islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

KERBELÂ…5

KERBELÂ…5

 

Hz. Hüseyin (ra) tarihteki tüm peygamberlerin, alimlerin, gazilerin batıl karşısındaki kıyamı ve devrimci ruhudur.. Hz. İbrahim(as)’dir.. Hz.Musa(as)’dir..Hz. Davud(as)’dur. Hz. İsa Mesih(as)’tir… Hz. Mustafa(sav) oluştur. Bütün temizliğiyle safiyettir. En görkemli haliyle tertemiz fıtrat, bozguncu zalime karşı cihat, imdat dileyen mazluma hayat vermektir. O, kafire, zalime, tağuta karşı Müslümandan beklenen dik tavırdır…Şefkatli Vav’ı şedid Elif yapmak, bunu izhar etmektir. Hakkı korkmadan haykırmak, zulme asla teslim olmamak, koşmamaktır.

Yine Hz. Hüseyin, din adına fedakarlık yapmak, ahlaklı ve ilkeli olmaktır, erdemli ilkelerin koruyucusu olmaktır, cömertliktir, merhamettir ilkeleri tavsizsiz koruyuculuk canı pahasına gözeticiliktir.. Hakk’ın batıl karşısındaki yıkılmaz yalnızlığı, susadığı halde eğilmeyişi, oklarla sırtından vurulsa da kıyamdan yıkılmayıştır. Adaletin keskin kılıcı oluşu, gözleri bağlı sahte ilahlara inat Hakkı korkmadan haykıran dili olmaktır.

Peki Yezidler?

Başta Yezid olmak üzere O’nun tüm karşısında olanlar, şer, ker, kem ve bedlerin birleşkesi. Her kelime gibi bütün şerler Müslümana ve İslam’a ne kadar yabancı. Cennetin tüm anlamları boyutlu ve derin, Cehennem o kadar Müslümana ve Arapça’ya yabancı. Karşısındakiler, kötülüğün emreden çirkin yüzü, emreden nefislerin amiri, doymak bilmeyen bir hırsların gittikçe artan seli. Çalmak, öldürmek, çapulculuk, kutsalına kadar tüm masumiyeti tüketmek, sebepli haksız olmak, sebepsiz zalimliktir. Kutsalın bekasını, kutlu sedayı yok etmektir, Kabil olup Habil’i, masumiyeti bile bile katletmek.

Bizim irfanımızda kötü, adı ağza alınmayacak yezidle özdeştir, Hz. Hüseyin ise Avni olmak demektir ve hep İyiyi temsil eder. Çeşme açılışlarını Muharrem ayına denk getiririz bir daha yaşanmaması için, sessiz bir ağlayışa dönüşsün diye çağlayarak akan sular. Göz bebeğimiz Hz. Hüseyin’dir çeşmedeki göz sembolleri.

Peki Ümmet?

Çağdaş yapısal dinler tarihine göre modeller toplum inşa edicidir. Ümmeti Hz. Hüseyin’in kafası Mısır’da, makam kabri Medine’de… kesik bedeni, Kerbela’da.. tamamen paramparça ümmet; imamet peşindekiler başsız, “gövde, ana beden ve asıl parça biziz” diye haykıranlar gövdesiz.. Gövdeden ayrılanlara baş, baştan ayrılanlara gövdedir O (ra)…

Peki  karşısındakiler? her zamanda ama hiç bir yerde!!!

Anahtar Kelimeler: Kerbela, Hz. Hüseyin, Ümmet.

Prof. Dr. Mustafa ALICI

 

KERBELA