islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5195
EURO
34,7843
ALTIN
2.502,09
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Bu Gece de Kadir Gecesi Olabilir

Bu Gece de Kadir Gecesi Olabilir

Yüce Allah, yarattığı bütün varlıklara karşı pek merhametlidir. Onları çokça sevendir. Yeryüzündeki bütün varlıkları hizmetine sunarak en güzel şekilde yarattığı insanlara ise daha bir lütufkârdır. 

Peygamberleri aracılığıyla bildirdiği emirleri ve yasakları ile denemeye uğrattığı ve ebediyet takdir ettiği insanlar için sonsuz Cennetler yaratmıştır ve onları Cennet nimetleri ile yüceltmek ve mutlu etmek istemektedir. Bunun içindir ki kendisine baş kaldırmış kullarına, ne kadar büyük günahkâr olurlarsa olsunlar tövbe kapılarını açmıştır. Onlara, kendileri için pek büyük ve verimli bir zaman birimi olan Kadir Gecesi’ni bahşetmiştir. 

Kadir Gecesinin Önemi ve Özellikleri 
Yücelik ve program gecesi anlamına gelen Kadir Gecesi ile ilgili olarak Kur’ân-ı Kerîm’de Kadir isimli özel bir sûre yer almaktadır. Dini kaynaklarımızda Berat gecesi ile ilişkisi kurulan Duhan sûresinin ilk âyetleri de Kadir Gecesi ile alakalıdır. Bu sûrenin anlamı şöyledir:

Biz Kur’ân’ı Kadir gecesinde indirmeye başladık. Sana, Kadir Gecesi’nin nasıl bir gece olduğunu kim bildirip öğretebilir. Kadir Gecesi (içinde Kadir Gece’si bulunmayan) bin aydan daha hayırlıdır/daha değerlidir. O gece, Rablerinin koyduğu yasalara uygun olarak her bir iş ve olgu için melekler ve (yöneticileri olan) Rûh ile birlikte yükseklerden yer yüzüne inerler de inerler. O gece tanyeri ağarıncaya kadar tam bir esenliktir.”

Bu sûrenin anlamından da öğrenilebileceği üzere her yıl bağış ve bağışlama sağanakları halinde yağan Kadir gecesinin üç büyük hususiyeti vardır: 

a- Şanı büyük olan Allah onu rahmetinin aracısı kılmıştır. O, imanlı kullar için, içinde Kadir Gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlıdır. Bin ayda kazanılamayacak sevapları sağlayıcıdır; bin ayda yapılan bağışlanma yakarışlarından daha çok bağışlatıcıdır; bin ayda yapılacak dualardan daha kabul olunur özelliklidir. 

b- Kadir Gecesi, Rûh adlı meleğin yönetimindeki meleklerin insan ve doğaya ilişkin görevlerle yeryüzüne indikleri gecedir. O, tan yeri atıncaya/ağarıncaya kadar tam bir güvenlik gecesidir, esenlik iklimidir. 

c- Allah’ın yüceltmesi ile şanlı olan Kadir Gecesi, Kur’ân’ın indirilmeye başlandığı gece olmakla da ihtişamlıdır. Bütün kutsal sayfalar ve kitapların özünü, özetini ve Rabbimizin son ve çağlar üstü mesajlarını oluşturan Kur’ân, vahiy meleği Cibrîl (Cebrâil) aracılığı ile söz ve mâna olarak bu gece indirilmeye başlanmıştır. Güneş-ay , gece- gündüz – insan-hayvan gibi Yaratılan ve Kur’ân cümleleri gibi İndirilen âyetleri okuma görevini yükleyen bu ilk vahiy ile birlikte, Hz.Muhammed’in, Kıyamet Günü’ne kadar bütün insanlık için yürürlükte kalacak Evrensel Peygamberliği de başlamıştır. 

Kadir Gecesi Ne Zamandır?

Kur’ân’ın, kendisinin Kadir gecesinde ve de Ramazan ayında indirilmeye başlandığını açıklamasından onun Ramazan geceleri içinde olduğunu öğreniyoruz. Peygamberimiz bu gerçeği pekiştirmekle birlikte Ramazan geceleri içinde yeri değişken olan Kadir Gecesi’nin daha çok Ramazanın son on gününde ve bu günlerin de 21, 25 ve 27 gibi tekli gecelerinde aranmasını öğütlemiştir. Kendisi de Kadir gecesine ermek için böylesi bir arayışı sürdürmüştür. Bunun için Ramazanın son on gününü Mescid-i Nebi’de kurdurduğu çadırda İtikâf’a girmiş, bir diğer anlatımla geceleri ve gündüzlerini tefekkür, zikir ve duâ ile geçirmiştir. 

Kadir Gecesine Erişmek

Kadir gecesinin bereketinden yararlanmanın kesin yolu, gündüzlerini oruçla geçirdiğimiz Ramazanın bütün gecelerini de değerlendirmektir. Gecesi ve gündüzü ile tam bir aylık irade ve Kur’ân eğitimi, bizi bir taraftan Kadir gecesine erdirir ve ondan yararlandırırken erdemli bir Kur’ân ve Peygamber insanı olarak da hayata hazırlar. 

Neler Yapabiliriz? 

Ramazanın özellikle idrak edeceğimiz bu son on gününün her bir gecesinin Kadir Gece’si olabileceğine inanmalıyız. Her bir gece yürekten ve kabul olunacağı inancıyla tövbeler etmeliyiz. Öz canlarımız, aile fertlerimiz ve milletimiz vs. için dualarda bulunmalıyız. Kur’ân’ın orijinali veya anlamından okumalı ve onun bağlısı olabilmek için yakarmalıyız. Başkalarına veremiyorsak ana babamıza ve kardeşlerimize olsun iftar vermeliyiz. Her gece akrabamız ve arkadaşlarımızdan birini telefonla da olsa aramalı, dua almalıyız. Gece namazımız olan teravih namazlarımıza devam etmeli, sabah namazı cemaatine katılmaya çalışmalıyız. Ödenecek zekâtlarımızın tamamını veya bir kısmını ve önceden vermediysek fitrelerimizi bu son gecelerde ayırmalıyız. Bu arada hasta ziyareti yapılması de pek güzel olur. Hulasa tatlı bir çift sözden yarım meyve vermeye ve selâm vermeden teşekkür etmeye kadar yapılabileceklerimizi, azımsamadan yapmalıyız. 

Bir de Peygamberimizin en çok yaptığı ile Kadir Gecesi için yapılmasını öğütlediği şu duaları yapmalıyız:

 “Yüce Rabbimiz! Bize dünya hayatımızda güzellikler ver. Âhiret hayatımızda da güzellikler ver; güzellikler yurdu olan Cennetine erdir. Bizi Cehennem azabından koru.

 “Allahım, affedicisin. Affetmeyi seversin, beni de affet.

Öteden beri Kadir Gecesi olduğuna inanılan Ramazanın 27. gecesini de diğer geceler gibi Kadir Gecesi olabileceği ihtimali ile değerlendirmeliyiz.

Siz saygıdeğer okurlarımızın Kadir gecesini tebrik eder, sözü Peygamberimizin konumuzu özetleyen bir hadisleri ile bitiririm: “Her kim yüceliğine inanarak ve armağanlarını Allah’tan alacağını umarak Kadir Gecesi’ni değerlendirebilirse geçmiş günahları bağışlanır.” 

Ali Rıza DEMİRCAN

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.