islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3740
EURO
34,9623
ALTIN
2.325,52
BIST
9.065,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Namaz Gönüllüleri ve Cami Merkezli Hayat

Namaz Gönüllüleri ve Cami Merkezli Hayat
1 Ekim 2019 12:10
A+
A-

2006’da bir grup yazar, ilim-fikir insanı ve kanaat önderiyle birlikte bir sivil inisiyatif olarak kurduğumuz Namaz Gönüllüleri Platformu, öncelikle insanımızın namaz kılmayan/kılamayan yaklaşık % 75 kadarının namazla buluşmasına vesile olmak için namazın önemini, İslam’ın ‘olmazsa olmazı’ olduğunu ve namaza olan ihtiyacımızı anlatmak; namaz kılanların ise namazı huşu içinde, dosdoğru, Allah ve Rasûlü’nün tanımladığı gibi kılmalarına katkı sağlamak amacıyla on küsur senedir binlerce toplantı, panel, konferans, seminer ve sohbet düzenledi. “Namaz Gönüllüleri” olarak bu tür faaliyetlerle namazı insanımızın gündemine taşımak istedik. Böylece namazın, insan hayatını bütünüyle etkileyip, tepeden tırnağa değiştiren, insanları haramlardan, günahlardan ve kötülüklerden alıkoyan mucizevi dönüştürücü gücünden nasiplenmeyi amaçladık.

Şimdi bu çalışmalara www.namazplatformu.com sitemizi ekledik. Ayrıca @NamazPlatformu sosyal medya hesaplarımızı da istifadenize sunduk. Bize destek olacak “namaz gönüllüleri”ni şöyle tarif ettik:

-“Namaz Gönüllüsü”; öncelikle namazın, imandan sonra emredilen ilk farz olduğuna iman eder: “İman eden kullarıma söyle; namazı dosdoğru kılsınlar…” (İbrahim 13/31)

-Varlığını Allah’a adar. O şöyle der: “Şüphesiz benim namazım da, diğer ibadetlerim de, yaşamam da, ölümüm de âlemlerin Rabbi Allah içindir.” “O’nun hiçbir ortağı yoktur. İşte ben bununla emrolundum. Ben Müslümanların ilkiyim.” (En’âm, 6/162-163)

-Namazı, Peygamberimizin (s.a) güzel sözleriyle, “Din’in direği”, “Mü’minin mîrâcı”, “gözünün nûru” ve “Cennet’in anahtarı” bilerek önemser.

Ezanı işitince onu aynen tekrar eder (Nesaî, Ezan 33), sonra hemen namaza koşar.

-Namazını vaktinde, gereği gibi, huşû ile kılar; felâhı/kurtuluşu namazda (Mü’minûn, 23/1-2) görür.

-Dosdoğru kıldığı namazlar kendisini haram/günah ve kötülüklerden alıkoyar (Ankebut, 29/45).

-Namazlarını cemaatle ve mümkünse evine ve işyerine/okuluna en yakın camide kılar. Tevbe/18’de açıklanan “mescidlerin/câmilerin îmârı”nın ancak onların içini doldurmakla gerçekleşeceğini bilir.

-“Namaz Gönüllüsü”; tıpkı Malcom X gibi, “Bir Müslüman olarak yeryüzünde Allah’ın huzurunda secde etmeyen tek bir fert kalmayıncaya kadar İslam’ın hâkim kılınması yolunda kendimi görevli hissediyorum.” diyebilen insandır.

*

Bugün 1 Ekim. Diyanet İşleri Başkanlığımız yıllardır 1-7 Ekim’i “Camiler Haftası” olarak kutluyor. Bu senenin teması ise “Cami ve Hayat”. “Cami Hayatın İçinde; Hayat Caminin İçinde” mottosu ile “cami merkezli” hayatın inşası vurgulanıyor. Namaz Platformu’nun “Haydi Camiye” kitapçığında kısaca şöyle dedik:

Kuşku yok ki, insanlığın tarihi cami ile başlar. Yeryüzünde yapılan ilk bina bir ibadet yeri olup, pek feyizli ve insanlar için hidâyet rehberi olan Kâbe’dir (Âl-i İmran, 3/96). Peygamberimiz (s.a) Medine’ye hicret edince ilk olarak cami yapımına başlamıştır. Cami, O’nun (s.a) döneminde Allah’a secde edilen yer, ümmeti eğiten ve bilinçlendiren mekân, hayatın merkezi ve toplum faaliyetlerinin odağı olmuştur. Kısaca cami, İslâm’ın ilk yıllarında İslam toplumunun âdeta kalbi haline gelmiş, İslâm’ın güçlü çağlarında da bu hep böyle devam etmiştir. Mescidin fonksiyonlarının azaldığı çağlar ise İslâm toplumunun güçten düştüğü çağlar olmuştur.

Hakikat şu ki, insan camilere yabancılaştıkça Rabbine de kendine de yabancılaşır. İnsan ancak Allah’ın evleri olan camilere sığınarak kendini bulur ve yeniden dirilir. Bir insanın camide olması, Efendimizin (s.a) ifadesiyle, kişinin gurbetten yakınının eve dönmesiyle sevinmesi gibi Allah’ı hoşnut kılar (İbn Mâce, Mesâcid 19).

Cami, kurtuluşun habercisi, Rab’le buluşmanın merkezidir. İslam medeniyeti cami medeniyetidir… İslâm şehrinin merkezinde cami, caminin merkezinde de namaz vardır…

Camiler, Müslümanları toplayıp bir araya getiren, onların hayatını kuşatan mekânlardır.

Camiler, Allah’ın adının anılması için, ibadet için vardır. İbadetin odağı ise namazdır.

Camiler, İslam’ın sembolüdür, imzasıdır; Müslümanların güvencesidir.

Camiler yeryüzüne vurulan İslam mührüdür.

Camiler “Allah’ın evi” olan Kâbe’nin şubeleridir.

Camiler Allah’ı anma adacıkları, Rabbimizle baş başa kalma vahaları, kendi içimize döndüğümüz serin pınar başlarıdır.

Öyleyse bizler camilerin yolunu yeniden keşfetmeli ve mihrabı, minberi, ezanı, salâsı, minaresi ile camiyi yeniden ortak sevgi odağı haline getirmeli değil miyiz?

Abdullah YILDIZ

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.