islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5004
EURO
34,7998
ALTIN
2.486,79
BIST
9.543,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
14°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Çok Bulutlu
18°C

Kırgız topraklarıyla Voruh kentini takas planı Yok

Tacikistan Cumhurbaşkanı Emomali Rahmon, Kırgızistan’daki geçici Vorukh bölgesinde yaşayanlara, sık sık şiddete dönüşen sınır anlaşmazlıklarını durdurmak için bir çözüm aradıkları için komşu ülkeler arasındaki herhangi bir arazi takasının, bir parçası olmayacağına dair güvence verdi.

Kırgız topraklarıyla Voruh kentini takas planı Yok

Tacikistan Cumhurbaşkanı Emomali Rahmon, Kırgızistan’daki geçici Vorukh bölgesinde yaşayanlara, sık sık şiddete dönüşen sınır anlaşmazlıklarını durdurmak için bir çözüm aradıkları için komşu ülkeler arasındaki herhangi bir arazi takasının, bir parçası olmayacağına dair güvence verdi.

Mirat Haber Ajansı

Tacikistan Cumhurbaşkanı Emomali Rahmon, Kırgızistan’daki geçici Vorukh bölgesinde yaşayanlara, sık sık şiddete dönüşen sınır anlaşmazlıklarını durdurmak için bir çözüm aradıkları için komşu ülkeler arasındaki herhangi bir arazi takasının, bir parçası olmayacağına dair güvence verdi. Rahmon’un 9 Nisan’da kazıda yaşayanlarla görüşmek için yaptığı bir gezi sırasında yaptığı açıklama, üst düzey bir Kırgız yetkilinin Bişkek’in toprak takasına dahil etmeye hazır olduğunu kamuoyuna açıklamasından haftalar sonra geldi. Son 19 yılda Vorukh’un başka bir bölge için olası değişimi hakkında herhangi bir konuşma yapılmadığını ve bunun mümkün olmadığını belirtti. Rahmon, Vorukh sakinlerini sınırın diğer tarafındakilerle barış içinde yaşamaya çağırdı.

İki ülke arasında bir çok sınır anlaşmaları mevcut

Rahmon, sınır sınırlandırma görüşmelerinin 2002’de başlamasından bu yana Duşanbe ve Bişkek arasında yapılan 100’den fazla müzakere turu sırasında Tacik-Kırgız sınır sorunlarının neredeyse yarısına ilişkin anlaşmalara ulaşıldığını da sözlerine ekledi. 2016 yılında iki ülke arasında sınır sınırlandırmasına ilişkin ortak yol haritası üzerinde anlaşmaya varıldı ve Bişkek, bilinmeyen nedenlerle plana bağlı kalmamakla suçlandı. Kırgızistan Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi başkanı Kamçybek Taşyev, 26 Mart’ta gazetecilere verdiği demeçte, hiçbir sorunun kalmadığını ifade etti.

Tashiev, Bişkek’in Vorukh toprakları karşılığında Kırgızistan’ın güneyindeki Batken bölgesinden Tacikistan’a 12.000 hektar arazi vermeye hazır olduğunu açıkladı. Taşyev ayrıca Kırgızistan’ın başka bir komşusu Özbekistan ile uzun süredir devam eden sınır sorunlarının Taşkent’teki görüşmelerden sonra yüzde 100 tamamen çözüldüğünü belirtti. Orta Asya’nın eski Sovyet cumhuriyetlerindeki birçok sınır bölgesi, 1991’de Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana tartışmalı. Vorukh, Temmuz 2019’da Tacik yetkililerin bir Tacik erkeğin öldürüldüğünü ve yedi kişinin daha yaralandığını söylediği bir eksklav. Kırgız köylüleri, Tacik sakinlerinin kazı alanının yakınındaki Isfara-Vorukh yoluna Tacik ulusal bayrakları asmak için yaptığı bir hareket üzerine patlak veren çatışmalarda av silahları kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.