islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3625
EURO
34,9657
ALTIN
2.326,25
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

ELEKTRONİK ÖPÜŞME CAİZ MİDİR?

ELEKTRONİK ÖPÜŞME CAİZ MİDİR?

Japon bilim insanları ‘Kissenger’ cihazıyla mesajlaşma sırasında öpüşmeyi mümkün kılan bir teknoloji geliştirdi. ‘Kissenger’ adını taşıyan yeni bir aksesuar, cep telefonu uygulaması üzerinden karşı taraftaki kişiye güç ve basınç dalgaları yollayarak öpüşme hissi yaratıyor.

Kur’ân ve Kur’ân ile örtüşen Sünnet  İslam’ın ana kaynağıdır. Bu kaynağa dayanılarak üretilen içtihatlara muhtacız. İctihad yapan alimler farklı  yaratılış özelliklerine bilgi ve muhakeme gücüne sahip oldukları için aynı konuda farklı görüşler ileri sürebilirler.

Hayatımızın doğal akışı içinde muhtaç olduğumuz içtihatlarla amel edebilirsek de bunları Kur’ân ve Sünnet ile belirlenen Din kuraları gibi değerlendiremeyiz.

İctihad gereksinimi devam edecektir. Yukarıda aktarılan haber de yeni ictihadları gerektirmektedir. Biz de görüşlerimizi aktaralım.

Japonların bu buluşanda hareketle:

I. Ebeynimizin ellerinden, çocuklarımızın gözlerinden öpme girişiminde bulunabiliriz. Bu sılay-ı rahim olur ve bize sevaplar kazandırır.

II. Eşimiz olmayan bir kadına öpüşme mesajı gönderemeyiz. Delillerimizi açıklayalım:

a. Nur suresinin 30 v3 1. âyetleriyle erkek ve kadın olarak karşı  cinse iradeli olarak cinsel arzuyla  bakmamız  ve bakışmamız yasaklanmış/haram kılınmıştır. Şehvetli bakışlar haram olunca cinsel arzulu öpme mesajı gönderme de haram olur.

b. Sevgili Peygamberimiz “Zinaya yaklaşmayınız” anlamındaki İsra 32’ye açıklık getiren hadislerinde şöyle buyurmuştur:

“Şüphesiz Allah, Âdemoğlunu zinaya eğilimli olarak yaratmıştır. Hiç şüphesiz bu eğilim onu kuşatacaktır. Gözlerin zinası bakış, kulakların zinası dinlemek, dilin zinası sözdür. Eller zina eder, ellerin zinası yapışıp tutmaktır. Ayaklar da zina eder, onların zinası yürümektir. Ağız da zina eder, onun zinası da öpmektir. Nefis umar ve ister, cinsel organ ise zina arzusunu gerçekleştirir veya sonuçsuz bırakır.”(Buharî İstizan 12,Ebu Davud Nikâh 44)

 Bu hadise göre ağzın zinası da öpmektir.Ağzın zinası öpmek olunca karşı cinse güç ve basınç dalgaları yollayarak öpme hissi oluşturma da ictihaden haram  olarak nitelenebilir.

Bu makalemizden hareketle bizi yeniliklere karşı çıkmakla suçlayacaklar asıl kendilerinin görüşlere kapalı olduklarını bilmelidirler. Dinimizin ölçülerinden,  olgun ve ortak aklın gereklerinden e hareket etmekle yükümlü olan bizler elbetteki  doğruları yanlışlardan, güzellikleri çirkinliklerden ayırmakla yükümlüyüz. Bir diğer anlatımla  helalleri haramlardan ayırmak konumundayız.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.