islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

Çin’in Doğu Türkistan İşgali Öğretmenlerle Devam

Çin’in Doğu Türkistan İşgali Öğretmenlerle Devam

Mirat Haber Ajansı

Çin son 30 yıldır adım adım eski Müslüman Türk yurdu olan Doğu Türkistan’a Çinli nüfusu buraya yönlendirerek Çinlileştirme ve Türkleri azınlıkta bırakma siyasetine devam ediyor. Çin’in iç kısmındaki öğretmenler, bölge sakinlerine sözde “yardım” sağlamak için Doğu Türkistan’a (Sincan Uygur Özerk Bölgesi)  taşınmaya ve yerleşmeye teşvik ediliyor. Ancak Uygur sürgün topluluğunun üyeleri, programın anavatanlarını kolonileştirmeyi amaçlayan yeni bir taktik olduğunu savunuyorlar.

“Tibet ve Sincan’a 10.000 Öğretmenle Yardım Planı” Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Merkez Parti Komitesi tarafından tasarlandı. İki bölgenin “istikrar için uzun vadeli bir çözüm” olduğunu iddia ediyorlar ve yerel nüfusun yaşamlarını iyileştirmek için bir tür yoksulluğun azaltılması olarak destekleniyorlar. 2018’deki program açılışında Sincan’a Çin’in iç kısmından 4.000 öğretmen gönderilirken, 2019’da 3.180 daha öğretmen bu batı bölgesine sevk edildi. Öğretmenler için sözleşmelerin genellikle 18 ay ile iki yıl arasında olduğunu, ancak sözleşmeler bittikten sonra öğretmenleri bölgede kalıcı olarak kalmaya ikna etmenin de plan dahilinde olduğu bildiriliyor.

Sürgündeki Uygurlar, geleneksel Uygur eğitiminin bozulmasının, Pekin’in Sincan’daki kültürel asimilasyon politikasının önemli bir parçası olduğunu söylüyorlar. Komünist parti yetkilileri etnik grubun üyelerini kendilerine daha sadık kılacağına ve merkezi hükümetin bölge kontrolünü sağlamlaştıracağına inanıyor. “Sincan Yardım” programı, Çin’in diğer bölgelerindeki Han Çinli ırkından sakinleri Doğu Türkistan’a taşınmak için sübvanse ediyor. Onlara cömert vergi indirimleri ile evler ve arsalar sunuyor. Bu arada, Nisan 2017’den bu yana geniş bir toplama kampları politikasıyla “güçlü dini görüşler” ve “politik olarak yanlış” fikirler barındıran 1.8 milyon Uygur ve diğer Müslüman azınlık gözaltına alınıyor ve suçlanıyor. Dünya Uygur Kongresi’ne göre yetkililerin bu programı bölgede Uygur halkını asimilasyon yoluyla Han’a çevirmek için kullanıyor. Çinliler daha önce Mançuryalıları dillerini unutturarak tamamen Çinlileştirdi ve İç Moğolistanlıları da benzer bir politikayla büyük ölçüde kentlerde Çinlileştirdi. Geriye kalan yabancı gruplar olan Uygurlar ve Tibetlilerin de asimile olmasını hedefliyorlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.