islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3695
EURO
35,0050
ALTIN
2.325,46
BIST
9.127,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Trump Ticareti: Al Golan’ı Ver Rusya’yı

Trump Ticareti: Al Golan’ı Ver Rusya’yı

ABD Başkanı Donald Trump ülkesinde ne zaman başı sıkışırsa uluslararası kuralları çiğneyip İsrail ödünü veriyor ve kurtuluyor. Bu bir kural haline geldi.

Trump’ın damadı, oğulları, avukatları ve danışmanlarıyla boğazına kadar gömüldüğü Rusya skandalının raporu özel savcı eski FBI başkanı Mueller tarafından teslim edildi. Seçimler esnasında Rus istihbaratının Trump ekibinin de tam desteğiyle rakip Clinton aleyhindeki faaliyetleri araştırılıyordu.

Sonuç rapor, beklentilerin aksine son dakikada Trump’ı temize çıkarıyor.

Bu aklayan sonuç, yakın zamana kadar çok sert adımlat atan ve Cohen ve Stone gibi iki önemli Trump danışmanını hapse mahkum eden soruşturmaya bakınca Washington’da bütün uzmanları şaşkına çevirdi. 

Amerikan kurulu düzeni ikinci kez hasmı olarak gördüğü Donald J. Trump’ı görevden el çektirebilecekken kurtardı. Neden ve nasıl?

Trump bir tüccar. Prensipler uğruna ipe gitmeye hazır devlet adamlarının aksine her şeyin bir pazarlık konusu olduğuna inanıyor ve her tehdide bedel ödemeye hazır. 

Geçen sefer zorda kalınca elçiliği Kudüs’e taşıma kararı aldı ve sorunlarını çözdü. Bu sefer çok daha zor bir durumda daha da radikal bir kararla İsrail’in işgal ettiği Golan Tepelerini ilhak kararını tanıdı. 

Washington DC şehrinde en büyük lobi İsrail lobisi. Bütün Kongre üyeleri İsrailci. O kadar ki bu ay Müslüman bir milletvekili İsrail neden bu kadar el üstünde tutuluyor diye sorunca partiden ihraca kadar gidiyordu. Sermaye, bankalar, siyaset, bürokrasi, dini cemaatler, artık hepsi İsrailci.

Donald Trump zaten kendisi de İsrailci. Gözde kızı Alman ve İskoç Protestan ile Çek Katolik karışımı İvanka, Yahudi dinini seçmişti. Damadı ve danışmanı Jared Kushner milliyetçi bir Yahudi. İkisi de Orta Doğu politikasında çalışıyorlar. Bütün hükümet İsrailci, Müslüman karşıtı.

Trump, Filistin meselesinde başta adil bir yaklaşıma sahipken, hatta İsrail’e baskı yaparken, artık başı sıkıştığında canını ve iktidarını kurtarmanın garanti yolunun İsrail’e boyun eğmek olduğunu anladı.

Golan Tepeleri de Batı Şeria da Gazze de 5’li dünya nizamının, Birleşmiş Milletlerin kendi yasasına göre İsrail devletine ait değil. Ama gel de bunu hapse atılma tehdidi altında can derdindeki zayıf bir Amerikan cumhurbaşkanına anlat. 

52 Müslüman çoğunluklu devletten, 1 milyar 800 milyon nüfustan, 12 trilyon zenginlikten, 15 milyon askerli ordulardan oluşan Ümmet ne yapıyor? Kınıyor, ayıplıyor, sonra işine aşına dönüyor. Bölük pörçük bin parça birleşmeden salkım saçak olayları seyrediyor. 

Oysa bırakın Müminler olmayı vasat insanlar gibi davransak, bir olsak, birbirimizin kuyusunu kazıp arkadan vurmasak, birleşsek, Allah’ın ipine tutunsak parmaklarını bile kımıldatamazlar.

A. Galip Gümüşdere

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.