islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3151
EURO
35,0957
ALTIN
2.298,67
BIST
9.050,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Boşanma Sistemimizin Zulmü

Boşanma Sistemimizin Zulmü

Önce fetvaiste.com sitemize gelen soruyu görelim:

Yıllardır sorunlu bir evliliğim var. Dayak, ihmal vs… aylardır ayrı evlerde yaşıyoruz. Ben boşanmak istediğimi ısrarla açıkladım. 2 kez aynı anda boş ol dedi, 1 kez de aynı ayda başka bir gün bos ol dedi. Gitmiş bir hocaya sormuş o da siz hala nikâhlısınız, demiş. Aldığı cevap üzerine anlaşmalı boşanmayı imzaladığı halde şimdi vazgeçti. Maksat süründürmek. Avukat, karşı taraf istemez ise boşanma 3-5 yıl sürer, diyor. Şimdi benim ilk sorum şu:  nikâhımız düşmüş müdür? İkinci sorum da şu: , nikâhım devam ettiği halde yıllarca boşanamaz isem bu süre zarfında başkası ile imam nikâhı ile evlenebilir miyim? Teşekkürler…

İslâmî bilgisi ve bilinci yetersiz olmakla birlikte halkımızın boşanma konusundaki duyarlılığı bir ölçüde devam ediyor. Önce şu gerçeği açıklayalım. Aykırı görüş beyan eden âlimler varsa da dinimizin ana kaynağı Kur’ân ve onunla örtüşen Peygamberî Sünnet’e göre erkeğin doğrudan boşama hakkı olduğu gibi kadının da boşanma hakkı vardır. Ne var ki kadın İslâm Toplum Düzeni’nde ancak evlenirken aldığı ön tazminat nitelikli mehiri geri verme koşuluyla ve yargı kararıyla boşanabilir. Bakara sûresininin 229. ayeti ve bu ayetle ilgili hadisler bu gerçeği beyan etmektedir.

Eğer erkek kadına maddi veya manevi işkence ederek onu ayrılmaya mecbur bırakmak isterse yargı kararıyla kadın mehrini iade etmeyeceği gibi Bakara sûresinin 241. ayetine göre boşanma tazminatı da alabilir.

Kur’ân ve Sünnet’in ruhunu kavrayamamış bazı İslâm bilginleri gibi laik toplumumuzun seküler yasaları da boşanma ile ilgili hakları ve özgürlükleri çiğnemektedir. Soralım:

Boşanmak için erkeği kadının, kadını da erkeğin onayına mahkûm etmek zulüm değil midir?

Şimdi yöneltilen soruya dönelim. Yediği dayaklar ve uğratıldığı ilgisizlik sebebiyle boşanmak isteyen kadını zalim kocanın onayına mahkûm etmek makul görülebilir ve hukukî bulunabilir mi? Bırakınız kadının yaşayacağı ruhsal travmaları onu yıllarca cinsel bakımından yalnızlığa mahkûm etmenin doğurabileceği ahlâkî çöküşün sorumluluğunu kim üstlenebilecektir?

Biz, nikâhı resmen olduğu gibi dinen de devam eden bu kadına çıkış yolu gösterebiliriz. Ama çözümümüz, koruyucu resmi nitelik kazanamayacağı gibi problemi daha karmaşık hale de getirebilir. Üstelik yürürlükteki yasalarla da çatışmış oluruz.

Hukuka saygılı bütün toplumlarda azınlıklara bile tanınan evlilik ve boşanma hükümlerinin inançlara göre düzenlenmesi hakkının ülkemiz insanına tanınmamış olmasını, baskıcı, dışlayıcı ve ötekileştirici olmaktan kurtulamamış jakoben laiklikle değilse ne ile izah edebiliriz?  

Ali Rıza DEMİRCAN

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.