islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5286
EURO
34,9017
ALTIN
2.439,53
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

İRAN’IN 88 YAŞINDA VEFAT EDEN İLK CUMHURBAŞKANI: EBU’L-HASAN BENÎ SADRI

1979 Senesinde İslam Devriminin Zaferinden Sonra İran’daki Cumhurbaşkanlığını Üstlenmiş Olan Ebu’l-Hasan Benî Sadr Yaşı 88’e Yaklaşırken Vefat Etti

İRAN’IN 88 YAŞINDA VEFAT EDEN İLK CUMHURBAŞKANI: EBU’L-HASAN BENÎ SADRI

Benî Sadr 1980 senesinde Cumhurbaşkanı olarak seçilmiş ancak din adamlarının devlet içerisinde artmakta olan hâkimiyetini kısıtladığı için seçimin 16 ay sonrasında görevden ihraç edilmişti. Daha sonra Fransa’ya kaçan Benî Sadr kısa bir süreliğine burada din adamlarının hâkimiyeti için çalışmalar yürüten bir topluluğa katıldı.  Ailesi ise kendisinin uzun süren bir hastalıktan sonra Fransa’daki hastanelerden birinde vefat ettiğini duyurdu.

Altmışlı yıllarda ise Şah el-Melik hükümetine karşı çıkması sebebiyle de Benî Sadr hapse atıldı. Daha sonra yine Fransa’ya kaçtı ve burada Âyetullah el-Humeynî örgütüne katılıp onun yandaşlarından ve danışmanlarından biri oldu ve devrim sırasında birlikte Tahran’a döndüler.

Benî Sadr burada İktisat ve Dış İşleri Bakanlığında çalıştıktan sonra din adamlarının da yardımıyla Cumhurbaşkanı oldu. Ne var ki daha en başından aralarında Amerikan büyükelçiliğindeki rehine krizi ve Irak-İran savaşının da bulunduğu büyük zorluklar ve daha zoru olan din adamlarının kendisine karşı muhalefetleri gibi bir zorlukla karşı karşıya kaldı.

Acı Duygular   

Benî Sadr din adamlarının siyasi düzen içerisinde yer almalarına karşı çıkmış ve iktidar konusundaki bu çekişme Humeynî’nin de onayıyla Benî Sadr’ın parlamento tarafından azledilmesine sebep olmuştu.

Azledilmesinden bir ay sonra da İran’a ait askeri bir uçakla kaçmış ve kendisine Fransa’da siyasi sığınma izni verilmişti. Benî Sadr daha sonra İran Ulusal Direniş Meclisinin kurulmasına katılmış ancak üç yıl sonra 1984 senesinde bu meclisten çekilmiştir.  

2019 senesinde Reuters Ajansına verdiği röportajda 1989 senesinde vefat etmiş olan Humeynî hakkında; “Humeyni, yönetimi ele geçirdikten sonra kesinlikle devrimin ilkelerine ihanet etti.” sözlerini sarf ederek, bunun da kendisiyle birlikte zafer kazanarak Tahran’a dönen bazı kimseler üzerinde acı hisler bıraktığını söylemiştir. Röportajın devamındaysa, Şah’ın iktidarından sonra İslam Devriminin ülkeye demokrasi ve insan haklarını getireceğine inandığını söyleyerek konuşmasına sürdürdü.

Associated Press Ajansı da Benî Sadr’ın Humeynî hakkındaki şu sözünü nakletti: “Ben, babası alkol bağımlısına dönüşürken onu izleyen bir çocuktum. Buradaki uyuşturucu da iktidarın ta kendisiydi.”

Benî Sadr’ın ailesi ise onun ölüm haberinde şunları söyledi: “Şüphesiz ki o zorbalık ve yenilerin baskısına karşı din adına özgürlüğü savundu.”  

Çeviren: Songül BAYLU

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.