizleri şaşırtan Ahmet Hakan kardeşimiz, bu sefer de bir “ideal” siyasetçi profili çizerken, ehliyetine, liyakatine, vizyonerliğine, dürüstlüğüne, hakperestliğine ve toplumculuğuna işaret ederken, bir Müslüman idarecide aynı zamanda bulunması gereken diğer manevî/ahlâkî hasletleri görmezden gelmesi ve hatta küçümseyici bir yaklaşımla bunları adeta gereksiz görmesi beni şahsen üzdü. Buradan tashih maksatlı olarak Ahmet Hakan’a ve okuyucularına MÜSLÜMAN bir siyasetçide olması gereken vasıfları bir bütünlük içinde hatırlatma ihtiyacı duymaktayım. Şöyle ki:

  • Bir siyasetçinin ehliyetine ne kadar bakılırsa ORUÇ tutup tutmadığına da o kadar bakılır. Çünkü Allah rızası için oruç tutan bir siyasetçi, açların hâlini daha iyi idrak edebileceği için, halkına sosyal duyarlılık gösterir ve yoksullara şefkat göstermenin ötesinde onları kamusal sosyal koruma kapsamına alır. Orucun sağladığı takva ile toplumun fertleri arasındaki sosyal mesafeler azalır ve manevî bağlar kuvvetlenir.
  • Bir siyasetçinin liyakat sahibi olması ne kadar önemli ise namaz kılması hatta cemaat ile namaz kılması da o kadar önemlidir. Namaz, kişiyi Allah’a yaklaştıran bireysel farz niteliğinde bir ibadettir ama daha çok cemaatle kılınması tavsiye edilmiştir. “Cemaatle kılınan namazın sevabı yalnız başına kılınan namazdan 27 derece daha faziletlidir.” (Nevevi, II: 386.). Bu hadis, fazlasıyla idareciler için de geçerlidir. Kaldı ki bir siyasetçi, cami cemaatin dertlerini de bu vesile ilk elden dinlemiş olur.
  • Siyasetçinin ortaya koyduğu projelere ve vizyona bakılır. Ama içki içip içmemesine bakılmazmış? Bu nasıl bir kıyaslama böyle. Aman Allah’ım. İçki içen bir idareciye ben nasıl güvenebilirim? Kur`an-ı Kerîm içkiyi açıkça yasaklamış, haram olduğunu bildirmiş ve “şeytanın işlerinden bir pisliktir” (el-Mâide: 90) demişken, ben nasıl olur da şeytanın pis işleriyle haşir neşir olmuş bir siyasetçinin vizyonuna ve projelerine güvenebilirim? Hangi bayan sekreter, bir alkollü idarecinin cinsel sarkıntılarından emin olabilir ki?
  • Bir siyasetçinin yalan söyleyip söylemediğine elbette bakılır. Ama dürüst bir siyasetçinin riyadan uzak Kur’an okuması veya Yasin’i ezberden okuması da güzel bir haslet değil midir? Her iki hasletin bir siyasetçide bulunması, güven telkin edici değil midir? Bendeniz şahsen bir siyasetçinin idaresi altına olan bir mevtanın cenaze namazına katılmasını, cenazeyi kabristana kadar taşımasını ve orada sevabını meyyitin ruhuna hediye etmek maksatlı olarak Allah rızası için Yasin’i okumasını takdirle karşılarım ve hatta samimiyetine binaen imrenirim.
  • Bir siyasetçinin hakka, hukuka riayet edip etmediğine mutlaka bakmalıyız. Peki bütün gün boyunca abdestli olmasında ne gibi bir sakınca var? Allah katında kişinin manevî derecesini artıran abdest, sahibini de hak ve hukuka riayet etmesini daha çok sağlamaz mı? Bendeniz şahsen abdestsiz dolaşan bir siyasetçiden ziyade abdestli olan bir siyasetçiye daha çok güvenirim.
  • Ahmet Hakan en son olarak ne mi buyurmuş? Siyasetçinin cumaya gidip gitmediğine değil de halka gidip gitmediğine bakılırmış. Vay vay. Amma da büyük bir vecize ha. Cuma cemaati halk değil mi efendi? Kaldı ki Cuma namazı, herkes için farzdır. Cuma namazı, en çok sosyal boyutu olan bir ibadettir. Cuma namazında Müslümanlar topluca bir araya gelmekle ayrıca sosyal iletişim kurar. Cemaat duyarlılığı sayesinde Müslümanlar, birbirlerinin sevinç ve kederlerini paylaşır. Siyasetçi de onların dertlerini dinler ve çare üretir. Devlet-millet kaynaşmasının en güzel örneği, camide olur. Asr-ı saadette Cuma namazını aynı zamanda bir siyasî lider olan Peygamberimiz kıldırmıştır.. Ondan sonra da merkezde halifeler, taşrada ise oranın en ehil idarecileri Cuma namazını kıldırmıştır. Öyle ise bir siyasetçinin Cuma namazına katılmasını yadırgamak bir yana onun (varsa eğer bir üst otoriteden yetkilendirilerek) Cuma namazını kıldırması dahî beklenir.

Ezcümle

Ahmet Hakan’ın çok yanıltıcı açıklamalarını düzelttikten sonra isterseniz şimdi de Osmanlı devlet adamı olan Ahmet Vefik Paşa’nın (1823-1891) ideal bir siyasetçide olması gereken vasıfları bir öğrenelim:

  • Muteber olmalı: Sözü geçen, itibar edilen bir şahsiyet olmalı.
  • Mutedil olmalı: Söz ve davranışlarında itidalli yani ölçülü olmalı.
  • Murtezim olmalı: Azimli ve gayretli olmadır.
  • Mutlif olmalı: Eksiklikleri telafi edici ve bağışlayabilme özelliklerine sahip olmalı.
  • Muvaffak olmalı: Allah’ın çizdiği çerçevede gayret göstermeli.
  • Muvakkit olmalı: Zamanı iyi ayarlayabilmeli.
  • Muzaffer olmalı: Hedef odaklı olarak üstün çaba göstermeli.
  • Müceddid olmalı: Faydası olan her yeniliğe açık olmalı.
  • Müdebbir olmalı: Maddî ve manevî meselelerde tedbirli olmalı.
  • Müeyyid olmalı: Görüşünde sağlam ve disiplinli ama farklı fikirlere de açık olmalı.
  • Mütefekkir olmalı: Fikir yürütebilmeli ve muhakeme yapabilmeli.
  • Müferrih olmalı: Güler yüzlü, tatlı dilli ve ferahlatıcı/bağışlayıcı olmalı.
  • Mültefit olmalı: İltifat göstermeli, takdir etmeli, nazik ve kibar olmalı.
  • Mümeyyiz olmalı: İyiyi, kötüden ayırabilecek akl-i selime sahibi olmalı.
  • Mümtaz olmalı: Kibir ve gurudan uzak saygıdeğer bir şahsiyet olmalı.
  • Münevver olmalı: Allah’ın nuruyla, Peygamberimizin (sav) ahlâkıyla aydınlanmış kültürlü bir insan olmalı.

Allah, hem maddî vasıf, hem de manevî meziyetlerle donatılmış böyle güzel siyasetçileri idareci olarak başımıza getirsin. Vesselam…

Prof. Dr. Ali SEYYAR

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.