islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5104
EURO
34,9876
ALTIN
2.436,44
BIST
9.804,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

İbadet Mevsimi: Zilhicce’nin İlk On Günü

İbadet Mevsimi: Zilhicce’nin İlk On Günü
30 Temmuz 2019 12:05
A+
A-

Önümüzdeki Cuma günü (2 Ağustos 2019), Zilhicce ayına girmiş olacağız inşâAllah.

‘Gücü yeten’müminlerefarz kılınan hac ibadeti (Âli İmran 3/97), Rasulüllah’ın (s.a) uyguladığı üzere Zilhicce ayının ilk on gününde yapılan kutlu bir Tevhîd yolculuğudur. Zilhicce’nin 10. (ve 11-12-13.) günü kurban kesmek de, Rabbimizin “Biz her ümmet için bir kurban kesme ibadeti koyduk…” (Hac 22/34) hükmü ve “O halde, Rabbin için namaz kıl ve kurban kes!” (Kevser 108/2) talimatı gereği Efendimizin yaptığı gibi ifa edilen ve Allah’a teslimiyeti ve kurbiyeti içeren hâlis bir ibadettir.

Kur’ân-ı Kerim’de iki âyet-i kerimede geçen “on gece” ifadesi ile Zilhicce’nin ilk on gecesi (ve gündüzünün) kastedildiği rivayeti ağırlıklıdır ve Peygamber Efendimiz de (s.a), bu güzel ibadetlerin mevsimi olmasına binaen Zilhicce’nin ilk on gününün ve gecesinin faziletine dikkat çekmiş olmalıdır.

“Andolsun şafağa, on geceye, çifte ve teke, akıp gittiği vakit geceye! Bunlarda akıl sahibi için yemin yok mu?” (Fecr 89/1-5) âyetinde üzerine yemin edilen “on gece” ile “Biz Mûsâ ile otuz gece için sözleştik; sonra bunu, on (gece) daha ekleyip kırk geceye tamamladık.” (A’raf 7/142) âyetindeki “on (gece)”nin, Zilhicce’nin ilk on gecesi olduğu söylenmiş; bazı hadislerde ise Zilhicce’nin ilk on günü tutulan oruçların ve yapılan ibadetlerin diğer günlerdekinden daha faziletli olduğu müjdelenmiştir.

 “Günlerden hiçbiri yoktur ki onlarda yapılan bir iş/amel Zilhicce’nin ilk on gününde yapılan işten daha faziletli ve yüce, Allah’a daha sevgili olsun…” (Tirmizi, Savm 51; Darimi, Savm 52)

“Zilhiccenin ilk günlerinde tutulan (her bir) oruç, bir yıl oruç tutmaya, bir gecesini ihya etmek de Kadir gecesini ihya etmeye bedeldir.” (Tirmizi, Savm 52; İbn Mace, Sıyam 39)

Peygamberimiz (s.a) ayrıca Terviye günü ve bilhassa Arafe günü oruç tutup dua ve zikirde bulunmanın faziletini vurgulamıştır (Arafe bayramdan önceki; Terviye ise Arafe’den önceki gündür):

“Arafe gününden daha çok Allah’ın cehennem ateşinden insanları azat ettiği bir gün yoktur.” “Arafe günü tutulan orucun bundan önce ve sonra birer yıllık günahları örteceği Allah’tan umulur.” (Müslim, Sıyâm 196, 197).

Hafsa (r.anhâ) annemiz, Efendimizin (s.a) dört şeyi terk etmediğini söyler: “Aşure günü orucu, Zilhicce’nin on günü orucu, her ay üç gün orucu ve sabahın iki rekât sünneti.” (Râmuzü’l-Ehâdîs, 557/4)

Zilhicce’nin ilk dokuz günü oruç tutmak müstehaptır; onuncu gün ise Kurban bayramının ilk günü olduğundan oruç tutulmaz. Bugünlerde tesbîh (Sübhanallah), tahmîd (Elhamdülillah), tehlîl (Lâ ilâhe illallah) ve tekbîrin (Allahu ekber) çoğaltılması da tavsiye edilmiştir. İmam Malik’in Muvatta’ında ‘Hac’ bölümündeki bir hadiste, Arefe günü dua etmenin ve Lâ ilâhe illallahu vahdehû lâ şerîke leh: Allah birdir, Ondan başka ilah yoktur, O’nun ortağı da yoktur.” sözünü tekrarlamanın en faziletli amel olduğu; Müslim ‘Hac’ bölümünde ise o gün Allah’ın af ve bağışının çoğaldığı vurgulanmıştır.

“…Ona bir yol bulup güç yetirenlerin Beytullah’ı haccetmesi, Allah’ın insanlar üzerindeki hakkıdır…” (Âl-i İmran 3/97); Haccı ve umreyi Allah için tam yapınHac bilinen aylardadır…” (Bakara 2/196-197) ilahi talimatları gereği Rasûlüllah (s.a), “bilinen aylar”ı Şevval ve Zilkade ayları ile Zilhicce’nin ilk on günü olarak belirlemiş, hicretin 9. Yılı Zilhicce ayında Ebubekir’i (r.a) hac emiri tayin edip 300 kişiyle Mekke’ye göndermiş; ertesi yıl da kendisi (s.a) Zilhicce’nin 4. günü Mekke’ye gelerek 6 Zilhicce’de Kudüm Tavafı ve Safa ile Merve arasında Sa’y yaptıktan sonra, 8 Zilhicce’de Mina’da konaklayıp, 9 Zilhicce’de Arafat’ta vakfe yapmış, burada Veda Hutbesini okumuş, sonra gurup vakti Müzdelife’ye inip Meş’ar-i Haram’da dinlenmiştir. 10 Zilhicce günü sabah Akabe’de cemresini atıp Mina’da hutbe okuduktan sonra kurbanlar kesilip tıraş olunarak ihramdan çıkılmış, Kâbe’ye gelip Ziyaret Tavafı yapılmış, 11-12-13 Zilhicce’de Mina’ya gelip cemreler tamamlanmıştır. 14 Zilhicce’de sabah namazı öncesi Veda Tavafı yapan Efendimiz (s.a) hac ibadetini bitirip Medine’ye dönmüştür.

Allah’a yakınlaşmak amacıyla 10-13 Zilhicce’de kurban kesmenin önemini haftaya bırakırken; hac ve kurban dâhil, Zilhicce’nin ilk on gününde yapılacak tüm ibadet ve zikirlerin kabulünü niyaz ederim.

Abdullah YILDIZ

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

ETİKETLER: Zilhicce
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.