islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

Bosna seçimlerinin ardından

Bosna seçimlerinin ardından

Bosna-Hersek’te üç idari seviyede cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri Pazar akşam tamamlandı ve sonuçlar yayınlandı. Buna göre Türkiye’ye yakın isimler önde bitirdi.

Bosna dünyanın en karışık yönetim sistemlerinden birine sahip. En üstte devlet, onun altında entite, onun altında kanton ve onun da altında belediye yer alıyor. Pazar günü Boşnak Müslüman, Sırp ve Hırvat Bosna-Hersek seçmenleri bunlardan üstteki üç düzey için sandığa gittiler.

Bunlardan birincisi ülkede cumhurbaşkanlığı makamı yerine geçen biri Boşnak, biri Sırp, biri de Hırvattan oluşan üçlü başkanlık konseyiydi. Vatandaşlar sadece bir etnik grubu temsil eden bir kişiye oy verebiliyorlar.

Müslümanları temsilen Šefik Džaferović (Şefik Câferoviç) iddialı rakibi Fahrudin Radondžić (Fahreddin Radonciç) karşısında üç katından fazla oy aldı.

Bir savaş kahrananı olan Câferoviç, rahmetli Aliya İzetbegoviç’in ve oğlu Bakir’in partisi SDA’nın adayıydı. Rakibi Radonciç ise giderek Türk düşmanı olmuş, FETÖ’yü savunmuş, Amerika’ya hizmet sunan, yolsuzluktan içeride yatmış ama çok zengin oportünist bir iş adamıydı. Sahip olduğu ülkenin en büyük gazetesi sürekli Türkiye karşıtı haberler yazıyordu. Bu sonuç onun için hezimet oldu.

Parlamentoda da SDA Müslümanların esas partisi olarak önde gidiyor, Radonciç’in partisi sosyal demokratların da gerisinde kaldı.

Seçimlerde cumhurbaşkanlığı konseyine goren diğer iki isim sürpriz. Željko Komšić (Jelko Komşiç) Hırvat kökenli bir sosyalist olmasına karşın Saraybosnalı Boşnak toplumunca benimsenmiş, Bosnacı bir isim. Hırvat kontenjanını, biraz da solcu Boşnaklar sayesinde alması, ayrılıkçı Hırvatları temsilcisiz bıraktı.

Konseye seçilen Sırp milliyetçisi Milorad Dodik, Sırpçık Cumhuriyeti entitesini 10 yıla yakın yönetmekte ve Sırp kesimin lideri. Ayrılıp Sırbistan’a katılma rüyası, Müslümanların SDA’da toplanmasıyla daha da zorlaştı.

22 yıl önce Dayton’da Amerika ve Avrupa tarafından belirlenen Bosna-Hersek idari yapısına göre üç üye onay vermezse uluslararası karar alınamıyor. Tıpkı Filistin konusunda Amerika’nın kınanmasında Bosna’nın Hırvat ve Sırp itirazı sonucu karar verememesi ve çekimser kalması gibi.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.