islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5217
EURO
34,9766
ALTIN
2.439,42
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Türkiye’de okuma oranı düşük diyenler, ne kadar okuyor?

Türkiye’de okuma oranı düşük diyenler, ne kadar okuyor?
10 Eylül 2018 07:05
A+
A-

Okuma üzerine birçok eser ve birçok makale kaleme alınmıştır. Bütün toplumlar okumanın önemli olduğunu beyan eder.  Biz Müslümanlar, okumanın ne kadar önemli olduğunu Kur’an ve Sünnet’ten öğrenmekteyiz.

Evet, mutlaka okumalıyız,  okumadığımız her gün karanlık, okuduğumuz her gün aydınlık.

Okumak aklımızı, aklımız ise kalbimizi harekete geçirir.

Okumak,  düşünce dünyamızı zenginleştirir. Okuyan, okumayana göre her zaman bir adım öndedir.  Okuyanla okumayanların bir olmadığı bir dünyada yaşıyoruz.

Bilginin gücü, silahın gücüne galip gelir.

Okumamız gereken dökümanların başında kitaplar gelir.  Günlük gazete, dergi, haber siteleri, bloglar vs. bunları takip eder gider.

Eğer bir toplum gidişatsını değiştirmek istiyorsa entelektüellerin sayını artırmalıdır. Eğer bir ülkede yardım kuruluşları bol ve mantar gibi türüyorsa bundan korkmak gerekiyor.  Çünkü bu kuruluşlar balık veriyor, balık tutmayı öğretmiyor.  Balık tutmayı fikir kuruluşları öğretir.

Ülkemizde fikir kuruluşlarının çok olduğunu söylemek imkânsız.  Fikir derneklerinin, fikir adamlarının çok bir kıymetinin olmadığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Siz fikir kuruşlarına, fikir adamlarına gerekli yardımı yapan, bir belediye gördünüz mü?

Esas can alıcı konu ise şu: sürekli kitap okumaktan söz eden biz yayıncılar, acaba okumanın neresindeyiz?

Kitap dünyasına şöyle bir bakıyorum. Kitaplarla ilgilenenlerin birçoğu işini severek yapmıyor. Sevginin olmadığı yerde, başarının da olmayacağı kesin. Yayınevi sahipleri, yayınevinde çalışanlar, kitap dağıtım şirketinde çalışanlar, kitap mağazalarında çalışanlar maalesef okumuyorlar.  Kitap kültür işleriyle uğraşanlar maalesef;  kitap dünyasını, yayın dünyasını büyük bir titizlikle takip etmiyorlar.

Eğer bizler okumaktan söz edeceksek öncelikle kitap kültür işleriyle uğraşanların kitap okumasını sağlamalıyız. Bu işlerin can damarında olanların; okumaya/ düşünmeye/ akletmeye/ üretmeye çok ihtiyaçları var.

Yazarlarımız, editörlerimiz, yayın yönetmenlerimiz, onlarda yeterince maalesef okumuyorlar.

Sonunca gelecek olursak; Türkiye’ de okuma oranın az olduğunda şikâyet eden biz yayıncılar, önce, biz okumalıyız.

Okumayla ilgili iki özlü söz:

“Yeryüzünün öğretmeni olabilmek için gökyüzünün öğrencisi olmak lazım.”

(Aliya İzzetbegoviç)

“Hiç bir diktatörün elinde tutsak olmak istemiyorsan sadece bir şey yap oku / yontul!”

(Ali Şeriati)

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.