islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5700
EURO
34,7581
ALTIN
2.495,33
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

Utanma Fıtrat ve İman Kaynaklıdır

Utanma Fıtrat ve İman Kaynaklıdır

Medya Fenomenin Utanmazlığı Nereden Geliyor?

Başlığa aldığımız soruya “İslâmî iman yoksunluğundan veya zayıflığındandır “cevabını vererek yazımıza başlayalım.

3 milyondan fazla takipçisi olan medya fenomeni K. D. uçak tuvaletinde kayda alınmış  mastürbasyon görüntülerini yayınlayınca medya ve de sosyal medyanın gündemine daha bir oturdu. Sergilenen utanmazlığı rezillik olarak niteleyenler de oldu.

Bilgili ve bilinçli Müslüman sosyal medya haberlerine dayalı olarak yorum yapamaz, yapmamalıdır. Çünkü haber kaynakları İslâm açısından güvenilir değildir. (Hucürat 49/6) Bu sebeple haber eğer doğruysa kaydını koyarak yorumumuzu yapalım.

Cinsel Organı Teşhir Haramdır/Utanmazlıktır

Evli kişilerce yapılması dinimizce sakıncalı olan Mastürbasyon, zinaya düşme tehlikesi olan kişilerce yapılması caiz hatta vacip olan bir cinsel eylemdir.

 (Genişce bilgi için bak. Ali Rıza Demircan İslâma Göre Cinsel Hayat Ensar, İstanbul, 2014 sh. 454-458)

 Böylesi bir eylemim başkalarına teşhiri ise hiç şüphesiz haramdır. Çünkü üreme organları ve yakın çevresinin korunması erkeğe ve kadına farz kılınmış bir görevdir. Fazların çiğnenmesi ise haramdır. (Bak. Kur’ân-ı Kerîm, el-Nûr 30,31)

Üç milyon takipçisi olan bir insanın böylesi bir müstehcen görüntüyü yayınlaması rezilliğin de ötesinde bir olaydır. Bunu ancak Allah’ın havanlar gibidirler ” dediği türden mânen hayvanlaşmış insanlar yapabilir. (Araf 7/179) Aslında daha da acı olan böylesine rezil tiplerin üç milyon takipçisi olabilmesidir. Rezili takip edenlerin büyük çoğunluğu da rezil olsa gerek. Sözün bittiği yerdeyiz.

Müslüman Şerlerden Hayır Çıkarabilen İnsandır

Müslüman şerlerden de hayır çıkarabilen insandır. Geliniz bu vesileyle UTANMA konusunu işlediğimiz sohbetimizden bir bölümü sunalım:

Utanma Fıtrat ve İman Kaynaklıdır

Bismillahirrahmanirrahim

Utanma insanı yücelten bir erdemdir. Yüce Rabbimiz utanma duygusunu bize yaratılıştan kodlamıştır. Akıl gibi utanma duygusu da İslâmî inançla olgunlaşır ve gelişir. Bunun içindir ki Aziz Peygamberimiz utanmayı imanla irtibatlandırmıştır. Bir sahâbi diğerine utanma ile ilgili söz söylerken, söylenene şahit olan peygamberimiz şöyle buyurmuştur:

“Utanma imandandır/ Allah’a ve ölüm ötesi hayatına imanla gelişir.“

Yüce Rabbimize ve ölüm ötesi hayatın varlığına inancımız pekiştiği oranda utanma duygularımız da gelişir. Aziz Peygamberimiz Efendimizde yaratılış mükemmeliyeti olduğu gibi iman da zirvedeydi. Bu sebeple Aziz Peygamberimizi bize vasfeden sahabiler şöyle derler:

 “Aziz Peygamberimiz genç bir kızdan daha hayâlıydı, daha bir utangaçtı.“

Utanma duygusu Aziz Peygamberimizin bir diğer beyanına göre:

“Bulunduğu her şeyi/ her yeri güzelleştirir.“

Biz müminler, Allah’a, bizimle görevli olan ve bizi takip eden meleklere ve de insanlara karşı utanma duygusuyla yükümlüyüz.

  1. Allah’a karşı utanma bütün organlarımızı haramlardan koruma anlamını taşır. Yaratan o, rızıklandıran o, hayat bahşeden o, geleceğimiz de onun tasarrufu altında. Fakat insanoğlu Rabbinin buyruklarına aykırı gitmekte berdevam olur. Bu hal Rabbimize karşı bir utanmazlık halidir.
  2.  Bizlere refakat eden görevli melekler var. Onlar bilinçli sözlerimizi kayda alır, ayrıca iradeli davranışlarımız ve işlerimizi de yakın çekimli filme alırlar. Bir de bizi takip eden rahmet melekleri vardır. Peygamberimiz şöyle buyurur:

“ Sizlerle beraberlik içinde bulunan meleklere karşı hayalı/utançlı olunuz. Onlar ilişkiye girdiğinizde ve tuvalete çıktığınızda sizden ayrılırlar. O rahmet meleklerine karşı çıplaklıktan korunarak onlara ikramcı olunuz.“

  • Biz insanlar en güzel kıvamda yaratılmış varlığız. İnsanlara karşı da hayâlı olma konumundayız.

Allah’a ve Onun huzurunda sorgulanacağına inanmayan insana utanma konusunu anlatmak imkânsız gibidir. Çünkü o kendisini örneğin lağım faresi konumuna düşürmüş insandır. Bir Peygamberî hadisle daha açıklık getirerek konuyu noktalayalım:

“Utanma baştan aşağı hayırdır ve hayâ yalnızca hayır getirir.”

Sevgili Okuyucu kardeşlerim Bütün dünyada utanma duygusunun en ziyade ortaya çıktığı ve çıkması gereken alan cinselliktir. Ancak utanma duygusu cinsellik alanında bilmemiz gerekenleri öğrenmemize engel teşkil etmemelidir. Utanma daima hayır getirir. Biz utanmayı cehaletimize aracı kılmamalıyız.

Peygamberimizin güzide eşi Hz. Aişe annemiz, (r.anha) Medineli yerli Müslüman kadınları bize tanıtırken şöyle der:

 “Onlar ne mübarek insanlardı, utanma duyguları onları dinlerini öğrenmeye engel oluşturmadı. Her bir konuyu Aziz Peygamberimize sorarlardı.“

Bugün dahi birçok kadının bilinen bir hocaya /alime sormakta tereddüt edeceği konuları peygamberimize gelip sorarlardı ve de problemlerini arz ederlerdi. Mesela bir kadın geliyor ve eşinin cinsel iktidarsızlığından şikâyetle ayrılma dileğini sunabiliyordu.

Utanmanın öğrenime engel oluşturmaması konusunu bir örnekle pekiştirmekle yetinelim.

Aziz Peygamberimizin eşlerinden biri Ümm-ü Seleme idi. Onun da Ümm-ü Süleym isimli bilinen bir hanım sahabî komşusu vardı. Gerçekten ender özellikte kadınlardan biriydi. Bir gün gelir Hz. Ümmü Seleme’nin yanında Peygamberimize, şöyle sorar:

  • Ya Rasullellah bir kadın rüyasında cinsel ilişkiye girerse yıkanması gerekir mi?

Bu soru sorulduğundan Ümm-ü Seleme validemiz utanır, kızarır. Ümmü Süleym’e dönerek şöyle der: “Kadınları küçük düşürdün, hiç kadınlarda bu hal görülür mü?“

Ümmü Süleym’in verdiği cevap altın harflerle yazılacak nitelikte. Şöyle der: “Bizim dinimiz ile alakalı bilmediklerimizi öğrenmeye çalışmamız o konularda cahil kalmamızdan çok daha hayırlıdır.“

 Peygamberimiz Ümmü Süleym’i teşvik sadedinde sorusunu cevaplandırarak,

“Eğer rüyada ilişki sırasında –boşalma- olursa yıkanılması gerekir.“ buyururlar.

İşte böyle…Rabbim imanımızla birlikte Haya(Utanma duygularımızı geliştirsin.

Ali Rıza DEMİRCAN

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.