islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5870
EURO
34,7196
ALTIN
2.498,90
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

MÜNKERİ EMİR VE MARUFU NEHYİ Mİ? (2)

MÜNKERİ EMİR VE MARUFU NEHYİ Mİ? (2)
18 Haziran 2022 09:23
A+
A-

Maruf, sözü edilip geçiştirilecek bir kavram değildir. Çünkü insanlığın kaderiyle yakinen ilgilidir. Maruf medeniyetinden, mahrum kalan insanlık bugün ki gibi felakete sürüklenir. Fakat farkına varamaz. Münkeri bilmek de çok ciddi ve çok önemlidir.

Bu gün toplumlar, değerler bunalımı yaşıyorlar. İnsanlığın kaderini zindana dönüştüren fikrî ve ideolojik sapmalar zirvededir. Bunların nelere yol açacağını göremeyen birey şaşkındır. Bu şaşkınlığının, nelerinin elinden çıkaracağının farkında değildir. İşte bu, onu bunalıma sürüklemektedir. Bir tarafta hafız yetiştirmek için çocuğunu hazırlayan nice müslüman birkaç sene içinde hafız yetiştirdiği çocuğunun kimlerin eline geçtiğini görünce gönül dünyası kararıyor. Manevi hayatı zindana dönüyor ve yaşama azmini kaybediyor.

Diğer tarafta sınırsız özgür olma hummasına tutulan ve hiçbir engel tanımayan genç kızların cesedinin parçalanarak telef edilmesi, toplumu derinden sarsıyor. Sosyal ve siyasî tercihlerin toplumu ne denli dengesiz ve acımasız düşman kamplara böldüğü ortadadır. Bu vesile ile felaket kasırgaları, tehdidini artırmaktadır. Her şey tersine gidiyor. Eğitimin çöktüğü, ailenin parçalandığı, dürüstlüğün buharlaştığı, namus anlayışının LGBT’ye ihale edildiği, çıkarcılığın geçer akçeye dönüştüğü, vatanına ve milletine hizmet edenlere düşmanlığın prim yaptığı bir dönemde belirsizlikler içindeyiz. Hiçbir şeyi sorgulamıyoruz!

Bizim sosyal medyacılarımız ise “taziye” ve “HAYIRLI CUMALAR” dilekleri, “kopyala yapıştır,” sanatı ve örtülü hanımların sırıta sırıta yayınladığı fotoğraflar meşgalesi ile yaşadıkları malayani bir hayatın cazibesinden kurtulamıyorlar. “Kazandıkları paranın, malın ve mülkün kendilerini dünyada ebedileştirdiği” zannına sürüklüyor. Farkına varma yeteneklerini kaybettiklerini hissedemiyorlar. Yirmi senelik bir süreçte ülke insanı tarafından desteklenerek yöneten bir lideri yıkma mücadelesi veren ve bunun için milleti âdeta bloke edip büyüleyen çevreler doludizgin çalışmaktadırlar. Böylesi bir düşmanlığı, fırsat ve ganimet olarak değerlendiren dâhili ve harici düşmanlar canhiraşane çalışıyorlar. Farkına varamıyoruz.

Bütün bunlar göz göre göre yaşanırken, bizim sosyal medyacılarımız, yazarlarımız, hocalarımız, akademisyenlerimiz, gönüllü kuruluşlarımız, tarikatçılarımız, Diyanetimiz, daha nicelerimiz marufu emretme önemini gündemine almıyor. Bunun mücadelesini vermiyor.

Bütün bunların karşısında elbette marufu emretmenin mücadelesi verilmelidir. Öncelik ve özellikle şuurlu bireyler hayatın merkezine çıkmalıdırlar. Şahsiyeti kemale ermiş, karakteri sağlam olanlar,  ilim yeterliliği, aklî melekeleri, mantıkî değerlendirmeleri yerinde ve hitabeti çekici olan öncü yetkililerimiz, mücadelede alanlarına girmelidirler. Gözlerini budaktan esirgemeyecek kadar yürek taşıyanlar harekete geçmeli ve Allah’ın azabını hatırlamalıdırlar.

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem: “Din nasihattir. Buyurdu (Sahabe) Biz, kim için diye sorduk o da Allah’a, Kitabına, Resûlüne, Müslümanların idarecilerine ve bütün Müslümanlara, dedi.”  Rabbimizin beyanı ise çok çarpıcı ve her kes için gerçekten elzemdir. Şimdi gelen ayetin mealini okumadan önce şartlı reflekslerden arınalım ve öyle okuyalım;

Onlara, Allah’ın indirdiği Kur’an’a ve Peygamberin hükmüne gelin, denildiği zaman MÜNAFIKLARI senden düşmanca dönerek kaçtıklarını görürsün. Allah onların kalplerinde olanı bilir. Onlara aldırma, onlara öğüt ver, onların içlerine işleyecek beliğ beyan ile en etkili sözü söyle! (Nisa:4/63) Ayet mealini okurken elbette farkındasınız. Münafıkların hali bilindiği halde Kur’an bize ne denli karma bir görev yüklemektedir.

Rabbimizin bize verdiği mesajı algılayarak sınıfımızı belirleme hakkımızı kullanalım.

Sizden önceki nesillerden “bakiyye akıl” sahiplerinin, yeryüzünde bozgunculuk yapanları men’etmeleri gerekmez miydi? Fakat onlardan, ancak görevlerini yaptıklarından dolayı kendilerini kurtardığımız pek az kişi bu hizmeti yaptı. Zalimler ise kendilerine verilen refahın peşine düşüp şımardılar ve günakâr suçlular olup çıktılar. Rabbin, halkı dürüst hareket eden, hem kendi nefislerini, hem de birbirlerini düzeltmeye çalışanları, haksız yere asla helâk etmez. (Hud:11/116,117) Evet, şimdi tam tercih yapma özgürlüğü ile seçelim

Günakâr suçlular mı? Birbirlerini düzeltenler mi?

Esselamu aleykum İlhan ORAL  

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.