islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3151
EURO
35,0957
ALTIN
2.298,67
BIST
9.050,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Mevzuatımıza Göre Faizsiz Ticaret Yapılması Suç mudur?

Mevzuatımıza Göre Faizsiz Ticaret Yapılması Suç mudur?


Karadağ’ın dikkat çektiği  önemli ayrı bir konu da şudur; Türkiye’de mevcut mevzuata göre iki Tüccarın bir biri ile faizsiz  alacak verecek ticaret yapması yasaktır ve suçtur.

Geçtiğimiz günlerde Avrasya Stratejik Araştırma merkezi(ASAM) da Halkbank yönetim kurulu başkan vekili Hikmet KARADAĞ davet edildi.  Güncel değerlendirmelerini yapan Karadağ, kendisine yöneltilen ‘’ Müslümanların anayasası olan Kur’an ‘da; Allah ve Resulüne savaş açanlar diye bildiğiniz bir zümre var. Buda bildiğiniz gibi faizle iştigal edenlerdir. Bu kadar büyük bir günahı olan sistemle bizler bir mücadele için bir vakıf kurarak,  tabana dönük çalışmak yapmak istiyoruz. Sonrada alternatif bir finans sistemi kurarak bu sisteme karşı gelmek istiyoruz. Bu konuda bize önereceğiniz şey ne olabilir?

Hikmet Karadağ, soruyu başı önüne eğik biçimde dinledi. Bulunmuş olduğu makama rağmen açık yüreklilikle cevap verdi. Finansı tanımlarken mevcut finans sisteminin Müslümanların ihtiyacını karşılamadığını, finansın arttırılması ile doğru bir noktaya gitmeyeceklerini nedenleri ile açıkladı.

Burada İslam’a uygun sözleşmelerin gündem olması gerektiğini, yükümlülüklerinde İslam’a uygun olması gerektiğini söyleyerek,  tanımlamayı böyle başlatmak  lazım dedi.

Karadağ, ‘’Muhasebe dili ile,  finans aktif de ki varlıklarımızın nasıl finanse edildiği ile ilgilidir. Şirketi kurdunuz, zaten hapı yuttuk.  Diyelim ki hiç yabancı kaynak kullanmadınız, kullanmadınız,  o zaman İslami mi olduk ? Müslümanı  faizle finans bulması kurtarmıyor. Şirketin İslami olması lazım’’ dedi.

Son derece önemli bir tespitte bulunan Karadağ,  durumda Türkiye’de kurulan bütün şirketler, kuruluş yasaları ve işleyiş gerekçesi ile hiç birinin İslami olmasının mümkün olmadığını vurgulamış oldu.

Hikmet Karadağ’ın bu sözleri, kurulan şirketlerin yapısal olarak faize bağımlı olduğunu, direk faizle iştigal etmediğinde faizsiz işlem yaptığı gerçeğinin yanlış olduğunu da açıkça ifade etmiş oldu.

‘’ Faaliyet alanınız ne kadar İslami? Şirketiniz ne kadar İslami?’’

Bu soruları soran Karadağ, acı bir şey olduğunu şu anda faizli bir müessesede görev yaptığını söyleyerek,  kendisinin de faizli yani Allah ve resulü ile harp halinde olan bir kurumda çalıştığını dolaylıda olsada  itiraf etmiş oldu.

Karadağ’ın dikkat çektiği  önemli ayrı bir konu da şudur; Türkiye’de mevcut mevzuata göre iki Tüccarın bir biri ile faizsiz  alacak verecek ticaret yapması yasaktır ve suçtur.

‘’Benim gibi bir müfettiş gelir, alıp verdiğiniz paranın kaç katı ceza ödemek zorunda kalırsınız’’

Karadağ,  Ahirette hangisinden daha fazla kötek yiyeceğini  bankadan mı maliyeden mi diye de sormadan edemedi.

İslami fon oluşması için öncelikle bu yasağın kalkması gerektiğini söyleyen Hikmet Karadağ, yasal olarak tüccarların faizci olduğunu da aslında bu ifadeleri ile göstermiş oldu.  Böylesine önemli bir  yasal zorunlu faizciliği açığa çıkardığı için kendisine teşekkür ediyoruz.

Hikmet Karadağ aslında şunu söylüyor; kardeşim mevcut sistemin  kanunları da faize  göre çıkartılmış. Vergi yasaların faize göre  oluşturulmuş. Devletin tüm kurumları bu faizci yasaları uygular haldedir. Bunları değiştirecek olanda meclistir.

Hem şikayet edeceksin, hem seçtiğin adamlar bu kötü durumu değiştirecek adımları atmayacak, hem Müslümanım diyeceksin her yaptığın ticareti de faizli yapacaksın. Bu tip yaklaşımları Kur’an insanlar üzerinde üç tip tasnif yaparak tanımlıyor. Bunun müminlerin yapacağı bir davranış olmadığı ise  Kur’an’a göre aşikâr dır.

Şimdi TBMM’deki partilere sesleniyoruz;  Vergi yasalarındaki zorunlu faizciliği değiştirecek  yasa teklifini meclise getirin.  İnsanlar gerçekten faizsiz bir şirket kurabilsin.  Bu alt yapı oluşturulduktan sonra; faizsiz paranın üretimi içinde  millet adına yasal önerilerinizi  meclise sunun.

Biz bu konuda çalışma yapacak milletvekillerimize destek vermeye hazırız.

Yeter ki devletimizi, milletimizi sömüren  kripto bürokrasinin sinsi  kanun tasarıları ile yasalaşmış faiz düzeninin değişiminde katkımız olsun.

Selam ve dua ile…

Yunus EKŞİ

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.