islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3733
EURO
34,9950
ALTIN
2.325,67
BIST
9.091,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

İnsanlar Yaratılışta Eşittir | 1

İnsanlar Yaratılışta Eşittir | 1

 Yücelik İslam’a Göre Yaşamaktadır I

Bismillahirrahmanirrahim

Üstünlüğümüzü İslâmî hayatımıza bağlayan yaratıcımız yüce Rabbimize hamd ve sena ederim. İslâmî hayatı örneklendirerek bize öğreten biricik hayat önderimiz Peygamberimiz Hz. Muhammed’e salât ve selam ederim.

 Üç gün sürecek bu yazı dizimizde İnsanlar Yaratılışta Eşittir, Yücelik İslam’a Göre Yaşamaktadır konusunu incelemeye çalışacağız. Oldukça önemli olan bu konunun üzerimizde etkili kılmasını yüce Mevla’mızdan niyaz ediyorum.

Sahip Olduklarımızın Tümü Allah’ın İkramıdır

Yüce Mevla’mız bütün yeryüzü ve gökyüzü varlıklarını biz insanlar için yaratmıştır. (Bakara 2/29) Bu gerçeğin altını sık sık çiziyoruz. Bizi de kendi zatına ibadet etmemiz için yaratmıştır. Bir diğer anlatımla hangilerimiz daha güzel ameller yapacak, denemeye uğratmak için halk etmiştir. (Mülk 67/2) Bizleri denemeye uğratmayı dilediği içindir ki yüce Mevla’mız cinsiyetimizi, soylarımızı, dillerimizi, renklerimizi, akıllarımızı, zekâlarımızı farklı kılmıştır. Bedensel yapılarımızı, yüz hatlarımızı, ilim ve sanat alanındaki yeteneklerimizi, yönetim kabiliyetlerimizi farklı yaratmıştır. Yenilen, içilen, yararlanılan anlamına rızıklarımızı da farklı takdir etmiştir. Rabbimiz yaratıldığımız coğrafyayı da, ömür sürelerimizi de farklı kılmıştır. Parmak izlerimize kadar farklıyız ve her bir insan orijinal bir varlıktır. (İnfitar 82/7-8)

Çerçevesini ve içeriğini belirleyemediğimiz ve de bilmediğimiz kaderimizle alakalı pek çok alanlarda da farklılıklar yaşıyoruz. Bir diğer anlatımla yüce Rabbimiz, bizleri denemeye uğratacağı için farklı ve birbirimize üstün kılmıştır.

İslam adına yapılacak her tespitin Rabbimizin Kitabı Kur’an’a dayanması gereği sebebiyle değindiğimiz bu hakikati de Kur’an’la teyit edelim. En’âm sûresinin 165. âyetinde Rabbimiz şöyle buyurur:

“ Sizi yeryüzünde halifeler kılan; emirleri ve yasaklarına göre yaşama ve yaşatma göreviyle sorumlu varlıklar olarak yaratan Allah’tır. O sizi birbirinize derece derece üstün kılmıştır. O cezası süratli olandır ve O bağışlayıcı, pek merhametli Rab’dır.”

Yaratılışımızdaki bu farklılığımıza dayalı olarak elbette ki soylarımız, ilmi seviyelerimiz, zenginliğimiz, yönetici mevkilerimiz vesaire de farklı olacaktır.

 Üstünlük Takva’da; İslâmî İnanç ve Yaşantıdadır

Bizleri farklı kılan Rabbimiz insanlık çizgisinde eşit kılmış, üstünlüğümüzü de koyduğu inanç esaslarına imana ve verdiği emirlere, koyduğu yasaklara göre yaşamaya bağlamıştır. Katındaki üstünlüğümüzü ahiret hayatımızdaki derecelerimizi imanımızdan, ilahi emirlere bağlılığımızdan ve ilahi yasaklardan kaçınmamızdan alacağız. Bu da yetmez, Yaradan’ımızın koyduğu bu değer yargılarıyla birbirimizi değerlendireceğiz. Bu gerçek de Hucurat suresinin 13. ayetinde şöyle açıklanmaktadır:

“Ey insanlar! Biz sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık. Tanışmanız, kaynaşmanız , yardımlaşmanız, birbirinizden aldığınız güçle erdemli bir hayat yaşamanız için sizi ırklara, soylara /kavimlere, kabilelere ayırdık. Ama Rabbinizin katında en değeriniz en takvalı olanınızdır.”

Takvâ Kur’ânî Bir Kavramdır

Takva Kurânî bir kavramdır. Daha çok takvası olan daha bir erdemli ve üstün olur. Daha takvalı olmak – daha bilinçle inanmak, ilahi emirlere daha bir bağlılık göstermek, Yaradan’ımızın koyduğu yasaklardan daha bir duyarlılıkla kaçınmak demektir. Görülüyor ki; farklı yaratıldık, insanlık çizgisinde eşitiz. Her birimiz için aynı inanç esasları konuldu, aynı emirler, verildi. aynı yasaklar vaz’ edildi ama üstünlüğümüz, yaratılıştan getirdiğimiz değerlere değil, İslami yaşayışımıza yani takvamıza bağlandı. Bu ölçüyü toplum hayatımızda kullanabildiğimiz ölçüde insanlarımız daha bir erdemli olur, daha bir toplumcu olur, daha bir fedakâr olur, daha bir güzelliklerin kaynağı olma gücüne kavuşur.

Şu ana kadar genel çizgilerle konumuzu sunmaya çalıştık. Şimdi de bildiğiniz konular üzerinden örneklendirmeler yapalım. Bu örneklendirmelere geçmeden bir özet sunalım.

Zengin Zengin Olduğu İçin Üstün Olamaz

Beyazlar beyaz oldukları için siyahlara, zenginler zengin oldukları için fakirlere, bilginler bilgin oldukları için halk tabakalarına, işverenler işveren oldukları için işçilere, yöneticiler yönetici oldukları için yönetilenlere üstün olamazlar. Ancak inançlılar inançsızlara, adaletliler zalimlere, faydalılar zararlılara, bilgisini toplum yararına kullananlar sömürüye alet edenlere, alçak gönüllüler kibirlilere üstünlük sağlayabilir. Böylece inanmakla yükümlüyüz. Şimdi örneklerle açıklamalarımıza geçebiliriz.

Deri Renklerimizin Farklılığı Üstünlük Sebebi Değildir

Sevgili kardeşlerim; renklerimizin beyazlığı, kumrallığı, siyahlığı yaradılıştan getirdiğimiz bir özelliğimizdir. Zenciler kendi iradeleriyle siyah deri rengini seçmediler. Rabbimiz kavrayamayacağımız derin hikmeti gereği bazılarımızı beyaz, bazılarımızı siyah derili olarak yaratmıştır. Beyaz renkliler asla siyah derililere üstün değildirler. Aziz Peygamberimiz; “Arab’ın Arap olmayana, Arap olmayanın Arab’a, beyaz tenliler siyahlara, siyah derililer beyazlara üstün değildir. Üstünlük ancak takvadadır,” buyurur.

Rabbimiz Kur’ân ile bu gerçeğe dikkatimizi çekiyor ve Rum sûresinin 22. âyetinde şöyle buyuruyor:

Gökleri ve yeri yaratması ve dillerinizin ve renklerinizin farklılığı Rabbinizin yüceliğine delalet eden belgelerdendir. Bunda bilenler için deliller vardır. ”

Evet, renk ayırımı ve tercihini yapan yaratıcı olan Rabbimizdir.

Aziz Peygamberimize inanan ilk müminler çevresinde Bizans asıllı beyazlar yanısıra Habeş asıllı siyahlar da vardı. Mesela Bilal-i Habeşi bizim erdemler ufkumuzda on dört asırdır yerini koruyor. O simsiyah bir sahâbidir. İlk müminler değişik renkli insanlar arasında bir ayrım yapmadı.

Renk Ayırımı hakikat Yoksunları Yaptı

Allah’a hamd olsun, İslam medeniyetinde bu ayrımlar yapılmadı ama ölçüyü Yaradan’dan almayan, alamayan insanlar rengi bir üstünlük vesilesi gördüler. Örneğin Amerika’da zenciler birinci sınıf vatandaş olamadılar. Neden? Çünkü beyazların, üstün olduklarına ilişkin eksik, hatalı, zulüm nitelikli değer yargıları olduğun için. Uzunca dönemler beyazların bindikleri otobüsleri ayrıydı. Yemek yedikleri restoranlar ayrıydı. Böyle bir üstünlük anlayışı olabilir mi? Hayır. İslâm bunu reddeder. Çünkü yaradılıştan getirdiğimiz değerler Rabbimizin ikramıdır, bize üstünlük kazandırmaz.

Devam edecek

  • Bu yazı dizisi Bilmemiz Gerekenler genel başlığı altında yaptığımız aynı başlıktaki bir sohbetin tashih edilmiş çözümüdür.

Ali Rıza DEMİRCAN

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.