islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5490
EURO
34,7341
ALTIN
2.492,91
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C

İngiliz bilim adamları insandan kediye Covid bulaşmasına dair kanıtlar buldu

Birleşik Krallık’taki araştırmacılar tarafından Covid-19’un insandan kediye bulaştığı iki vaka tespit edildi.

İngiliz bilim adamları insandan kediye Covid bulaşmasına dair kanıtlar buldu

Birleşik Krallık’taki araştırmacılar tarafından Covid-19’un insandan kediye bulaştığı iki vaka tespit edildi.

Mirat Haber Ajansı

Birleşik Krallık’taki araştırmacılar tarafından Covid-19’un insandan kediye bulaştığı iki vaka tespit edildi. Glasgow Üniversitesi’nden bilim adamları, Birleşik Krallık’taki kedi popülasyonunun tarama programının bir parçası olarak Sars-CoV-2 bulaşma vakalarını buldular. Farklı cins kediler, ayrı evlerde yaşıyorlardı ve hafif ila şiddetli solunum belirtileri gösteriyordu. Araştırmacılar, her iki evcil hayvana da, kediler hastalanmadan önce Covid-19 semptomları olan sahipleri tarafından enfekte olduğuna inanıyor. Çalışma, şu ana kadar kediden insana bulaşma kanıtı bulunmadığını veya kedilerin, köpeklerin veya diğer evcil hayvanların insan Covid enfeksiyonlarının epidemiyolojisinde önemli bir rol oynadığını söylüyor. Bununla birlikte bilim adamları, evcil hayvanların viral bir rezervuar görevi görebileceğini ve bulaşmanın devam etmesine izin verebileceğini söylediler ve evcil hayvanların insanlara bulaşmada rol oynayıp oynayamayacağının anlaşılmasının önemli olduğunu söylediler.

Glasgow’daki MRC Üniversitesi virüs araştırma merkezinden ve çalışmanın baş yazarı Prof Margaret Hosie, bu iki insandan hayvana bulaşma vakasının, hayvan Sars-CoV- anlayışımızı geliştirmemizin neden önemli olduğunu gösterdiğini söyledi. 2 enfeksiyon. Merkezdeki araştırmacılar, çalışma üzerinde üniversitenin Veterinerlik Okulu’ndaki Veteriner Teşhis Servisi (VDS) ile ortaklaşa çalıştı.

Çalışmadan elde edilen ilk yavru kedi, Nisan 2020’de solunum güçlüğü çeken bir veterinere götürüldü, ancak durumu kötüleşti ve bırakılması gerekiyordu. Ölüm sonrası akciğer örnekleri, viral bir pnömoni ile tutarlı bir hasar ortaya çıkardı ve Sars-CoV-2 enfeksiyonunun kanıtı vardı. İkinci kedi, bir sahibinin Covid-19 testi pozitif çıktığı bir haneden altı yaşındaki bir dişi Siyam’dı. Kedi, burun akıntısı ve konjunktivit ile veterinere götürüldü, ancak semptomları hafif kaldı ve kedi daha sonra iyileşti. Covid-19 enfeksiyonu, Mart ve Temmuz 2020 arasında rutin patojen testi için VDS’ye gönderilen swabların retrospektif bir anketinde doğrulandı. Bilim adamları, hayvanlar üzerinde yapılan testler çok nadir olduğu için, bu iki vakanın insandan hayvana gerçek bulaşma sıklığını hafife alacağına inanıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.