islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5767
EURO
35,0077
ALTIN
2.426,74
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

Bosna kampı yandıktan sonra binlerce mülteci kış ortasında evsiz kaldı

Bosna kampı yandıktan sonra binlerce mülteci kış ortasında evsiz kaldı
Mirat Haber Ajansı

Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’dan binden fazla mülteci ve göçmen, kuzeybatı Bosna’daki kampları yandıktan sonra soğukta uyumaya bırakıldı. Çarşamba günü, Lipa’daki kampta yaklaşık 1.200 kişinin yaşadığı bir yangın çıktı. Polis ve Birleşmiş Milletler yetkilileri, yangının muhtemelen aynı gün için planlanan kampın geçici olarak kapatılmasından mutsuz olan mültecilerce Bosna’da nereye taşınacakları konusundaki belirsizlikler nedeniyle başlatıldığını iddia etmekte. Olay, Bosnalı siyasiler arasında göçmenleri nerede barındıracakları konusunda çıkan anlaşmazlıklar sırasında meydana geldi. Düzinelerce kişi geceyi, ince bir çelik yapının altında geçirdi. Diğerleri naylon çadırlar kurmaya çalıştı ve donmuş zeminde uyudu. Çoğu, ormandan Hırvatistan sınırına yakın Bihaç kasabasına doğru yürüdü. Polisten kaçınmak için sık sık ormanda hareket halinde oldular.

Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’dan yaklaşık 10.000 mülteci ve göçmen, Avrupa Birliği’ndeki daha zengin ülkelere ulaşma umuduyla Bosna’da mahsur. Geçtiğimiz baharda yaz ayları için geçici barınak olarak açılan Lipa kampı, Bihaç’a 25 km uzaklıkta bulunuyor. Geçen hafta çarşamba günü kışın yenilenmesi için kapatılması planlanmıştı, ancak Bosna yetkilileri bölge sakinleri için alternatif bir konaklama yeri bulamadılar. Merkezi hükümet, mülteci ve göçmenlerin Ekim ayında kapatılan Bihaç’taki Bira kampına geçici olarak geri dönmelerini istedi. Bosna’yı mülteci krizinin üstesinden gelmek için 60 milyon euro ile destekleyen ve 25 milyon euro daha fazla vaat eden Avrupa Birliği, yetkililerden defalarca Lipa kampına bir alternatif bulmalarını istedi ve ortaya çıkan bir insani kriz uyarısı yaptı. AB’den geçen hafta Çarşamba günü yaptığı açıklamada, yetkilileri siyasi kaygıların üzerine çıkmaya ve Bihac’taki Bira merkezini geçici olarak yeniden açmaya çağırıyoruz. Ülkenin Güvenlik Bakanı Selmo Cikotić (Sikotiç) Pazar günü yaptığı açıklamada, Una-Sana Belediye Başkanı Canton’un idari merkezi Bihac ve diğer Kanton bakanlarının birkaç ay önce kendilerinin önerdikleri bir plandan geri adım attıklarını söyledi. Cikotić ayrıca, Saraybosna Kantonunun şu anda Una-Sana Kantonundan daha fazla göçmen olduğunu belirterek, ülkenin diğer bölgelerine ilişkin herhangi bir yük getirmeyen ifadelerin doğru olmadığını savundu.

Diğer Avrasya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/avrasya/

Diğer Dünya haberlerini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://www.mirathaber.com/kategori/dunya/

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.