islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3740
EURO
34,9623
ALTIN
2.325,52
BIST
9.065,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Doğal Çevre Varlıkları Bize Yararlanmamız İçin Emanet Olarak Verilmiştir 9

Doğal Çevre Varlıkları Bize Yararlanmamız İçin Emanet Olarak Verilmiştir 9

Doğal çevremizi oluşturan varlıklar bize verilmiş emanettir. Kur’ân penceresinden baktığımızda tespit edebileceğimiz 7. Hakikat de budur.

Emaneti Korumak Vazifemizdir

Emanetleri gözetip korumak ve aldığımız gibi bir sonraki emanetçi olan nesillere aktarmak, Müslümanların vazifeleri, üstelik Cennet’e girecek Müslümanların vasfıdır.

“Onlar aldıkları emanetleri koruyanlar, sözleri ve sözleşmelerinin yerine getirenlerdir.” ( Meâric 70/32)

Doğal Varlıklar Yaşam Bilgilerine Sahiptir

Doğal çevremizi oluşturan her bir varlık yaşamını sürdürmesi ve yaratılış amacını gerçekleştirebilmesi için muhtaç olduğu bilgilere sahiptir. Rabbimiz tarafından varlığına kodlanmıştır.

Fravun’un “Rabbiniz kimdir?” sorusuna Hz.Musa’nın Kur’ân diliyle cevabı bu gerçeği açıklamaktadır:


“”Bizim Rabbimiz yarattığı her varlığa yaratılış bilgilerini kodladı ve yaşamı için gerekli olan olanlara yönlendirdi.” ( Tâ- Hâ 20/50)

Yumurtasını delen yılan yavrusu kendini savunmasını bilir, kendince avlanmasını da bilir. Yaratılıştan arı nasıl bal yapacağını bilir. O harika varlıklar olan balinaların nasıl yüzdüklerini görüyoruz. Her varlık Rabbini ve yaratılış amacını bilir; güneş bilir, yıldızlar bilir, akrepler bilir. Biz ne büyük varlıklarız ki bütün gök ve yer varlıkları bizim için yani insanlık için yaratıldı. (Hûd 11/7)

Doğal Varlıkları  Emanet Gibi Bilip Yararlanmalıyız

Yeryüzündeki doğal varlıklardan onların yaratılış düzenini bozmadan yararlanmalıyız. Dengeyi bozmak, ekinlerin ve hayvan nesillerinin genleriyle oynamak, doğayı insan eliyle tahrip ettirmek ancak İslâm dışı seküler azgınların ve sistemlerin işlevi olabilir. Öyle de olmaktadır.  (Bakara 2/204; Rûm 30/41;Tâ-Hâ 20/81)

Doğal Çevre Rabbini Tanıyor

Önceki yazılarımızda açıkladığımız gibi doğal çevremiz Rablerini tanıyor, irade verilmiş olan biz insanlar da özgür iradelerimizle tanımalı değil miyiz?

Önceleri düşünür anlamlandıramazdım. Neden Cehennem ebedidir? (Tartışmaya gerek yok, ebedi midir, bir süre sonra sonlandırılacak mıdır? Yaratan bilir. ) İnsan Rabbini tanımamakla Onun varlığına delil olan sonsuza yakın sayıda… trilyonlarca varlık adedince suç/günah işlemiş olmaktadır da onun için.


Bizler Müslümanız. Hayata Müslümanca bakmak, çevremizi oluşturan varlıkları tanımak, korumak, yaşatmak, geliştirmek ve gelecek nesillere devretmek konumundayız.

Daha Nice Hakikatler Var

Kurân penceresinden bakıldığında bizim tespitlerimiz dışında belirlenebilecek daha nice hakikatler var. Bunların üzerinde düşünme-inceleme melekelerimizi işletmezsek bilgi yoksunu olacağımız  için onlardan daha az yararlanırız, zarar da görebiliriz. Üstelik tefekkürsüzlüğümüz sebebiyle kulca zevklerden de mahrum kalırız.

Her yaratık bizi yaratana götüren bir âyet olmalı. Her bir Kur’anî âyet de bizim hayatımıza yön verici nitelikte olmalı, imanımızı yaşamımıza aktarmalı.

Geçmiş yıllarda hayvanlara bakışımız ve görevlerimiz konusunu işlemiştik.  Douz yazı ile  sürdürdüğümüz genel nitelikli doğal çevre konusunu ileride daha da geliştirmek üzere burada noktalıyoruz

Bütün okuyucularımıza doğal çevre ile dostluklarla dolu bereketli ömürler niyaz ediyorum.

Ali Rıza DEMİRCAN

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.