islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3192
EURO
35,0609
ALTIN
2.309,09
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Yemezsen Büyüyemezsin Demeyin

Yemezsen Büyüyemezsin Demeyin

Çocuklarının beslenmesi aileler için önemlidir, öyle de olmalıdır mutlaka. Ancak çocukları sağlıklı beslenmeye teşvik ederken bazı hatalar yapılabiliyor.

ELİF

Elif okulumuzun çok sevimli öğrencilerinden biriydi. Öğretmeni Elif’in son günlerde midesinin bulandığı gerekçesiyle hiçbir şey yemediğini fark etti. Durumu aileye açtığımızda ailede son zamanlardaki bu iştahsızlığı fark ettiklerini hatta doktora gittiklerini ancak Elif’in bir sağlık problemi olmadığını söylediler.

Bunun üzerine Elif ile bireysel sohbetlere ve ilgiye ağırlık verdik. Bir oyun zamanında Elif’in Legolardan mezarlar yaptığını gördüm. Özellikle 5-6 yaş çocuklarının ölüm konusunu merak ettiklerini bildiğim için kafasında bir şeyler kurduğunu anladım. Elif’in oyununa dahil olarak onunla sohbet etmeye başladım. Elif mezarda büyük birinin olduğunu söyledi. Sonrada “büyükler ölüyor” dedi. Ailesiyle görüştüğümde yakın zamanlarda yaşlı bir yakınlarını kaybettiklerini söylediler.

Elif ile ilerleyen günlerdeki çalışmalarımızda bana ”ben hiç büyümeyeceğim öğretmenim ” dedi. “o nasıl olacak Elifciğim ” dediğimde ise “yemek yemeyenler büyüyemez, ben yemek yemiyorum” cevabını verdi.

O zaman Elif’in, yakınlarının ölümünden etkilendiğini, ölen kişinin yaşlı biri (Elif’in tabiriyle büyük biri)olduğunu, Elif’in kendini ölümden korumak için büyümek istemediğini ve büyümemek içinde yemek yemediğini anladım.

YEMEZSEN BÜYÜYEMEZSİN

Bu yüzden çocuklarınıza “yemeğini yemezsen büyüyemezsin “ demeyin. Çünkü halinden memnun bir çocuk büyümeyi istemeyebilir.

Bazı çocuklar yetişkinlerin mutsuz olduğunu, bazı çocuklarda büyüklerin öleceğini düşünürler. Bazı çocuklar ise evin küçüğü olmaktan memnundurlar ve büyümeyi istemezler. Bu düşüncedeki çocuklar büyümemek için yemek yemeyi reddede bilirler.

Bu yüzden çocuklara “yemezsen büyüyemezsin” demeyin. “Yemezsen sağlıklı olamazsın” deyin.

ALLAHIN NİMETLERİ

Çocukları yemek yemeğe teşvik etmek,  onlara verilen Allah sevgisi ile daha kolay olacaktır. Onlara  “Allah tüm yarattıklarını çok sever. Çocukları daha da çok sever. Tüm canlıların sağlığı içinde birçok nimet yarattı. Bu nimetlerin bize çok faydası var.” Açıklamasını yapmak, yiyeceklerin vitamin özelliklerinden bahsetmek ve bu nimetler için şükür duygusunu hissettirmek yemek yeme alışkanlıkları için doğru yaklaşım olacaktır.

Şeyma DEMİRCAN NAMAZCI

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.