islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5345
EURO
34,9749
ALTIN
2.433,76
BIST
9.803,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Çiftçiyi Bilinçsiz Siyasilerin Çıkardığı Tohumculuk Yasası Bitirdi?

Çiftçiyi  Bilinçsiz Siyasilerin Çıkardığı  Tohumculuk Yasası Bitirdi?

Avrupa Birliği uyum yasaları için, 31 Ekim 2004’de TBMM’de kabul edilen, 8 Kasım 2006’da yürürlüğe giren 5553 sayılı tohumculuk kanunu; sertifikalı olmayan yerel tohumların satışına yasaklama getirmişti.

Yıl 2016 olduğunda, hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş ve dönemin Tarım bakanı Faruk Çelik üreticilere ürkütücü haberi variyordu. 2018 yılında sertifikalı (hibrit) tohumları desteklemeyi, sertifikalı olmayan atalık yani doğal tohumların ise desteklenmeyeceğini açıklıyordu.

Yıl 2019 olunca ilk  çeyrek içinde sebze fiyatları akıl almaz biçimde pazarlarda yükseldi. Hükumet buna karşı seçim arefesinde olası oy kaymalarına karşı, tanzim seyyar satışlarla cevap verdi. Bu karşılık fiyatları neredeyse yarıyayıya indirdi. Ancak ithalat kapıları açılarak bu destek sağlanabildi.

Ak Parti’nin ikinci yılında Avrupa uyum yasaları adı altında meclisten geçirdiği tohumculuk yasası hangi demokrasi, insan hakları kriteri gösterilerek yasalaştırılmıştı?

Bu yasanın tarihi işleyiş sürecine baktığımızda yapılan düzenlemeler; tohumların sertifikalandırması, yani çifçinin elinden doğal olan tohumların alınma sürecinin başladığını görüyoruz. 2004 de yasalaşıp 2 yıl sonra yürrülüğe giren bu yasa neden iki yıl bekletilmişti?

Yürürlüğe girdikten sonra 2018 yılında Tarım Bakanı Faruk Çelik; doğal olan/atalık tohumların üretim ticaretini desteklemeyeceklerini, bu yasa çerçevesinde hibrit tohum olan sertifikalı tohumları destekleyeceklerini ifade ediyordu.

Bu süreçlerin aşama aşama gerçekleşmesi, bir anda uygulanmaması, TBMM hafızasının seçimlerle değişmesi ile de ilişkilidir. Yeni seçilenler, önlerine gelen ne olursa olsun, el kaldırılması söylendi ise el kaldıracaktı. Bu, küresel finansın siyasi engelleri gözetirken takip ettiği bir yöntemdi.

Peki bunlar yapılırken itiraz edenler  olmadı mı? Elbette oldu ama bu iş çok cılız kaldı. Ziraat Odası Mühendisler başkanı sertifikalı tohumların dejavantajlarının da olduğu, tektip tohumların kullanılması biyoçeşitliliğin azalması tarımda hastalık ve zararlıların artmasına, tarım ilaçlarının daha çok kullanılmasına neden olacaktır diyor. Hibrit tohumların desteklenip doğal tohumların desteklenmemesinin de hem insan hem çevre açısından önemli bir sorun oluşturacağını ifade ediyor.

Şimdi bugün gelinen bir süreç var. Bakıyoruz bu süreç taktim edilirken öyle  kavramlar  kullanılıyor ki, daha baştan itiraz edecekseniz de isminden dolayı itiraz etmekten vaz geçiyorsunuz.

Çünkü adı Milli Tarım projesi…

Bu proje Sayın Binali Yıldırımın başbakanlığı dönemide Faruk Çelik, sertifikalı (hibrit) tohum kullanmayanın destek alamayacağını açıklamasıyla başlamıştı.

Sayın Binali Yıldırım, Milli Tarım projesinin tarımsal üretimi canlandırmayı hedeflediğini söylemişti. Yani amaç gaye, ithalatı kısıcı, çifçiyi kalkındırıcı,  çok  üretimden ötürü fiyatları düşürücü bir tarım stratejisi olarak taktim edilmişti. Adı da Milli tarımdı…

Oysa bu yasanın özü AB uyum yasaları çerçevesinde çıkartılmıştı. 2006’da çıkartılan tohumculuk yasası bugün tarım sektörünü dışa bağımlı hale getiriyor.

Peki sertifikalı tohum ne demek?

Gıda, Tarım ve hayvancılık denetiminde İslah edilmiş tohumlara verilen isim. Gdo’lu tohumlardan ayrı tutulan bu tohumlara hibrit tohum da deniyor.  Hibrit tohum; aynı türe ait bitkinin genetik bakımından kendisi ile yakın akraba olmayan bir başka bitki ile tozlanması ile elde ediliyor. Aynı bitki türünün farklı ailelerinden gelen ana ve baba bitkileri birleştirmek şeklinde tanımlanıyor. Oysa Genetiği Değiştirilmiş Organizma yaratılışa müdahale etmekti. Doğal olanı bozmakdı. İslah değil tam bir ekini ifsad etmekti.

Hibrit tohumu ektiğinizde tohumu bir kere ekebiliyor, bir sonraki yıl, sertifika ile tohumları eline geçirmiş şirketlerden tohum satın almak zorunda kalıyorsunuz. Bu güne kadar çiftçi kendi tohumunu doğal ve organik üretirken; hibrit tohumla, artık her yıl islah adına genetiği bozularak verimsizleştirilen, ve insan sağlığı açısından bir çok sağlık sorunlarınada sebebiyet verbilecek  tohumlar şirketlerin elinde ticari bir meta olarak kullanılır hale geldi.

Çiftçi bağımlı hale getirildi. Ziraat mühendisleri odası başkanı Özden Güngör; tohum pazarının %70 yanancıların eline geçti diyor. Ülkemizde kullanılan tohumların önemli kısmı yabancıların elindedir. Örneğin mısırda %95, pamukta%80, soyada %80, sebzede %75, pateteste % 95, ayçiçeğinde % 82, buğdayda%5 oranında yabancı  menşeili tohum kullanılmaktadı.

Türk çiftçisi için bu bir faciadır. Bunun hiç bir millilik tarafı yoktur. 1980’den beri uygulanan ortodoks ekonomi  politikaları küresel finans şirketlerinin lehine işlemiştir. Tarım alanında da geldiğimiz sonuç burasıdır.

Hibrit tohumlar, hibrit  insanları üretiyor. Toprağa ektiğiniz neyse, yediğinizde odur. Yediğiniz neyse siz de o sunuz.

Şimdi sorularımızı soralım;

Hangi milli tarımdan söz ediliyor ?

Daha  önce islah kelimesi ile ifsad  edilmeden doğal bir halde olan tohumlar; İslah edilmek üzere (hibrit hale dönüştürmek)  sertifikalandırılmış tohumların,  siz  nesini islah ediyorsunuz?

Biz islahçılarız diyerek tohumda bozgunçuluk mu yapıyorsunuz?

Dünya tohum ticaretini elinde tutan yahudi şirketlerinin gelşitirdiği hibrit tohumları çiftçinin kullanması için neden kanunlar çıkartıyorsunuz?

Binlerce yıldır insanlığı besleyen atalık doğal tohumları, islah çalışması adı altında sertifikalandırarak belli bir tekel oluşmasına devlet eli ile katkı mı sunuyorsunuz?

Tohumun ithalatı yüksek olması,  içeride yapılan yasal düzenlemelerle hibrit tohumların ithalatının da arttığını görüyoruz. Bununla beraber 2006 Tohumculuk yasasından sonra hibrit tohum 370 bin 748 ton iken  2017’ye geldiğimizde 1 milyon 49 bin 336 tona ulaşmıştır.

Doğal atalık tohumların üretimine ticaretine yasaklar getirildiği için hibrit tohum üretimine 2002’deki 145 bin sertifikalı tohum 1 milyon 49 bine ulaştırıldı.

Eski Tarım bakanı Fakibaba 1.5 milyon çiftçiye 1 milyar hibrit tohum olarak destek verdiğini de ifade etmişti.

Bu tohumlar şimdi çifçinin toprağına düştüğünden beri; tohumlar kısır, topraklar kısır, onlarla beslenen insanlar da kısırlaşıyor.

Milleti besleyen köylü, artık topraklarında değil milleti, kendisini besleyecek doğal tohumları ekemiyor.

Kullanılan ilaçlı gübrelerle topraklar zehirleniyor. Bu sertifikalı tohum meselesi, tohumluk üretiminde özel sektörün eline geçmiş. Örneğin buğday üretiminde 1995 de özel sektörün payı % 3 ken bu 2015 de % 64 de ulaşmıştır. Tarımda diğer  ürünlerdede bu paralellikle  özel sektörün tarımdaki hakimiyetini görüyoruz.

Peki biz özel sektörün bu yükselen payına itiraz neden ediyoruz?

Biz üretim faktörlerinde olduğu gibi , tarımdada  üretimin tekelleşmesinin karşısındayız. Özel sektör 830 şirketle 82 milyonu tohumları kontrol ederek besleyemez. Bizim kaygımız bu şirketler küresel finansın iç uzantılı şirket evlilikleri ile ele geçirilerek, gida terörünün aktif oyuncusu olmasıdır. Tohum Sanayi Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) 2008 yılında kurulurken , endişe ettiğimiz küresel finansın tarım şirketlerinden ne kadar konunabildi, korunabiliyor ?

Yabancıların şu anda hibrit tohum sertifikalarına ne kadar sahipler? Tohumlarla ilgili dünyanın her yerinde tarımı işgal etmek ve tohumları kontrol etmek için uyguladıkları strateji: önce o ülkenin yasal zeminlerini  oluşturmaktır. Bunları milli kavramların gölgesinde  yasalaştırırken, özel şirketlere  yol açacak şekilde  sözde serbes piyasa ekonomisi  gereği  uygulamaya sokarlar.

 Tohumları kontrol altına sertifika ile alırken,  yetersizlik yalanı ile  doğal  tohumların yaradılışlarına müdahale ederek, tohumları kısırlaştırırlar. Çiftçinin almaya mahkum edildiği bu tohumlar artık bir kez ürün verir ve her yıl bu tohumlar satın alınmak zorunda kalınır.  Bu süreçte toprak zehirleyen doğal olmayan ilaçlar  da küresel devletleşmiş şirketlerin tekelinde çiftçiye kullandırılır. Bizde   o ilaçları hibrit tohumlarla ürünleri tüketerek bünyemize alır, her çeşit hastalığa hazır hale geliriz. Sonra tarladan başlayan sömürü; hastane ve ilaç ile devam eder. Küresel devletleşmiş şirketler bu alanlarda da işgallerini şirket evlilikleri ile yaparak egemenliklerini sürdürürler.

Ama bunu kamuoyuna taktim ederken, aklı ikna etmek için en olumlu cümleler kurulur. Milli Tarım gibi…

Şimdi geldiğimiz tanzim satışlarını bu süreçten soyutlamak mümkün mü?

Selam ve dua ile…

Yunus EKŞİ

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.