islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3281
EURO
35,0599
ALTIN
2.296,43
BIST
9.012,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Kanlı Coğrafya Arakan’ın Çığlığı

Kanlı Coğrafya Arakan’ın Çığlığı

Ölüm, soykırım ve yok edilişten kaçışın simgesi son fotoğraf ise, insanlık, saygı ve yüce gönüllüğün büyük örneklerini veren bir resmi gözümüzün önüne koymaktadır.

Müslümanlar, Kan, Soykırım ve Gözyaşı

Müslümanların son beş yüzyılı, kan, ıstırap, sürgün, ölüm, soykırımlarla geçmiştir. İnsanlık tarihinde bu kadar kapsamlı bir zulüm görülmüş müdür? Tevhid tarihi, bir anlamda muvahhidlere yapılan insanlık dışı eylemlerin tarihidir.

Sürgünün Muvahhidleri

Dokuz asır İslâm coğrafyası olan Endülüs, üç asır Müslüman diyarı olan Sicilya, yüzyıllarca yıl İslâm’ın bekçilerinin nöbet tuttukları Kafkaslar, beş asırdan fazla Osmanlı’nın muhafızlığında kalan Balkanlar, “selâm”/barış bölgeleri iken, kan ve gözyaşlarıyla zorla terkedilen coğrafyalara dönüştüler.

Bununla birlikte İslâm’ın tevhid sınırları olan bölgelerin işgallerini de unutmamak gerekir. Fransızların, Mısır ve Cezayirde, İtalyanların Libya’da, İngilizlerin Hindistan’da, Amerika’nın Irak, Suriye, Afganistan ve Pakistan’daki katliamları, insanlığı “utandıracak”/ağlatacak boyutlarda şiddetli olmuş ve kalıcı etkiler bırakmıştır.

Osmanlı Payitahtına Yardım Gönderen Cesur Arakanlılar

Terk edilmeye mecbur bırakılan bir diyar da, daha önce isim ve coğrafyasından haberdar olmadığımız veya çok az olduğumuz bölge, Arakan’dır. Arakanlılar, yani Rohingya Müslümanları, öyle necip bir millet ki, 1912 yılında Balkan Savaşları esnasında, çok fakir oldukları halde Hilafet merkezi İstanbul Payitahta (otuz beş bin altın) yardım gönderme (gönül) “zenginliğini” gösterdiler.

“Öldürmeyeceksin” Diyenlerin Katliamı

“İnsanları öldürmeyeceksin” iddiasındaki bir dinin (Budizm) temsilcileri, hunharca ve canice katliam ve soykırım yapmaktadır. Ajansların dünyanın gündemine taşıdığı -bakmaya kalp ve vicdanların dayanamadığı- vahşilikle katledilmiş çocuk, genç, kadın ve ihtiyar fotoğrafları yürekleri sızlatmaktadır.

Sayısız fotoğraflar içerisinde dört tanesi olayın vahametini tüm açıklığıyla ortaya koymakta; kalp ve zihinlerde derin izler bırakmaktadır.

Ölen Anneden Göğsünden Fışkıran Hayat İksiri/Sütü

Onlardan birisi, aç olan bebeğin, ölen annesinin göğsünden emmesini gösteren fotoğraftır. Söz ve kelâmın tükendiği, insanlığın bittiği hallerin en zoru ve en dayanılmazı bir resim karesi…

Sahile Vurmuş Nur Yüzlü Masum Bebek

Diğer fotoğraf karesi, Naf nehrinde boğulmuş ve sahile vurmuş, nur yüzlü masum bebeğin görüntüleri… Geride ağlayan ve çığlık atan anne ve babası bile olmayan güzel yüzlü Arakanlı bebek…

Kırkını Doldurmadan Naf Nehrinde Boğulan Yavru

Bir başka fotoğraf ise, yüreği ateşler gibi yanan gözleri yaşlı, sesi çığlıklara boğulmuş bir anneyi resmediyor… Ve onun merhametli kucağında taşıdığı henüz kırkını bile doldurmamış cansız bebeği…

Tarif edilemeyen acıların sahibi Arakanlı anne, kan ve zulümden kurtuluşun bir umudu olarak nehri geçerken canını, bebeğini yitirir. Vicdanlar sızlar, diller lâl olur, yürekler kanar, akıllar iflas eder, zihinler çatlar, bu hâli anlatmak için…

Cılız Omuzlarda Sepetlerle Taşınan Ebeveynler

Ölüm, soykırım ve yok edilişten kaçışın simgesi son fotoğraf ise, insanlık, saygı ve yüce gönüllüğün büyük örneklerini veren bir resmi gözümüzün önüne koymaktadır. Büyük dersler alınacak olan bu fotoğraf karesi, kalın bir sopanın iki tarafına bağlanmış iki sepet ve onun içinde yaşlı, ömrünün âhirini yaşamakta olan iki piri fâni ebeveynini taşıyan genci göstermektedir.

Yedi gün boyunca, atalarını başının üstünde omuzlarında, onları bırakmadan ölümüne taşıyan gencin insanlığa ve Müslümanlara öğrettikleri/hatırlattıkları yüce değerler.

Yürümeyecek kadar yaşlı, belki ağır hasta anne ve babasını, zulmün pençesinde kurtaran ve onları sepetlere koyarak zayıf ve cılız omuzlarıyla taşıyan Arakanlı yürekli genç adam…

Emperyal Güçler, Petrol / Gaz ve İnsanlığın Kurban Edilmesi

Birçok İslâm diyarı gibi Arakan, petrol, gaz ve değerli madenlere kurban edilmek isteniyor. Ruhunu kaybetmiş emperyal güçler, kan ve gözyaşı üzerinden savaş makinasını devreye sokarak, maddî hırs ve emellerini gerçekleştirmenin vahşiliğini yaşamaktalar.

İnsanlık adına, Müslümanlık adına bu kanlı “oyunu” elimizle, dilimizle, kalbimizle ve hiç olmazsa duamızla bozmak için her türlü gücümüzü kullanmalıyız.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.