islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3849
EURO
35,0576
ALTIN
2.326,64
BIST
9.097,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Yalan Allah’a isyan insanlara ihanettir

Yalan Allah’a isyan insanlara ihanettir

Yüce Rabbimiz yarattı ve yaratmakta devam ediyor. Bunun içindir ki yeryüzündeki canlıların gerçek sayısını yalnızca Rabbimiz bilir. Yalnızca Rabbimizin bilebileceği kadar çok olan canlılar arasında konuşma yeteneğiyle özellikli kılınan tek varlık insandır. Konuşma hakikaten çok büyük bir nimettir. Nimet büyük olunca şükrünün de büyük olması gerekir. Her Nimet Kendi Cinsinden Bir Amelle Bir Şükür İsterDil de Böyledir

Konuşma nimetinin şükrü de iki şekilde yapılabilir. Bu iki yoldan biri dosdoğru konuşmaktır. İkincisi ise, başta yalan olmak üzere dille işlenebilecek günahlardan korunmaktır. Dosdoğru konuşma ve dille işlenebilecek günahlardan korunma o derece önemlidir ki dünya hayatımızı başarılı kılmanın yanısıra âhiret saadetimizi de sağlayabilir. Bakınız aziz Peygamberimiz efendimiz ne buyuruyorlar:

Kim bana dilini ve de üreme organını koruyabileceğine garanti verebilir ki ben de ona Cennet’e girebileceği garantisini vereyim.

Aziz Kardeşlerim! Dosdoğru konuşmak ve başta yalan olmak üzere dille işlenebilecek günahlardan korunmak, Cennet’e götürebileceği gibi bizi Cehennem azabından da koruyabilir. Peygamberimiz efendimize, “Ya Rasulallah! İnsanları en ziyade Cehennem’e düşürecek ameller nelerdir? şeklinde bir soru yönelttiğindeşöyle buyururlar:

“Dille ve üreme organıyla işlenebileceği günahlardır.”

Bu girişimizle işleyeceğimiz konunun dünya ve âhiret hayatımız hakkında ne derece önemli olduğuna işaret etmiş olduk. Şimdi, konumuzu açabiliriz;

Dil suçları, bir diğer anlatımla günahları…İslâm zaviyesinden bakıldığında bazı suçların günah kapsamında olduğu görülür. Bazı günahlar da suç kapsamına girer. Mesela ana-babaya karşı sesi yüksetmek günahtır ama hukuken soruşturmayı gerektirecek bir suç değildir. Bir insana sövmek ise günah olmanın yanısıra suçtur. İnşallah, bir sohbetimizi bu konuya ayırmaya çalışırız.

Dil suçları, yani dille işlenebilecek günahlardan bazıları örneğin gıybet, alay, aşağılama, sövme, tehdit, jurnal ve astrolojik yorumlar ve yalandır.

Sorumluluğu kadere veya tanımı yapılmayan, haşa Allah”ımızı çağrıştıran feleğe yamayan sözler, faizi helâl, zinayı-eşcinselliği, porno ve erotik filmleri onaylar nitelikli ifadeler ve seküler düzenlere övgüler dille işlenebilecek azim günahlardır.

Yalan, insanlık omuzlarımızı çökertebilecek ve de Cehennem’e yuvarlayabilecek kadar ağır bir sözdür. Çünkü yalan insana ihanet suçudur/günahıdır, yalan güveni sarsıcıdır, yalan aile ilişkilerini bozucudur, yalan istikrarsızlıktır. Yalan üretimi de, tüketimi de olumuz yönde etkileyicidir, yalan fakirliktir ve yalan kâfirliğe de götürücüdür.

Sevgili Kardeşlerim! Kâfirliğe de götürücüdür derken, kendimize ait bir ifadeye yer vermiş olmadık. Sevgili Peygamberimiz efendimiz, bir konuşmalarında, “Allah Zülcelal, yalancılığı kâfirliğe denk tuttu” buyurdular ve Hac sûresinin 30. âyetini okudular. Bu âyette Rabbimiz şöyle buyurur:

Kim Allah’ın yasalarına saygı gösterirse bu saygısı Allah katında onun için pek hayırlı olur. Haram olduğu açıklananların dışındaki hayvanlar da size helâl kılındı. Allah”a ortak koşmayın/Mânen pislik olan putlardan sakının.(Hayvanları dokunulmaz kılmayın. Taşları, madenleri tapılır put edinmeyin, insanları Rab tanımayın, yani, insanları yönetecek yasaların tek kaynağı olarak insanları görmeyin )ve aman yalandan da sakının. “

Allah”a ortak koşma ve hemen ardından yalan.

buyruklarını Kur”an”la irtibatlandıramazsak bu gerçeği anlayamayız.

Yalan ve Yalan Şahitlik En Büyük Günahlardandır

Konumuza dönelim. Bakınız Aziz Kardeşlerim! SevgiliPeygamberimiz efendimiz yalanın ve yalan şahitliğin ne azim bir günah olduğunu açıklamak için sahâbilerine ne buyuruyorlar:

“Size büyük günahlardan da büyük olanları haber vereyim mi? Sahâbiler; buyur ya Rasulallah derler ve Peygamberimiz şu açıklamayı yapar: Allah”a ortak koşmaktır, ana-babaya isyan etmek; ilgisiz ve alakasız kalmaktır. “

Aziz Peygamberimiz büyükler büyüğü olan bu iki günahı arz ederken oturuyorlardı, sonra doğruldular ve pek ağır bir söylemle şöyle buyurdular:

Büyüklerden büyük günahlardan biri de yalan söylemektir ve yalan şahitlikte bulunmaktır.

Peygamberimizi bu “yalan söylemektir ve yalan şahitlikte bulunmaktır” ifadelerini öylesine çok tekrarladılar ki sahâbiler, keşke sussaydı da bu kadar üzülmeseydi, dediler.

Devam edecek

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.