islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5913
EURO
34,8085
ALTIN
2.496,76
BIST
9.456,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Gençlik, Namaz ve Cami

Gençlik, Namaz ve Cami

Okullarımızın yarıyıltatiline girmekte olduğu şu günlerde, gençlerimizin namazla ve cami ile ilişkilerini güçlendirmek adına “namaz gönüllüsü” hocalarımızın, eğitimcilerimizin, resmi ve sivil kurum ve kuruluşlarımızın gençlik birimlerinin güzel çalışmalarına tanık olmak bizleri gönendiriyor.

İmam-Hatip ortaokulları ve İmam-Hatip liselerimiz başta olmak üzere çoğu eğitim kurumlarımızda Milli Eğitim Bakanlığı,  Diyanet İşleri Başkanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Merkezleri vb. resmi ve sivil kurumlarımızın yaptığı Cami buluşmaları, Sabah Namazı buluşmaları vb.ne ilaveten yarıyıl tatilinde bir haftalık etüt, din eğitimi ve oyun içerikli kamp camileri, geziler, kitap okuma grupları, bilgi yarışmaları gibi faaliyetlerin de organize edileceğini öğrenmek, doğrusu bizleri mutlu ediyor.

Her il ve ilçede kadın ve erkek gençlik koordinatörleri ve yönetim kurulları oluşturan Diyanet İşleri Başkanlığımızın, geçen hafta İstanbul Müftülüğünce “Coşku Faaliyetleri” bağlamında 22.000 genç ile Fatih Camii’nde Teheccüt Namazı kılınmasını organize etmesi, bu minvalde oldukça heyecan verici idi.

Bu arada; Diyanet Teşkilatımızın son yıllarda Cami Gençlik Kolları ve kütüphaneleri oluşturduğunu, Gençlik Eğitim Merkezleri açtığını, çalışan gençlikle ilgili özellikle iş ahlakı ve âhîlik merkezli sohbetler ve dezavantajlı gençlik gruplarına yönelik eğitim faaliyetleri düzenlediğini, gerek TDV üniversite ev ve yurtlarına ve gerekse KYK’lara manevi rehberler atadığını ve bütün bu çalışmaların gençliğimize sahip çıkma ve onları namaz ve cami ile buluşturma amacına hizmet noktasında önemli olduğunu biliyoruz.

Ancak, insanımızı ve özellikle gençliğimizi “her türlü kötülüktenfahşâvemünker’den- alıkoyan” (Ankebût 29/45) namaz ibadeti ve cami ile onları buluşturmak için ne kadar çok çalışma yapılsa azdır.

Bu bağlamda, okullarımızın yarıyıl tatiline girmesini fırsat bilerek, gençlerimizin namaz ve maneviduyarlılıkbilincini tahkim edecek kitap okuma kampanyaları ve ödüllü bilgi yarışmaları düzenlemek oldukça yararlı olacaktır diye düşünüyoruz. Resmi ve sivil kurum ve kuruluşlarımızın gençlik birimleri bu konuda öncülük yapabilirler ve zaten yapıyorlar da… Biz sadece hatırlatıyor ve teşvik ediyoruz.

Yeri gelmişken, gençlerimize ‘namaz bilinci’ ve ‘manevi duyarlılık’ kazandırmaya yardımcı olacak ve yarıyıl tatilinde değerlendirilebileceğini öngördüğümüz bazı kitaplarımızın isimlerini zikredelim:

Abdullah Yıldız: Namaz Bir Tevhid Eylemi, Haydi Namaza, Yusuf’un Üç Gömleği, Minberin Sırrı.

Ramazan Kayan: Vahyin Gölgesinde Kimlik İnşası, Namaz Çağrısı, Yol Risalesi, İhlas Çağrısı.

Ahmet Bulut: Haydi Kurtuluşa, Namaz Dirilişe Çağrı, Cennete Götüren Namaz, Gençlerle Namaz.

Kerim Buladı: Peygamber (S.A.V.) Gibi Yaşamak, Namaz Akılları Durduran Mucize, Allah Sevgisi.

Dursun Ali Taşçı: Fıtratın Aşk Çağrısı, Uygarlığa Aşkla Direnmek, Referansım Allah’tır.

Ali Rıza Demircan:  Namaza Çağrı

Geçen hafta Yeni Akit gazetemizin hediye ettiği Namazı Yaşamak kitabı da çok iyi bir kaynaktır.

Namazı sevdirmek için başka güzel çalışmalar da yapılıyor; gençlerimizi namaza ve camiye teşvik eden www.haydicocuklarcamiye.com sitesi bunlardan biri. Site, kuruluş gerekçesini şöyle açıklıyor:

“Günümüzde caminin önemi, cemaatle namaz kılmanın önemi unutulmaya yüz tutmuştur. Teknoloji çağında insanları meşgul eden bilgisayar, telefon, televizyon gibi elektronik aletler insanları asli vazifesi olan Allah’a kulluktan uzaklaştırmaktadır… Namazı ya geciktirmekte ya da hiç kılmamaktadırlar. Namaz ve camiyi insanların gündemine getirmek için bu proje düşünülmüştür.”

www.haydicocuklarcamiye.com gençleri camiye şöyle davet ediyor:

“…Temiz kalpli, yardımsever ve kendisini iyilikle var eden insanların daha mutlu olduğu hem Kur’an’da hem de psikoloji biliminde kanıtlanmıştır.

Sen de bu huzura ve dengeye varım diyorsan, mutlu yaşamak ve ahirette de mutlu bir sona/başlangıca kavuşmak istiyorsan doğru yerdesin!.. 

Bunu yapmaya mekanların en güzeli olan Cami’de başlayabilirsin!.. Cami Allah’ın evidir… Yani burada, aslında Rabbimizin misafiri sayılırsın! Unutma, Allah’ın kapısı ve evi sana her zaman açıktır.

Hemen siteyi biraz incele ve senin gibi arkadaşlarımız için düzenlediğimiz Cami’de vakit geçirme projesinin bir parçası ol. Üstelik bu projede muhteşem ödüller de seni bekliyor!…”

Tebrik ediyoruz…

Unutmayalım ki, ümmet ve millet olarak kurtuluşumuz (felâhımız), özellikle gençliğimizin namaz ve cami ile buluşmasına bağlıdır (bak: Mü’minûn 23/1-2, A‘lâ 87/14-15).

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.