islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5969
EURO
34,7289
ALTIN
2.496,30
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

ERKEĞİN EGEMENLİĞİ KUR’ÂN’LA SINIRLIDIR

ERKEĞİN EGEMENLİĞİ KUR’ÂN’LA SINIRLIDIR

İlahiyatçı yazar Ali Rıza Demircan Teke Tek’te diğer konuklarla birlikte Fatih Altaylı’nın sorularını yanıtladı. Aşağıda hocamızın cevaplarını bulacaksınız.

Ali Rıza Demircan:

Evlilik hayatında kadınlar da, erkekler de evlilik sözleşmesinin gereklerini yapmakla yükümlüdürler. Hiçbir şekilde İslam keyfi egemenliğe, tahakküme onay vermez. Aile hayatında Rabbimizin erkeğe yönelik önemli bir emri var: “Akli, bilimsel ve dinin ortaya koyduğu erdemler içinde kadınlarınızla iyi geçininiz,” şeklinde. Aile hayatında kadınla iyi geçinme görevi birinci derecede erkeğe verilmiştir. Kadın da erkeğin bütün arzularına göre değil, İslam’ın meşru gördüğü isteklerine onay vermek durumundadır. Mesela bir erkek hanımına alkol sofrası kurduramaz, ya da o’na adet halindeyken ilişkiye girme teklifinde bulunamaz. Biz itaati yaratanımızın ve onun elçisi Hz. Muhammed’in meşru gördüğü alanlarda yapmakla yükümlüyüz. Erkeğin egemenliği Kur’an’da belirtilenlerle sınırlıdır.

Cinsellik İbadet Hayatının Bir Bölümüdür

“Sevişmek ibadettir” sözlerim sosyal medyaya yansıyan eksik bir anlatımdır.

Yüce yaratıcı, yeryüzünün bütün varlıklarını insan için yarattığı gibi, güneşi, ayı, yıldızları insan için yaratmış, insanı da kendi zatına ibadetle yükümlü kılmıştır. İbadetin tanımı yüce yaratıcının emir ve yasaklarına uymaktır. Hz. Adem’den, Hz. Muhammed’e kadar bütün peygamberlerin tebliği ettiği dinin ortak adı İslâm’dır. Bütün peygamberler bu ibadet görevini açıklamak ve öğretmek için gelmişlerdir. Bizler Rabbimizin emirlerine ve yasaklarına uyarak, hayatımızı İslamlaştırarak ibadetli kul olabiliriz. Bu tanım bilinmediği için yorumlar eksik kalıyor. Namaz kılmak ibadettir. Çünkü namaz Yüce rabbimizin insanlığa gönderdiği son ilahi kitap olan Kur’an’da defalarca tekrarlanan bir emirdir. Faizden kaçınmak ilahi bir yasaktır ve bu yasaktan kaçınmak ibadettir. Bunun gibi zinadan, eşcinsellikten, lezbiyenlikten kaçınmak da ibadettir.

Evlilikte cinsel hayatı sürdürmek, eşe karşı i cinsel görevlerimizi yapmak, adet zamanlarında ilişkiye girmemek de ibadettir. İbadetin böylece ortak tanımını yaptıktan sonra şöyle dedik:

Kur’an’da yer alan haramlardan sakınmak ibadet olduğu gibi evlilikte yaşanacak cinsellik de bir ibadettir. Cinsel hayat da İslâm dininde kutsaldır ve ibadet hayatının bir bölümüdür. ”Evlilik içi cinsel hayatın sürdürülmesi, cinsel haramlardan sakınılması namaz gibi ibadettir derken” ben cinselliğin namaz ölçüsünde bir ibadet olduğunu ifade etmek istemedim.

Süleyman Ateş Hoca’nın Cinsellik Benzetmesi

Evlilik hayatında eşlerden birinin zina yaptığını düşününüz, böyle düşündüğünüz zaman cinselliğin önemini ve etkilerini kavrarsınız. Süleyman Ateş hocamıza, -hayatını Kur’an hizmetine veren bir insan olduğu için- saygı duyuyorum. Fakat cinsel hayatımızı eşeklerin cinsel hayatına benzetmesi eşşekçe bir benzetmedir. İnsanlar konuşurlarken dikkatli konuşmalıdır. Cinsellik insan hayatında eski çağlarda da yeni çağlarda da önemliydi, modern çağlarda da önemli, şu anda yaşadığımız dünyanın ana problemlerinden biridir. Böyle bir yorum yapılabilir mi? Bunlar insanı hayvan düzeyine indirgemektir. Bir insanın soyut zevk için de olsa evlilik içinde cinsel atılımlarda bulunmasının dinsel çerçevede hiçbir mazuru yoktur. Kaldı ki Kur’ân’da Rabbimiz Cinsel haramlardan korunmayı Cennetliklerin vasıflarından biri olarak zikretmektedir.(Nûr 5-6) Peygamberimiz de üreme organlarıyla işlenecek günahların Cehennem’e götürücü olduğuna dikkatlerimizi çekmektedir.

Eşlerin Birbirini İhmal Etmesi Haramdır

İslam’da emir ve yasakları koyan insanı yaratan Allah’tır. Allah kaçınılamayacak hiçbir yasak koymaz. Siz insana ‘cinsellikten çekilin’ dediğiniz zaman onu doğasıyla çatışmaya yönlendirirsiniz. Katolikler rahiplerde görülen cinsel sapmaların nedeni budur yani evlilik yasağıdır. Bu sebeple islâm cinsel iktidarsızlığa mahkum etmek olan hadımlaşmayı / hadımlaştırmayı yasaklar. Bedeni ve mali bir mazeret olmaksızın bekârlık da haramdır. Cinsel hayattan çekilemezsiniz. Bir erkeğin cinsel hayattan çekilmesi, bir kadının eşsiz kalması demektir. İslam dininde eşlerin cinsel hayattan çekilmesi haramdır.  Kadının da kocasının adet hali ve hastalık dışında cinsel arzularına karşı çıkması yasaklanmıştır. Bunlar evlilik hayatında işlenebilecek en büyük haramlardır. Müslümanların evlilik hayatındaki temel problemlerinden bir tanesi de budur, birbirlerini ihmal etmeleridir.

Evlilik Koruyucudur

Evlilik bizi zina türü cinsel haramlardan bütünüyle koruyamayabilir.. Ama evliliğin hayatımızı mazbut kılıcı yönü var. Ben 18 yaşında evlendim, 40 yıldan beri parasal gücüm var, 35 yıldan beri şöhretim de var. Eşimin dışında hiçbir kadınla ilişkiye girme ihtiyacını duymadım. Evli olmasaydım, kadınlarla iş ilişkileri içinde olsaydım, şu veya bu sebeple alakam devam edecek olsaydı haramlara düşebilirdim.  Ben kadınlara vaaza gitmedim, konferansa da gitmedim. Çünkü kadınlara sürekli vaaz veren erkeklerin hatalara düştüklerini gördüm.

Dindar Erkekler Aradığını Bulamıyor

Dindar ailelerde erkekler genelde eşlerinde aradıklarını bulamıyorlar. Bu insanlar medyayı, yazılı ve görsel medyayı izliyorlar. Bizim dindar kadınlar da genelde kocasını ihmal ediyor. Dindar kadınlar sanmıyorum ki, gece odalarına çekildiklerinde kocaları için de makyaj yapmış olsunlar.

Kadınlarımız eşlerine karşı kadınca tavırlar sergilemiyor. Mesela erkekler ‘ben de şu şu giyisiler içinde eşimi görmek istiyorum’ diyor. Bu fazla bir talep mi? Kadınlarımızın kocaları için kendilerini hazırlamaları onlar için kültürel cihaddır…

Geçenlerde bir hanım kardeşimizden bir e-mail aldım. Şöyle diyordu: ‘Eşimi defalarca uyardım. Ağızını temizlediğini görmedim. Kocamdan nefret eder hale geldim.”

Süslenmeler mütekabildir, kadından beklediklerimizi onlara karşı bizim de yapmamız gerekir. Dolayısıyla problemler çift yönlüdür.

Eşin Doyumunu Hedeflemek Görevimizdir.

Eşin doyumunu hedeflemek Müslüman erkeğin dinen görevidir. Bir erkek yalnızca kendisini düşünerek ilişkiye giremez. Eşini hazırlamadan ilişkiye girmek aziz peygamberimiz tarafından yasaklanmıştır. Kadının onayı olmaksızın koruyucu önlemlerin alınması meşru değildir. Kadının da doyumda zirveye ulaşmak gibi bir hakkı var. Eğer kadının izni olmaksızın koruma yöntemlerine baş vurursanız peygamberimiz tarafından yasaklanan bir günahı işlemiş olursunuz. Her bir korunma yönteminin fiziksel ve ruhsal olumsuz etkisi vardır ama eşler korunma gereğini duyuyorlarsa mesele yoktur.

Kadının Kocasına İşveli Olması Vazifesidir

Ali Rıza Demircan: Kadının kocasına işve yapması vazifesidir. Bir hadis-i şerifte işve ‘kadınlık sırrı olan’ olarak nitelendirilir. Kadının evlilik hayatında kocasına sergilediği tavrın kocası tarafından başkalarına anlatılması da yasaklanmıştır.

Rahmetli anacığım bana derdi ki: “Oğlum ben rahatsızım. Babana karşı görevimi yapamıyorum. Acaba ben günahkâr oluyor muyum? ” Anamın bu üzüntüsü nesaygı duyuyorum.

Görevini yapmayan/yapamayan erkeğin de bu ıstırabı duyması ve gereğinde tedavi olması gerekmektedir…

Erkeksiz kadın, kadınsız erkek yarımdır.

Güzele Bakmak Sevaptır da…

Güzele bakmak sevap mıdır? Güzel bir göl manzarası ise, bir çocuk ise, bir tablo ise bunların her birine bakmak size güzellik duygularını çağrıştırıyorsa, estetik duygularınızı geliştirerek daha bir güzelliğe aşık olmamıza vesile oluyorsa elbette sevaptır. Ama karşı cinse cinsel arzuyla bakarsanız elbette günahtır. Her güzellik bize cennet hayatının güzelliklerini yansıtır.

Serpintiler

Rahmetli babacığım der ki, ‘Ben eşimi sokağa bıraksam temizlik işçileri almaz ama o benim kraliçemdir’.

Erkek veya kadın kişi bekârsa ve şiddetli cinsel arzuları varsa masturbasyon yapabilir. Ama gerek olmayacağından evliler için mekruhtur/sakıncalıdır.

Ali Rıza Demircan: Evli çiftler arasında da anal ilişki de haramdır.

Porno izleme caiz değildir/günahtır ve uzun vadede zararları büyüktür. Biz fıtrat doğal çizgiyi aşmamalıyız.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.