islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3397
EURO
35,1175
ALTIN
2.311,98
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

“Şampiyon” ve Boks Sporu

“Şampiyon” ve Boks Sporu

Mirat Haber. Com olarak asıl amacımız olaylardan hareketle bilgilendirme ve bilinçlendirme yaparak İslâmi bakış açısı kazandırmak, böylece güzel kul olma atılımlarına  katkı vermektir.

TRT 1 de bir Şampiyon diye bir dizi başladı. Dizi filmin kahramanı Şampiyon bir boksördür. Şampiyonluğunu, yumruklarıyla ölümüne sebep olduğu şampiyon bir boksörü mağlup ederek kazanmıştır.

Şampiyon filmi doğal olarak İslâmî duyarlılığı olan insanların “ Bu spor dalı caiz midir? “ sorusunu gündeme taşımıştır.

Boksör Kemal Sonunur

Sabah namazlarını Emirgan camiinde kılar ve bazen de kıldırırım. Bir sabah namazını kıldırırken Araf sûresinini 89. âyetini de içine bir bölüm okumuştum. Bu âyette Hz. Şuayb Peygamberin dilinden şöyle bir dua yer alır:

“…Rabbimiz, sınırsız bilgisiyle her şeyi kuşatmıştır. Biz de Allah’a güvenmişiz. Ey Rabbimiz! Bizimle kavmimiz arasında gerçek olan neyse onu ortaya çıkar. Çünkü hakkı ortaya çıkaranların en hayırlısı sensin.”

Emniyet mensuplarının bir bölümü İstanbul’a geldiklerinde Emirgan-Baltalimanı’ndaki Polis Moral Eğitim Merkezi’nde kalırlar ve dindar olanların bir kısmı da sabah namazına Emirgan Camiine gelirler. O sabah emniyet mensubu Dünya şampiyonu boksör Kemal Sonunur da namazdaydı. Ben yukarıda anlamı sunulan duayı içeren ayeti namazda okuyunca duygulandı ve maziyi çağrıştırdı. Namazdan sonra ayak üzere yaptığımız sohbette şöyle dedi:

  • Boksör olarak uluslar arası bir şampiyonaya ülkem adına katılmak üzereydim. Duasını almak üzere ünlü nakşi Şeyhi Sami efendiyi ziyarete gittim, bana namazda okuduğunuz âyette geçen duayı yaparak müsabakalara çıkmamı tavsiye etti.

Ben de kendisine, o dönemde sizinle görüşebilseydik ‘ Ben de size mânen güç kaynağı olacak bir dua öğütlerdim, ‘ dedim ve şöylece devam ettim:

  • Ama bu spor dalını seçerken görüşebilseydik helal bir spor dalı olamayacağını beyanla boksu tercih etmenizi önermezdim, hattâ engellemeye çalışırdım.

Kemal bey sarsıldı ve itiraz sadedinde bir şeyler söyleyince bazı açıklamalar yaptım. O açıklamaları daha sonra Fetvaiste isimli sitemde sorulan soruya cevap olarak verdim. Şimdi sizlere bu cevabımı sunuyorum:

Boks Yapmak Caiz Değildir

Bismillah… Sporlar üzerinde çalışma yapan bir insan olarak boksa caizdir diyemem. Haram olduğunu da söyleyebilirim. Çünkü Peygamberimiz “Sakın ha yüze vurmayınız.” buyurarak kesin bir yasak getirmiştir. (Müsned 4/447)

Peygamberimiz değil insanların yüzüne vurulmasını hayvanların yüzüne vurulmasını, yüzünden dağlanmasını ve hayvanların dövüştürülmesini bile yasaklamıştır.

Yüz Kur’ân dilinde insanı temsil eder. (A.İmra, 3/106,107)  İnsan denilen müstesna varlığın yüzüne vurulması hiçbir şekilde onaylanmaz.  Kaldı ki boksta bir tür işkence edilerek yüzlerin ne hale getirildiğini hattâ beyin kanaması ile felçlere ve de  ölümlere sebebiyet verildiğini biliyoruz.

14 asırlık İslâm Medeniyeti’nde özetlediğimiz gerekçelerle olacak boks benzeri bir spor, hatta harp sporuna dahi yer verilmemiştir.
Bu tür sporlar karşı tarafa zarar vermeyi amaç haline getirerek insanın ruh dünyasını da etkileyebilir ve onu acımasızlaştırabilir. Kaçınılmasını öğütlerim.

Ali Rıza DEMİRCAN

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

ETİKETLER: TRT
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.