islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3397
EURO
35,1175
ALTIN
2.311,98
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Çocuk Şarkıları

Çocuk Şarkıları

“Müzik ruhun gıdasıdır” sözü ne kadar da doğru bir sözdür. Hatta çocuklar için bu söz az bile kalır.” “Müzik çocuk ruhunun ve zihninin gıdasıdır” demek daha doğru olur. Yapılan bilimsel araştırmalar müziğin çocuk zihnini açtığını da ispatlamıştır. Zaten bilimsel araştırmaya bakmaksızın ebeveynler çocuklarını uyuturken, yedirirken şarkılar, ninniler söylemenin onları ne kadar rahatlattığını keşfetmiş durumdalar. Yine öğretmenler de müziği ve ritmi, öğretme yolu olarak sıkça kullanırlar. Çünkü müzik rahatlatmak kadar öğrenmeyi kolaylaştırır ve hafızayı güçlü tutar. Bu gün biz yetişkinler bile çocukken ezberlediğimiz bir şarkıya ritmini duyduğumuz anda eşlik edebiliriz.

Ancak hayatın her alanında olduğu gibi  “youtube” kanalları çocuk şarkı ve ninnilerini de ele geçirmiş durumda. Çocuğun olduğu her evde, anaokullarının her sınıfında çocuklar için açılan youtube videolarının sesleri duyuluyor.  Bu videoların her biri milyonlarca kez izleniyor, dinleniyor. Melodileri güzel olmakla birlikte çocukların zihinlerine yer eden bu sözleri ebeveynler ve eğitimciler yeterince takip ediyor mu acaba.?

Misal: youtube de çocuk şarkıları yazıldığında ilk çıkan çocuk şarkılarından biri:

-Anne ,anne

-efendim

-o ,pastamı ?

-ıı ıı ıı

-doğruyu söyle

-yok oğlum

-Ağzını aç

-ha ha ha

Melodisi çokta keyifli olan şarkının sözlerine bakıldığında yalan söyleyen bir ebeveyn ve yalanı yakalayan bir çocuk görüyoruz.  Bir aile içerisinde ”doğruyu söyle” cümlesinin kullanılmasının ne kadar sağlıksız olduğunun, bu cümlenin muhatabını direk yalancılıkla suçladığının farkında bile olmadan dinlemeye dinletmeye devam ediyoruz.  Gıda dediğimiz müziği dile ve ruha zehir hale getiriyoruz. Belki bu minik ayrıntıları gündelik hayatımızda da kullanıyoruz. Yemeğini yedin mi? aç ağzını bakayım yemiş misin? Vs.

Bu cümlelerle büyütülen çocukların da etrafına güvenmeyen bireyler olması “yalanın her an herkes tarafından kullanılması olağan” bir şey olarak görmesi normal değil mi? Zaten bir sonraki videomuzda “yalancı, yalancı sana kimse inanmaz” !!

Bu gün Türkiye de yetişmiş her bireyin henüz çocukluk yıllarında ezberlediği bir 23 Nisan şarkısı vardır. Sözleri okurken melodisini mırıldandığımız:

Sanki her tarafta var bir düğün.

Çünkü, en şerefli en mutlu gün.

Bugün yirmi üç Nisan,

Hep neşeyle doluyor insan.

İşte, bugün bir meclis kuruldu,

Sonra hemen padişah kovuldu.

Bugün yirmi üç Nisan,

Hep neşeyle doluyor insan.

Neredeyse marş gibi yıllardır söylenen bu şarkıda ecdadımız kovuluyor. Bu saygısız sözler hala her sene kutlamalarda tekrar ediliyor. Hem de çocuklara vatan sevgi ve saygısını öğretmeyi ilke edinmiş okullar tarafından. Bunlar çocuk şarkıları, birde daha da tehlikeli olan isyan ve şirk dolu yetişkin şarkıları var. Her bir kelimesi zehir saçan, dinleyenin psikolojisini ve ahlakını bozabilecek bu şarkılarda çocuklara dinlettiriliyor. Yine okul gösterilerinde dans etkinlikleri olarak sunuluyor.

Farkına bile varılmadan dillere düşüncelere yer eden bu şarkılardan çocukları korumak için ebeveyn ve eğitimciler büyük dikkat ve hassasiyet düşüyor.  Yoksa çocuklarımızın bozulan dil ve ahlaklarına nereden öğrendi, nasıl etkilendi diye hayıflanmak zorunda kalırız.  

Şeyma Demircan NAMAZCI

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.