islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

İÇKİ İÇENLER DE İÇKİYE SAVAŞ AÇMALIDIR

İÇKİ İÇENLER DE İÇKİYE SAVAŞ AÇMALIDIR

https://odatv.com/alkolun-ve-sigaranin-satisi-acilen…-08121804.html

Linkini Verdiğimiz Haberin Özeti:

“Alkol yasaklansın” diyen Erkan Petekkaya’nın, akol satışı yapan restoranı var.”

Yüce Allah bütün varlıkları insanlar için biz insanları da kendi zatına ibâdet etmemiz için yaratmıştır. İbadet söz ve ma’na olarak Allah’ın Kitabı olan Kur’ân ‘ın emirleri ve yasaklarına uymaktır; Kendisine vahyedilen Kur’ân’ın tebliğ edicisi olan Hz Muhammedin Kur’ân ile örtüşen öğütlerini uygulamaktır. Yaratılış sebebimiz de olan ibâdet görevimizi yapmamız Cennet’e girme sebebimizdir. Yapmamız da Cehennem’e düşüş nedenimiz olacaktır.

Rabbimizin yasakladığı, peygamberimizin de örnekleyerek ve ceza uygulayarak açıkladığı Kur’ânî yasaklar yani haramlardan biri de mayi veya katı sarhoşluk verici içki içmektir.

İçki İçmemek İman ve İbadet Mevzudur

Alkollü içkiler îman mevzuudur. Çünkü Mâide sûresinin 90. ayeti ile konulan içki yasağını kabul etmemek kişiyi kâfir kılar. İçki içmemek de içki yasağından sakınmak olduğu için ibadettir. Alkollü içkilerden kaçınmak aynı zamanda ahlâk ve de sağlık konusudur.

Alkollü içki içmek insanlık değerlerine fiilen saygısızlıktır. Çünkü insanlık değerlerini koruyan ve yaşatan akıldır. Onu gideren de alkollü içkilerdir.

Alkollü İçkilerden Sakındırmak da Gereklidir

Bilgili ve bilinçli Müslüman alkollü içkilerden kaçınmalıdır ama alkollü içkilerden sakınma yetmez. Sakındırmak da gerekir. Sakındırmak Nehiy ani’l – Münker yani dinimizin, ortak aklın ve ilmin kaçındırdıklarından sakındırmak olarak farz görevimizdir. Bu görev yapılmazsa alkollü içkilerin sebep olacağı kavgalar, trafik kazaları ve cinayetlerden de… Rabbimiz katında sorumlu oluruz.

Bu uzun girişten sonra haberimize gelebiliriz:

“Kendisi içki içen ve içkili restoranı olan aktör Erkan Petekkeya ‘Alkol yasaklansın ’ demiş…”

Hiç şüphe yok ki alkol karşıtı çağrısı tesir edecek insanlar örnek olan insanlardır. Sakındırdıklarından kaçınmayalar saygınlıklarını koruyamazlar. Alay konusu olmasalar da küçümsenirler. Nitekim onlar Rabbimiz d katında da aşağılanmaktadırlar. Bu tipler Kurân’da şöylece yerilmektedir:

Ey îman edenler. Yapamayacağınız şeyleri niçin söylersiniz? Yapamayacağınız şeyleri söylemeniz Allah katında büyük bir öfkeye uğrama sebebidir.” (Saff 2,3)

İçki İçenler de İçkiden Sakındırmakla Yükümlüdür

Burada cevabı bilinmesi gereken soru şudur: İrade zayıflığı gibi bir sebeple içki içmek gibi haramlardan kaçınmayan kişilerden sakındırmak görevi düşer mi?

Hayır düşmez. Çünkü, içki içmemek farz bir grev olduğu gibi içki içmekten sakındırmak da bir diğer farz görevdir. Biri yapılmadığı için diğeri düşmez.

Alkollü içkilerin zararlarını en çok içki içenler ve onların aile fertleri bilir. Bu gibi insanlar, alkollü içkilerin yasaklanması çağrıları ile gereğince etkili olmasalar da kaçınamadıklarından sakındırmaları bir ihtimal daha etkili de olabilir Etkili olmasa da uyarı vazifesi yapılmış olur.

Rabbimiz İsrail oğullarını, birbirlerini yapmakta oldukları kötülükten men etmedikleri için lanete uğradıklarını bildirir.

Onlar işledikleri Din ve Akıl dışı çirkinliklerden birbirini men etmiyorlardı. Yaptıkları ne kötüydü? “ (Mâide 79)

Bu âyet bize kaçınamadığımız haramlardan da sakındırmamız gerektiğini öğretmektedir.

Bilmemiz gereken bir diğer önemli konu da sonuç alamayacağımızı bilmemiz durumunda dahi sakındırmaya devam etmemiz hakikatidir. Böylece biz vazifemizi yapmış Rabbimiz katında mazeret hazırlamış oluruz. Bu konu Araf suresinde dolaylı olarak şöylece açıklanır:

“Aralarından bir topluluk: Allah’ın yok edeceği veya siddetli azaba uğratacağı bir millete nicin öğüt veriyorsunuz? dediler. Öğüt verenler:  Rabbinize, hic değilse bir özür beyan edebilmemiz icindir, belki öğüt verilenler de Allah’a karşı gelmekten sakınırlar’ dediler.” (Araf 7/164)

Hulasa İçki içen ve içkili restoran işleten Erkan Petekkaya da bir Müslüman olarak alkollü içkiler savaş açmakla yükümlüdür. Doğru olan hiç şüphesiz bu savaşı önce kendi nefsine karşı açmasıdır. Açabilmek cihad olur. Çünkü Peygamberimiz “ Mücahid kendi nefsiyle cihad edebilendir” buyuruyor.

İçki İle Savaşımız Devam Etmelidir

İçki içmeyen Müslümanlar olarak bizler de alkollü içkilerle savaşımıza bütün gücümüzle devam etmeliyiz. Muhataplarımız üzerinde sonuç alamasak da Rabbimiz katında sunacağımız mazeretimiz olmuş olur.

Rabbimiz içkinin yasaklanış gerekçesini açıklayan Mâide sûresinin 91. âyetinin sonunda “ Arık içki içmekten vazgeçtiniz değil mi? ” diye sorar:

Bizim cevabımız “Evet vazgeçtik ya Rab “ oldu ve böyle olmaya da devam edecektir inşallah.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.