islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5200
EURO
34,7937
ALTIN
2.424,45
BIST
9.730,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

İngiltere’de Müslümanlar: Tarihi Bir Perspektiften – 2

İngiltere’de Müslümanlar: Tarihi Bir Perspektiften – 2
25 Şubat 2022 11:00
A+
A-

“Tarihimizi Yitireceğiz”

Ahmed, İngiliz Müslümanlarının tarihini belgelemek amacıyla 2013 yılında Gündelik Müslüman Miras ve Arşiv Girişimi’ni (EMHAI) kurdu. “Gelecek nesillerin Müslümanların İngiltere’de aslında asırlar öncesine dayanan tarihi kökleri olduğunu anlamaya ihtiyaçları var.” diyor. Londra’daki ilk Hint restoranı bir Müslüman cerrah tarafından 1810’da kuruldu ve cami amaçlı inşa edilen ilk yer 1889’da açıldı.

“Her neslin kendilerinin “ilk” olduklarını düşündüklerini hissediyorum, çünkü bizim tarihimiz büyük ölçüde kaydedilmemiş, ancak geçmişteki bütün başarıların farkında değiliz… Bu bilgi olmadan biz sürekli devam eden bir döngüde sıkışıp kalırız; vatandaşlar ve böylelikle beyaz İngiliz mirasından gelen birine eşit olarak görülmeyiz.”

İngiltere’deki 3.3 milyondan fazla olan Müslüman topluluğu çeşitlilik barındırıyor. Dini grupların en büyük kısmını Güney Asya’dan gelenler oluştururken Arap ve Afrika toplulukları; Güneydoğu Asya, Balkanlar ve Türkiye Müslümanları, aynı zamanda ihtida edenler veya onların torunları mevcuttur, bütün bu hikayeler anlatılmayı beklemektedir.

EMHAI bu hikayeleri anlatmayı amaçlıyor ve Ahmed’in çoğunlukla “müze ve arşiv gibi mekanlardan yoksun” olduğunu söylediği bir grup için tarihi bir zemin oluşturmayı hedefliyor. Müslümanların ve diğer diaspora topluluklarının “bu yerleri ziyaret etmemeleri veya buralarda meşgul olmamaları”nın nedenlerinden birinin de bu olduğuna inanıyor.

“Eğer müzeleri ve arşivleri ziyaret etmezsek, kendimizi buraya ait hissetmeyeceğiz. Ait olmamak yabancılaşmaktır.” “Eğer biz sahip çıkmazsak ve bu hikayeleri belgelemezsek geçmişimiz kaybolacak, sanki böyle bir tarih hiç var olmamış gibi.”

Savaş Sonrası Göç

Batı Hint Adaları’ndan Birleşik Krallık’a İkinci Dünya Savaşı sonrası göçü gibi, pek çok Güney Asyalı da İngiliz Milletler Topluluğu ülkelerinden gelen göçmenlerin genellikle nakliye veya fabrikalarda çalışmasıyla İngiltere’nin işgücü açığını kapatmaya geldi.

Ancak Ahmed, “Güney Asya’dan fabrikalarda çalışmaya gelen vasıfsız işçilerin hikayeleri gerçek bir tasvir olsa da”, “tek bakış açısının bu olmadığını” vurgulamaya istekli olduğunu söylüyor.

Londra’nın Royal Holloway Üniversitesi’nde İslam Tarihi ve Kültürü professörü olan Ensari şunları söylüyor: “1960’lı yılların başında hükümet Müslümanlara İngiliz sanayisinde çalışmaları veya İngiliz üniversitelerinde okumaları için şevkle davette bulunan (bir dizi) film – Calling all Muslims (Tüm Müslümanlara Çağrı)! – için sponsor oldu.”

Ahmed, “Buraya doktora derecesiyle gelen çok eğitimli insanlar olduğunu ve buradaki bazı insanlardan daha eğitimli olduklarını, ancak hak ettikleri işleri alamadıklarını” ifade ediyor.

Önceki göçmenlerin bir kısmı avukatlar, öğretmenler ve doktorlardı. Aynı zamanda aralarında zoolog ve biyologlar da mevcuttu. “Onlar sadece ‘Ah, Müslümanlar sadece x, y ve z işlerini yapıyor’ diyeceğiniz klişe meslekler değildi. Hikâyeler size Müslüman toplumun gerçekte kim olduğuna dair daha geniş bir fikir veriyor.” diyor Ahmed.

Kaynak: https://www.aljazeera.com/features/2021/5/3/a-muslim-history-of-the-uk

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.