islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5615
EURO
34,9979
ALTIN
2.435,97
BIST
9.778,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Etiyopya, TPLF’yi ve OLF-Shene’yi terör grupları olarak belirleyecek

Etiyopya, terör listesine iki silahlı grup ekledi, bunlara karşı geçen yılın sonlarında büyük bir güvenlik operasyonu başlattığı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) de dahil edildi.

Etiyopya, TPLF’yi ve OLF-Shene’yi terör grupları olarak belirleyecek

Etiyopya, terör listesine iki silahlı grup ekledi, bunlara karşı geçen yılın sonlarında büyük bir güvenlik operasyonu başlattığı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) de dahil edildi.

Mirat Haber Ajansı

Etiyopya, terör listesine iki silahlı grup ekledi, bunlara karşı geçen yılın sonlarında büyük bir güvenlik operasyonu başlattığı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) de dahil edildi. Bakanlar kurulu, ülkenin farklı bölgelerinde son birkaç yıldır sivilleri ve kamu altyapısını hedef alan çeşitli saldırıların ardından, TPLF’yi OLF-Shene ile birlikte terör örgütü olarak tanımlayan bir kararı onayladı. Başbakan Abiy Ahmed başkanlığındaki kabine üyeleri toplantısında onaylanan hareket, daha fazla kovuşturmaya yol açabilir ve grupların üyeleri ve destekçilerinin tutuklanmasına yol açabilir. Başbakanlıktan yapılan bir açıklamada, iki grubun terörist olarak faaliyet gösterdiği ve bunların yönetimi veya karar vericilerinin ulus üzerinde yıkıcı faaliyetleri kabul ettiği veya yönettikleri belirtildi. Kararın, belirlenen terör örgütlerinin fikirleri ve eylemleri ile işbirliği yapan, bunlarla bağlantısı olan veya bunlarla ilgili olan kuruluşlar ve bireyler için geçerli olacağını ekledi. Kabine önerisinin yürürlüğe girmesi için Etiyopyalı milletvekilleri tarafından onaylanması gerekiyor.

Addis Ababa said it deployed troops to quell the violence in Amhara state [Eduardo Soteras/AFP]

Bakanlar Kurulu bu iki grubu kendi başlarına saldırıya uğramanın yanı sıra diğer şiddet unsurlarını silahlandırma, eğitme ve finanse etme faaliyetleri nedeniyle sıraladı. Siyasi hedeflere ulaşmak için sivillere ve kamu altyapısına saldırılar düzenliyorlar. Abiy, 3 Kasım’da TPLF güçlerini Etiyopya ordusuna saldırmakla ve askeri teçhizatı yağmalamakla suçladı. Askerleri uyurken öldürdüler ve Etiyopya hükümetini kapsamlı bir yasa uygulama operasyonu başlatmaya teşvik ettiler. TPLF, saldırının önleyici bir baskın olduğunu söylüyor. 28 Kasım’da Abiy, bölgesel başkent Mekelle’nin federal orduya düşmesinin ardından askeri çatışmanın bittiğini ilan etti. Ancak Brüksel merkezli bir düşünce kuruluşu olan çatışma önleme grubu ICG, Nisan ayı başlarında yayınlanan bir brifingde son zamanlarda orta ve güney Tigray’de çatışmanın devam ettiğini söyledi. TPLF’ye sadık savaşçıların sayısının, zulümlere karşı artan öfke nedeniyle büyük olasılıkla arttığı belirtildi. Şiddet, yüz binlerce insanı evlerinden kaçmaya ve geniş çapta yıkıma neden olan bir çatışmada, TPLF ile merkezi hükümet arasında yıllarca süren gerilimin ardından geldi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.