islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

İhanetle suçlanan eski Mali başbakanı ‘kaçmıyor’

İhanetle suçlanan eski Mali başbakanı ‘kaçmıyor’
Mirat Haber Ajansı

Batı Afrika’daki Müslüman ülke Mali’nin eski Başbakanı Boubou Cisse’nin avukatları müvekkillerinin kaçtığını yalanladılar. Bir savcı geçtiğimiz günlerde, zanlının ordu hakimiyetindeki geçici hükümeti devirme planlarından kaçtığını ileri sürmüştü. Başkent Bamako’daki savcı 31 Aralık’ta yaptığı açıklamada, aralarında Cisse’nin de bulunduğu yedi kişinin hükümete, suç örgütüne karşı komplo kurmak, devlet başkanına hakaret etmek ve suç ortaklığı yapmaktan soruşturma altına alındığını söyledi. Bu kişilerden beşi şu anda gözaltında ancak savcı, Ağustos askeri darbesinden önceki son başbakan olan Cisse’nin kaçtığını söyledi. Ancak Cisse’nin avukatlarından Marcel Ceccaldi, Cuma günü yaptığı basın toplantısında Cisse’nin güvenli bir yerde Bamako’da olduğunu söyledi. Avukatlarından bir diğeri Kassoum Tapo da, Cisse’nin kaçak olmadığını da sözlerine ekledi.

Cisse, bu hafta bir röportajda kendisine yöneltilen suçlamaları reddetti ve Mali’de olduğunu doğruladı, ancak nerede olduğuna dair daha fazla ayrıntı sunmadı. Eski başbakan, ajanların Aralık ayı sonlarında evde yokken evini ziyaret ettiğini ve içerideki insanlara saldırarak onu “sığınmaya” ittiğini sözlerine ekledi. Cisse, hiçbir zaman mahkeme celbi almadığı için resmen suçlanmadığını söyledi. Çatışmalı Sahel eyaletindeki ordu subayları 18 Ağustos’ta Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita’yı devirmişti. Darbe, ülkenin silahlı isyan tepkisi, ekonomik mücadeleler ve kronik ırklar arası şiddet nedeniyle haftalarca süren hükümet karşıtı protestoların ardından gerçekleşti. Uluslararası yaptırım tehdidi altında, memurlar Eylül ve Ekim ayları arasında iktidarı, seçimler yapılmadan önceki 18 ay boyunca ülkeyi yönetecek geçici bir hükümete devretti. Mali’nin geçici hükümetine geçiş dönemi Başkanı Bah Ndaw başkanlık ediyor. Ndaw, 2014-2015 yılları arasında savunma bakanı olarak görev yapmıştı ve Assimi Goita’nın başkan yardımcısı olarak görev yaptığı birkaç başka askeri pozisyonda bulunmuştu. Başlangıçta sıcak karşılanmasına rağmen, pek çok Malili, ordu figürlerinin hakim olduğu geçici hükümete karşı hayallerini yitiriyor. Cisse de dahil olmak üzere, darbe planlayıcısı olduğu iddia edilen yedi kişiyle ilgili suçlamaların detayları belirsizliğini koruyor. Avukatlar Cuma günü, haklarındaki yargılamanın erişemedikleri bir gizli servis raporuna dayandığını söylediler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.