islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3835
EURO
35,0225
ALTIN
2.326,63
BIST
9.142,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Pazar Açık
23°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

Türkiye Cephesini Seçiyor

Türkiye Cephesini Seçiyor

Rusya Füze ve Topçuluk Bilimleri Akademisi Başkan Yardımcısı Konstantin Sivkor, Türkiye’nin kendileri için taşıdığı önemi, beş tez üzerinde paylaştı.  Bu tezlerin her birinin gerçekliği, Türkiye’nin NATO’dan gelecek saldırıya karşı tedbir alması, Türkiye’nin toprak bütünlüğü ve milli güvenliği için son derece önemlidir.

 ABD,  Sudi Arabistan petrol tankerlerine saldırttı.  Sudi Arabistan’da hemen açıklama yaparak İran’ı suçladı.  Maşa terör örgütlerini yedeğe çeken ABD,  belli ki maşa devletleri harekete geçirecek. İslam ülkeleri bağrında kullanacağı ülke şüphe yok ki Sudi Arabistan olacak.

ABD,  Doğu Akdeniz den Kafkaslara, Oradan Orta Asya’yı hedefliyor. Bunun içinde Türkiye’nin doğusunu parçalayarak Kafkaslara yol açmak istiyor.

Şimdi Konstantin Sivkor ’un tezlerine bakalım;

1.Tez:

Türk Amerikan ilişkileri çok ciddi bir kriz içinde. Krizin sebepleri açık; Birinci sebep ABD’nin Kürt ayrılıkçılara desteği ve ‘’Büyük Kürdistan’’ projesidir.

Bu plan sadece Türkiye’yi, İran’ı, Suriye’yi, Irak’ı tehdit etmiyor.  Kafkasya’ya, Orta Asya’ya sıçrama tahtası olarak, Çin’e, Rusya’ya bütün Avrasya ülkelerine karşı tüm Avrasya’yı hedef alıyor.

Türkiye’nin ve Avrasya’nın bu plana cevabı Astana sürecinin başlamasıyla, Türkiye’nin ‘’Fırat Kalkanı’’ ve Zeytin Dalı’’ adlı askeri operasyonlarla oldu.

İkinci sebep, ABD’nin Doğu Akdeniz’den tehdit dir. ABD’nin Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ı desteklemesi de Türkiye’nin milli çıkarlarını ciddi şekilde ihlal ediyor. Kıbrıs meselesinde de Avrasya ve Atlantik arasında bir cepheleşme oluştu. Türkiye bu tehdide tarihinin en büyük askeri deniz tatbikatı olan  ‘’ Mavi Vatan’la cevap verdi.

Üçüncü sebep, ise Washington’un 15 Temmuz 2016 darbe girişimindeki rolü ve Washington’un FETO’yü Türkiye’ye karşı kullanmasıdır. ABD ve Türkiye arasındaki krizin son sebebi de Trump’ın Türkiye’ye ekonomik savaş ilanı.

Türkiye, ABD’den gelen tehditlerle karşı karşıya kalınca milli güvenliğini sağlamak için alternatif savunma sistemleri arayışına girdi. Türkiye, her ne kadar NATO üyesi olsa da Washington’un hedefi haline geldi.

Bu sebeple Amerikalılar, ilk olarak Türkiye’nin ihtiyacı olan silahları vermeyi kesti. İkincisi ABD’ye bağımlı silah sistemleri günümüzün ihtiyaçlarına cevap vermiyor.

Buna bağlı olarak Türkiye, Rus hava savunma sistemi S-400 almaya karar verdi. Türkiye’nin bu hareketi, Washington’u çok kızdırdı ve iki ülke arasında kriz daha da derinleşti. Hatta Trump yönetimi, bu alımı ihanet olarak değerlendirdi. Ve Ankara’yı defalarca tehdit etti ve etmeye devam ediyor.

İkinci Tez:

Türkiye’nin S-400 tercihi, sadece ekonomik ve teknik bir seçim değil. S- 400 farklı ülkelerin diğer seçimlerine kıyasla daha iyi özelliklere sahip olsa da her şeyden evvel Türkiye’nin S-400 alımı jeopolitik ve stratejik gerçeklerden kaynaklanıyor.

Türkiye cephesini seçiyor, kampını değiştiriyor. ABD’den gelen tehditlere Avrasya’ya yerleşerek cevap veriyor.

Diğer taraftan Türkiye’nin bu hareketi, bir seçim değil, Türkiye için bir zorunluluktur. Türkiye’nin başka bir şansı yok. Türkiye, artık Atlantik sistemi içerisinde hayatını sürdüremez. Toprak bütünlüğünü korumak, ekonomik krizi aşmak, doğal olarak varlığını sürdürmek için Türkiye’nin Avrasya işbirliğine ihtiyacı var.

Üçüncü Tez:

ABD’yle karşı karşıya olma durumu ve olası silahlı çatışma Türkiye’yi NATO’dan bağımsız silah sistemine sahip olmaya zorluyor. Bu anlamda Rusya ve Çin, Türkiye’nin potansiyel güvenlik ortaklarıdır.

Dördüncü Tez:

’’ Küresel Güvenlik’’, düşünceme göre uygun bir terim değildir. Küresel güvenlikten ancak uzaydan bir saldırı ya da tehdit olduğunda söz konusu olabilir. Ancak şu an dünyada barışı Washington’un saldırgan politikası bozuyor. Avrupa dahil, tüm dünya ABD saldırganlığından müzdarip.  ABD’nin en yakın ortakları bile Amerikan tehdidini hissetmeye başladı. Bu sebeple bugün küresel değil, Avrasya’nın ortak güvenliğinden bahsedebiliriz.

Beşinci Tez:

Güvenlik sadece, toprak bütünlüğüne yönelik değildir.  Bu kavram ülkenin stratejik programını da kapsar. Örneğin devrimci ülkelerde güvenlik, devrimin güvenliğidir.  Sudi Arabistan’da ise saltanatın güvenliğidir. Türkiye’nin güvenliği ise Kemalist Devrim’in ve Avrasya’nın güvenliğine göre belirlenir.

Rusya Füze ve Topçuluk Bilimleri Akademisi Başkan Yardımcısı Konstantin Sivkor’un bu tezleri gerçekliği yüksek oranda yansıtan tespitler olup, Türkiye’nin büyük düşmanı, NATO üzerinden Türkiye’ye saldırmayı sürdürecektir.  ABD’nin saldırganlığını S- 400 ler terbiye edecektir.

Selam ve dua ile

Yunus EKŞİ

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.