Medyamızda yankılanan habere göre bir kişinin gezdirdiği köpek, pencerede oturan adamın duvarını kirletince, az kalsın kan dökülüyordu.
Öncelikle şu gerçeği açıklayalım: İslam dini hayvan dostudur. Onların her biri türünü biz insanlar gibi Allah’ı zikreden bir topluluk olarak görür. Hayvanlara karşı da görevler yükler. Sorumluk bildirir. Mesela, Allah’ın Resûlü Peygamberimiz “Susuz bir köpeğe ayakkabısı ile su veren günahkar bir kadının affedildiğini, kedisini hapsederek aç bırakan kadınında cehennemlik olduğunu,” bildirmişlerdir.
Ancak her hayvanın kendi konumuna göre sahiplenme ve besleme durumu vardır. Köpek besleme ile ilgili bir hadis-i şerif şöyledir:
“Kim av, çoban ve bahçe köpeklerinden başka köpek beslerse, ecir ve sevabından, her gün iki kırat (bir miktar)eksilir.”
Bir başka hadis-i şerifte de Peygamberimiz şöyle buyurdular:
“Bana vahiy meleği Cibrîl (aleyhisselâm) geldi ve: “Dün sana gelmiştim (ama yanına girmedim). Girmeyişimin sebebi …orada bir “Bu söylenenler yapıldı.”
Yukarıdaki hadis-i şerifler gayet açık ve nettir. Bir ihtiyacın gereği olarak köpek beslemek caizdir. Bu da avcılık veya çobanlık yapmak yahut da bağ bahçe beklemek içindir. Yani bir nevi silah olarak kullanmak maksadıyla köpek beslenebilir. Beslendiği zaman da, barınağının dışarıda olması gerekir. Çünkü evde olduğu takdirde, meleğin girmediğini hadis-i şerif beyan buyurmaktadır.
Bununla beraber, Salmonellosis, İnfluenza(grip), Veba ve köpek kisti denilen hastalıklar, diğer hayvanlardan bulaşabileceği gibi, özellikle kedi ve köpeklerden de bulaşmaktadır. Kedi ve köpek beslediği için kist hastalığından ameliyat olan birçok kişi vardır.
Kişinin ben köpeğimi temiz tutar, hastalıktan da korunurum demesi, hastalığı önlemek için yeterli bir tedbir sayılmaz. Zira hastalıkların ekserisi, kötü zevklerin sonucu olarak gelmektedir. Huzurlu hayat yaşayanlar, zevklerinin esiri olanlar değil, zevklerine hâkim olanlardır.
Evi köy veya şehir dışında olup, düşman yahut ta yırtıcı hayvandan korunmak için köpek besleyenler de, meşru mazeretli sayılabilirler. Ancak apartman içerisinde köpek beslemenin, İslâmi açıdan hiçbir meşru tarafı yoktur. Süs için beslenen köpekler de genleri ve yaratılış doğrultuları bozulan hayvanlardır. Bir diğer anlatımla kendilerine zulmedilmiş hayvanlardır. Evde beslenmeleri caiz olmadığı gibi hayvanseverlik de değildir. Ama ihtiyaç duyuluyorsa önlemler alınarak değişik kedi türleri beslenebilir.
Allah ve peygamberinin yasak ettiği bir şeyi, insanoğlunun meşru hâle getirme gücü ve yetkisi yoktur. Çünkü son hesap, Allah (c.c.)’a verilecektir.
Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi