islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5998
EURO
34,7797
ALTIN
2.496,69
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Cennette Sohbet – 1

Cennette Sohbet – 1
13 Haziran 2018 13:41
A+
A-

Sohbet Arapça sahibe–yeshabu kökünden gelmekte olup arkadaşlık etmek, birlikte bulunmak, dost olmak, biriyle görüşüp konuşma gibi manalara gelir.

Nitekim aynı kökten gelen ‘sâhib’ arkadaş demek olup çoğulu ‘ashâb’ ve ‘sahâbe’dir. Mümin olarak Peygamber Efendimizin meclisinde bulunan, onu gören ve bu imanla ölen kimselere sahabe denir. Sahabe-i kiram Sohbet-i Nebeviyye’de bulunmuş bahtiyar kimselerdir.

İnsanlar; eş dost, aile fertleriyle nasıl ki bu dünyada bir araya gelip sohbet ediyorlar ve bundan büyük bir haz duyup zevk alıyorlarsa, ahirette, cennette de birbirleriyle sohbet edecekler, bu dünyada yaşamış oldukları hatıralarından, anılarından, başlarından geçen iyi ve kötü olaylardan bahsedeceklerdir. Bu husus Kur’an-ı Kerim’in muhtelif sure ve ayetlerinde anlatılmaktadır. Burada kısa bir misal arzetmek istiyoruz:

Tûr Suresi’nin 17-24. ayetlerinde dünyada muttakilerin yani Allah’a karşı sorumluluklarının bilincinde olarak kulluk görevlerini yerine getirenlerin, ahirette cennette sevk ü safa içerisinde yaşayacakları anlatıldıktan sonra 25-28. ayetlerinde şöyle ifade edilmiştir:

وَأَقْبَلَ بَعْضُهُمْ عَلَى بَعْضٍ يَتَسَاءَلُونَ  قَالُوا إِنَّا كُنَّا قَبْلُ فِي أَهْلِنَا مُشْفِقِينَ  فَمَنَّ اللَّهُ عَلَيْنَا وَوَقَانَا عَذَابَ السَّمُومِ  إِنَّا كُنَّا مِنْ قَبْلُ نَدْعُوهُ إِنَّهُ هُوَ الْبَرُّ الرَّحِيمُ

“Onlar bütün bu nimetlerin zevk ve neşesi içinde birbirlerine dönüp şöyle sohbet edecekler:

“Biz dünyada, ailemizle, çoluk çocuğumuzla birlikte iken sonumuz ne olacak diye korkar dururduk, akıbetimizden endişe ederdik. Ama şükürler olsun ki Allah bize lütufta bulundu ve bizi cehennemin yakıp kavuran ateşinden muhafaza buyurdu.

İyi ki biz dünyada iken yalnız O’na kulluk edip O’ndan mağfiret dilemişiz. Gerçekten O, Berr’dir; her türlü iyilik ve hayrın kaynağıdır, Rahîmdir; merhamet ve ihsanı boldur.” Tûr Suresi, 52/25-28)

Demek ki ahirette saadet ve selamet yurdu cennete gitmek ve orada mutlu bir hayat yaşamak için;

Dünya hayatını iyi değerlendirmek,

Yalnız Allah’a kulluk edip O’nun buyruklarına uymak, yasak kıldığı şeylerden kaçınmak,

Hata ve kusurlarımızdan dolayı O’ndan af ve mağfiret dilememiz gerekir.

Dünyada olduğu gibi ahirette cennette de iyi sohbetler dileğiyle…

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.