islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5286
EURO
34,9017
ALTIN
2.439,53
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

İran uranyumu %60 saflığa zenginleştirecek

İsrail’in İran nükleer tesisine düzenlediği siber saldırı sonrasında, İran uranyumu yüzde 60 saflığa kadar zenginleştirmeye başlayacağını açıkladı.

İran uranyumu %60 saflığa zenginleştirecek

İsrail’in İran nükleer tesisine düzenlediği siber saldırı sonrasında, İran uranyumu yüzde 60 saflığa kadar zenginleştirmeye başlayacağını açıkladı.

Mirat Haber Ajansı

İran dün uranyumu yüzde 60 saflığa kadar zenginleştirmeye başlayacağını açıkladı, bu da bölünebilir malzemeyi nükleer bomba için uygun olan yüzde 90’a çok daha yaklaştıracak bir hareketti. Duyuru, Tahran’ın baş düşmanı İsrail’i önemli bir nükleer tesisi sabote etmekle suçlamasından bir gün sonra geldi. Açıklama, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın üç yıl önce terk etmesinden sonra İsrail’in şiddetle karşı çıktığı, İran’ın 2015’teki büyük güçlerle nükleer anlaşmasını yeniden canlandırmayı amaçlayan Viyana’daki müzakerelerin yeniden başlamasından kısa bir süre önce geldi. Yüzde 60 oranında zenginleşmeyi açıklayan baş nükleer müzakereci Abbas Araqchi, İran’ın, Pazar günü meydana gelen ve Tahran’ın İsrail tarafından sabotaj eylemi olarak adlandırdığı bir nükleer tesis olan Natanz’da 1000 gelişmiş santrifüj makinesini etkinleştireceğini ifade etti.

Araqchi, İran’ın Viyana’dan İngilizce yayın yapan Press TV’ye verdiği demeçte, BM nükleer izleme örgütü olan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın karardan haberdar olduğunu belirtti. Bir UAEK sözcüsü, şu anda bir yorum yapmadıklarını ifade etti. Geçtiğimiz hafta, İran ve küresel güçler, Trump’ın Tahran’a yeniden sert yaptırımlar uyguladığından bu yana İran’ın uranyum zenginleştirme sınırlarını aşmasıyla çözülen 2015 anlaşmasını kurtarmak için yapıcı olarak nitelendirdikleri görüşmelerde bulundular. Anlaşma, İran’ın santrifüjler için hammadde olan uranyum heksaflorürü, bomba sınıfı malzeme için gerekli olan yüzde 90’ın çok altında yüzde 3.67 ile zenginleştirebileceği saflık seviyesini sınırlamıştı. İran son aylarda zenginleştirmeyi yüzde 20 saflığa yükseltti, uranyumun oldukça zengin olduğu kabul edilen ve silah kalitesine doğru önemli bir adım. Yüzde üç beş, genel olarak sivil nükleer santralleri çalıştırmak için gereken seviyedir. Beyaz Saray, ABD’nin İran nükleer tesisi olayına karışmadığını açıkladı. Nükleer silah üretmenin önündeki en büyük engel, bir bombanın çekirdeği için yüzde 90 zenginleştirilmiş uranyum veya plütonyum gibi yeterli miktarda bölünebilir malzeme biriktirmekte. 2015 nükleer çevreleme anlaşmasının ana hedeflerinden biri, İran’ın, eğer isterse bunu yapması için ihtiyaç duyacağı süreyi 2-3 aydan bir yıla uzatmaktı. İran, hiçbir zaman nükleer silah elde etmeye veya geliştirmeye çalışmadığını ve tıp veya enerji alanlarında sivil amaçlar için nükleer teknoloji aradığını ifade ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.