islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5994
EURO
34,8008
ALTIN
2.504,12
BIST
9.483,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

Hepimiz Zalim ve Mazlum Konumundayız | 1

Hepimiz Zalim ve Mazlum Konumundayız | 1

Yardıma da Muhtacız I

Bismillahirrahmanirrahim

Allah Zülcelal, insanları bütün güzellikleri kavrayabilecek kıvamda yaratmıştır. İnsan güzellikleri yaşama yeteneğindedir. Bunun gibi insan bütün çirkinlikleri de idrak edebilecek ve onlara eğilim duyabilecek yapıdadır. Bir diğer anlatımla bütün güzellikler, tüm çirkinlikler insanın varlığına kodlanmıştır.

Yaradan’ın verdiği Kur’ânî  emirler insan fıtratına koyduğu güzellikleri görev kılıcıdır. Allah’ın koyduğu yasaklar da insanın kendi varlığına kodlanan çirkinlikleri yasaklayıcıdır.

Yardımlaşmanını Önemini Eğitimsiz İnsan da Kavrayabilir

Hiçbir eğitim almasa da insan yardımlaşmanın önemini kavrayabilir. Hele hele mazlumdan yana zalime karşı tavır koymanın güzelliğini idrak edebilir. Bunun içindir ki dünyanın her yerinde ister Müslüman olsun ister olmasın, fıtratından aldığı güçle yardımlaşmayı, zulme karşı direnç göstermeyi içselleştiren insanlar vardır. İslâm bu kavrayışı sürekli kılar. Görev kılar, ebedi hayatın mutluluğuyla irtibatlandırır.

İnsan doğasının kavradığı yardımlaşma Yaratıcımız tarafından Kur’an’da verilen şu emirle görev kılınmıştır:

“…İnsanlara yarar sağlayacak ve de Allah’ın emirleri ve yasaklarına uyuş olacak işlerde yardımlaşın. Ama Yaradan’ın emirlerine ve yasaklarına aykırılık oluşturacak günah işlerde ve de insanların haklarına tecavüz olacak hususlarda sakın ha yardımlaşmayın…”

İnsanlığın muhtaç olduğu özgünlükte bir yardımlaşma için Aziz Peygamberimiz efendimiz şöyle buyurur:

“Müslüman kardeşine zalim de olsa, mazlum da olsa yardım et. Bir zat ayağa kalkar ve sorar: Ya Rasûlallah! Mümin kardeşim mazlum ise ona yardım ederim. Bunu anlıyorum ama mümin kardeşim zalim ise ona nasıl yardım edebilirim? Peygamberimiz şu açıklamayı yapar:

 Zulmünü engellersin; mani olursun. İşte böyle… zulmünü engellemen de zalim kardeşine yardımdır.”

Bu hadisten önce şunu anlıyoruz. Bilgili ve bilinçli olan Müslüman da zalim olabilir. Ancak biz zulmü ve zalimi istisnaî hallere özgü kılıyoruz. Örnekleri verdiğimizde hepimizin hem mazlum  ve hem zalim konumunda olduğumuzu anlayacağız

Bu hadisi anlayabilmek için zulmü, yardımı, mazlumu ve zalimi ve anlamak konumundayız.

Zulüm sözlükte bir şeyi ait olduğu yerin dışında bir yere koyma anlamına gelir. Kur’an ve Sünnette bu sözlük anlamıyla irtibatlı olarak değerlendirilmiştir. Buna göre zulüm Allah’a karşı işlenebilir. Zulüm insanlara karşı işlenebilir. Zulmü, kişi bizzat kendisine karşı da işleyebilir.

Yardımın da çeşitleri vardır. Maddi yardım, bilgilendirme, aracılık yapma, öğüt verme ve sair.

Mazluma ve zalime nasıl yardım ederek katılımcı-toplumcu bir mümin haline gelebiliriz. Hayatımızdan örnekler alarak önce mazlumu tanımlayalım.

Mazlum Kimdir?

Mazlum sağlıksız, güvensiz iş ortamında çalıştırılan işçidir.

Dövülen, işkence edilen kişi mazlumdur.

Trafikte kaza geçiren yaralı mazlumdur…

Hızlı araba kullanan veya sarhoş araba kullanan, dolayısıyla trafik kazası yaparak insanların yaralanmasına sebep olan kişi de doğal olarak zalimdir.

Hukuksuz olarak vergi cezası kesilen, yüksek miktarda elektrik-su-telefon borcu çıkarılan vatandaş mazlumdur…

Ne yapsın vatandaş? Ödenmesi gereken fatura çıkarılmış. Suya muhtaç, elektriğine muhtaç, telefonuna muhtaç. Önce ödeyeceksiniz, sonra becerebiliyorsanız hak savunmasına geçeceksiniz.

Kocasından şiddet gören kadın mazlumdur, karısından manevi şiddet gören koca da mazlumdur…

Mesela eğer kadın kocasından karşılayamayacağı taleplerde bulunur ve ısrar ederse eşini manevi şiddetin mağduru ve mazlumu haline getirir.

Malı-parası çalınan birey mazlumdur. Toplumsal yardım veya zekât alamayan muhtaç kişi de mazlumdur…

Allah u Zülcelal; biz müminlere zekât görevini yüklemiştir. Bu görevin yüklenmiş olması toplumda zekât alabilecek durumda olan insanların var olabileceğini gösterir. Eğer zekât verici kişiden ulaştırılması gereken yardım gelmezse kişi mağdur olur, mazlum olur.

 İftiraya uğrayan, delilsiz suçlanan ve tutuklanan kişi mazlumdur…

Ana-babadan, hocadan, öğretmenden, medyadan kötü örnekler aldığı için doğruya eremeyen insan da mazlumdur

Âhireti tehlikeye giren adam mazlum değil de nedir?

Çıplaklık ve porno türü medyasal terörle taciz edilen genç-yaşlı insanlarımız da mazlumdur.

Şimdi bu verdiğimiz örneklere siz nice nicelerini katabilirsiniz.

Mazluma elbette yardım etmek gerek. Ama nasıl?

Ali Rıza Demircan

Devam edecek

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.