islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5026
EURO
34,9702
ALTIN
2.430,39
BIST
9.812,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Gençlerde Covıd-19 aşısı kalp rahatsızlığı oluşturuyor

Araştırmacılar, COVID-19’a karşı aşılandıktan sonra miyokardit gelişen gençler için semptomların yaklaşık altı gün içinde ortaya çıktığını ve hastaların “hafif etkilendiğini” söylüyor.

Gençlerde Covıd-19 aşısı kalp rahatsızlığı oluşturuyor

JAMA Cardiology  tarafından yayınlanan bir analize göre , Pfizer-BioNTech COVID-19’u aldıktan sonra miyokardit gelişen gençler,  genellikle ikinci dozlarından sonraki altı gün içinde hafif etkilenir.  

Nadir görülen bu durum, vücuda kan pompalama yeteneğini etkileyen kalp kasının iltihaplanması ile karakterizedir.

12 ila 18 yaşları arasındaki 15 gençten oluşan küçük bir çalışmada, COVID-19 aşısının ardından altı gün içinde hepsinde göğüs ağrısı görülürken, üçte ikisinde ateş ve yarısından fazlasında kas ağrısı görüldü.

Çalışmadaki 15 hastanın tamamı kalp komplikasyonu nedeniyle hastaneye kaldırıldı, ancak hepsi ortalama iki gün sonra yoğun bakıma gerek kalmadan taburcu edildi ve sadece bir tanesinde kalıcı semptomlar vardı.

Çalışmanın ortak yazarı Dr. Audrey Dionne, “Miyokardit, çocuklarda COVID-19 aşısını takiben gelişen nadir bir komplikasyondur ve akut seyir nispeten iyi huyluydu… uzun vadeli kardiyak etkileri bilinmiyor” dedi.

Bununla birlikte, Boston Çocuk Hastanesi’nde bir kardiyolog olan Dionne, “Miyokardit aynı zamanda COVID-19 enfeksiyonu ve seyri akut olarak daha şiddetli olabilir” dedi. Bu nedenle, gençlerde bile “aşılamanın faydaları risklerinden daha ağır basıyor” dedi.

Gıda ve İlaç İdaresi  12 ila 15 yıl Mayıs ayında gençler yaşları kullanılmak üzere Pfizer-Biontech COVID-19 aşısı için acil kullanım yetkisi yayınladı.

-Aşılanan gençlerin %4’den fazlasında semptom gelişti

Benzer bir bileşime sahip olan Moderna aşısı, bu yaş grubundaki çocuklar için henüz bir EUA veya onay almamıştır, ancak çalışmalar devam etmekte.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tarafından Cuma günü yayınlanan verilere göre, Temmuz ortasına kadar, yaş grubundaki yaklaşık 9 milyon genç, en az bir doz iki aşamalı aşı aldı ve %4’ün üzerinde miyokardit gelişti.

Ajans, yine de, 12 ila 17 yaş arasındaki gençlerin %1’inden azının, aşı dozlarından herhangi birini aldıktan sonraki hafta tıbbi bakıma ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Pediatri dergisi, ciddi COVID-19 geçiren gençlerin yaklaşık üçte biri, çok sistemli inflamatuar sendrom veya MIS-C, kalp de dahil olmak üzere birden fazla organın iltihaplanma belirtileri gösterdiği bir hastalık yaşayacağı uyarısında bulundu.

Pediatri çalışmasından elde edilen veriler, korona virüs ile ilgili MIS-C’li çocukların iyileşmesinin birkaç ay sürebileceğini gösterdi.

-94.000 çocuk enfekte oldu

Başlangıçta, pandeminin başlarında çocukların şiddetli COVID-19 için düşük risk altında olduğu düşünülüyordu. Ancak,  Amerikan Pediatri Akademisi ve Çocuk Hastanesi Derneği tarafından Pazartesi günü yayınlanan bir rapora göre, geçen hafta yaklaşık 94.000 yeni çocuk enfeksiyonu bildirildi ve birçok vakanın hastaneye kaldırılması gerekiyor.

JAMA Kardiyoloji çalışması için Dionne ve meslektaşları, Pfizer-BioNTech aşısının alınmasının ardından miyokardit nedeniyle hastaneye kaldırılan 12 ila 18 yaşları arasındaki 15 hastayı izledi.

Hastaların 14’ü erkekti ve çalışmaya katılanların 13’ünde miyokardit tanısı manyetik rezonans görüntüleme ile doğrulandı.

Araştırmacılara göre, hastaların 11’i hastaneden taburcu olduktan sonraki iki hafta içinde miyokarditlerinden tamamen kurtuldu.

Genel olarak, araştırmacılar çalışmada “kısa süreli takipte hastaların hafif etkilendiğini” yazdılar.

Dionne, aşıyı takiben gençlerde miyokardit riskine ilişkin verilerin “şu anda hala çok sınırlı” olduğunu söyledi.

Sonuç olarak, aşının faydalarının risklerden ağır basıp basmadığı “bu komplikasyon hakkında daha fazla şey öğrendikçe yeniden değerlendirilmesi gerekebilir” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.