islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4905
EURO
34,9546
ALTIN
2.435,08
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

ÖRTÜ RABBİMİZİN BUYRUĞU İSLAM KADININ NİŞANIDIR I

Bizlere örtünmemizi ve güzelleşmemizi sağlayacak maddeleri ve bu maddeleri kullanma bilgisini veren Yüce Allah’ımıza hamd ederim.

ÖRTÜ RABBİMİZİN BUYRUĞU İSLAM KADININ NİŞANIDIR I

Bismillahirrahmanirrahim

Bizlere örtünmemizi ve güzelleşmemizi sağlayacak maddeleri ve bu maddeleri kullanma bilgisini veren Yüce Allah’ımıza hamd ederim. Giyimle ilgili gerekli ve de ayrıntılı bilgileri bizlere öğreten Aziz Peygamberimiz biricik hayat önderimiz Hz. Muhammed’e kalbi ihtiramlarımı arz eder bağlılarını artırmasını Yüce Mevlamız’dan dilerim.

Rabbimize ne kadar hamd etsek azdır. Çünkü Bilmemiz Gerekenler genel başlığı altındaki sohbetlerimizi sürdürmeye devam ediyoruz. Bu sohbetimizde “Müslüman İçin Örtünme Gelenek Değil Rabbimizin Kur’ânî Buyruğudur” konusunu incelemeye çalışacağız.

Giysimiz İnancımızı ve Yaşam Kurallarımızı da Yansıtır

Biliyorsunuz giysiler bizi fiziki etkilerden korur, üzerimizde cinsel nitelikli bakışların oluşmasını kısmen engeller. Giysiler bir de inancımızı ve yaşam kurallarımızı -bir ölçüde olsun- yansıtır. Son derece önemli olduğu için Rabbimizin insanlığa sunduğu hayat düzeni olan İslâm’da giysi konusu da düzenleme içine alınmıştır.

Sevgili kardeşlerim! Tam bir açıklıkla ifade edelim:

Biz Müslümanlar için örtünme bir gelenek, bir kültürel tercih değil Rabbimizin buyruğu olduğu için ibadettir.

Dünya ve ahiret hayatımızla alakalı bir mevzudur. İtiraf edelim, İslâm dünyasında amaçtan ziyade şekil öne çıkmıştır. Şekil gerekli ama amaç daha bir önemlidir. Amaç nedir Örtünmede?

Giyside Amaçlar

a. Ana amaç, İnsana ruhu, malları ve toplumsal hayatında olduğu gibi bedeni üzerinde de hâkim olanın kendisini yaratan Rabbi olduğu bilincini yerleştirmektir. Evet, bizim bedenimiz, ruhumuz, mallarımız, toplumsal hayatımız üzerinde hâkim olan bizi yaratan Rabbimizdir, onun koyduğu ölçülerdir.

Rabbimizin koyduğu kurallar içinde giyinme Onun bedenimiz üzerindeki egemenliğini onaylamadır.

b. İkinci derecede amaç toplumsal ilişkilerimizi cinsellik üzerinden değil kişilik üzerinden kurmaktır. Gözlemlenebileceği gibi İslâmi çizgide yaşar olmaktan uzak olan kadınlarımız toplumsal ilişkilerini adeta cinsellikleri üzerinden sunuyorlar. Oysaki İslâmî kişilik ön plana çıkmalıdır.
c. Bir diğer amaç da aile hayatına yönlendirmektir.
d. Giyside gayelerimizden biri de sağlığı ve estetiği korumaktır.
e. Ve de cinsel haramlardan korumak ve korunmaktır.

Sevgili kardeşlerim! Zaman zaman değiniyorum bu din falancanın görüşüne, filancanın anlayışına dayanmaz. Bu dinde kaynak Rabbimizin insanlığa gönderdiği Kur’ân’dır. Kur’ân’ bize tebliğ eden Peygamberimizin Kur’ân ile bağlantılı açıklamaları ve uygulamalarıdır. Kur’ân-ı Kerîm’de giysi konusu ile bir diğer anlatımla örtünme konusuyla alakalı 5 ayet vardır. Onlar Araf/26, Ahzap/59, Nur/30-31-60. Nur 58 de dolaylı olarak ilgilidir.

Sevgili kardeşlerim! biz sohbetlerimizi televizyon programları olarak hazırladığımız için zamanımız sınırlı. Evet, doğrudan 5 ayet Kur’ân’da yer almaktadır ama Ahzap /59 ve de Nur/31 örtünmek konusunun ana temellerini oluşturur. Dolayısıyla biz de önce bu iki ayeti açıklamaya çalışacağız.

Ahzab 59 İle Örtünme Emri

İlk ayet Kur’ân-ı Kerim’in Ahzab Suresi’nin 59. ayetidir. Bilvesile ifade edeyim. Biz Müslümanız, Allah’ın kitabı Kur’ân’a inanıyoruz. Bizim bilgilerimiz Kur’ânî olmalıdır ve biz Kur’ân’i kavramlara da aşina olmalıyız. Mesela Ahzab Sûresi denildiği zaman yadırgamamalıyız. Kur’ân’da böyle bir Sûre’nin olduğu bilinci belirginleşmelidir bizde. Bu Âyet-i Kerîme’de Rabbimiz şöyle buyuruyor:

“ Ey Nebî! Eşlerine, kızlarına ve de müminlerin kadınlarına cilbablarını üzerlerine almaları/salmaları gereğini bildir. Cilbab nitelikli örtülerine bürünmeleri onların ( Müslüman, İffetli ve kişilikli olarak)tanımalarına ve (de el ile dil ile) incitilip cinsel tacize uğramamalarına daha bir uygundur. İyice bilinip inanılmalıdır ki Allah pek çok bağışlayıcı ve merhamet edicidir. ”

Bütün Müminler Örtünme Emrini Tebliğle Yükümlüdür

Sevgili kardeşlerim! Görüldüğü gibi giysi emri Peygamberimizin aracılığı ile verilmektedir. Emrin doğrudan Peygamberimiz aracılığıyla verilmesinin özetleyerek ifade edeceğim anlamı şudur:

İslâm toplumunda her etkili ve yetkili kişi hatta her iyiye, güzele, doğruya çağırmakla yükümlü olan kişi bu örtünme emrini tebliğ edip yaymakla yükümlüdür. Bir diğer anlatımla yöneticiler, hocalar, öğretmenler, anneler, babalar, kocalar ve bilgili bütün müminler mükelleftirler. Ama gel gör ki duyarsız hale gelmeye başladık.

Müslümanların bir bölümü günümüzde faize bulaşmaktan, faizli kredilerle borçlanmayı ile getirmekten utanmadıkları gibi eşlerinin, kız çocuklarının tesettürsüzlüğünü/örtüsüzlüğünü de gayet doğal görmeye başladılar ki bu bir manevi felakettir. Biz Müslümanların giysilerimizde de alamet-i farikamızın yani ayırıcı nişanlarımızın olması gerekir. Çünkü biz fert olarak da toplum olarak da ahlâk insanı olmaya mecburuz.

Sevgili kardeşlerim’ Anlamını aktardığımız Ahzab 59 da örtünme emrinin

mü’minlerin kadınlarına’da tebliğ edilmesi emrediliyor. Müminlerin kadınları arasında Ehl-i Kitap gayr-i müslimler de olabileceği için Müslümanların eşleri olan gayr-i müslim kadınlara da örtü tebliği yapılabilir. Onlar yükümlü olmasalar da toplumun genel akışına uyma görevleri vardır.

Emredilen Cilbab’ın Anlamları

Cilbab, genişçe bir başörtüsüdür; boğaz çukurundan aşağıya bütün vücudu örten giysidir. Baştan aşağı bütün vücudu örten bir veya birkaç üniteden oluşan giysi olarak da tanımlanır. Cilbab ile örtünme emri ilk muhataplarınca algılanmakla birlikte bu örtünme şekli açıklayacağımız Nur Sûresi’nin 31. ayetinde daha bir belirgin hale gelmektedir.

Cilbab ile örtünme emrinin anlaşılabilmesi için bilinmesi gereken bir nokta daha vardır ki var o da şudur; bu emrin verildiği ilk mümin kadınlar başörtüsü takan kadınlardı ama boyunlarını, gerdanlarını, göğüs çatallarını açığa vuran kadınlardı. Ayaklarına halhal takan kadınlardı.

Sevgili kardeşlerim! Bütün dünyada, tüm dünya kültürlerinde örtünme insanlığın malıdır. Çünkü her bir insan topluluğuna gönderilmiş Peygamberlerin tebliğlerinde örtünme emri vardır. Mekke-i Mükerreme’de de Hz. İbrahim’in ve Hz. İsmail’in tebliğ çizgileri varlığını koruyordu. Mekke’de Hanifler vardı ve Mekke’de ehl-i kitap da vardı. Bugünkü tahribe uğramış kutsal metinlerde de biz örtünme emrini görebiliyoruz. Kur’ân bu emri daha bir açığa çıkardı.

Ahzab 59 ile Emredilen Cilbab Emrinin Ahlâkî Amacı

Sevgili kardeşlerim bu ayette öncelikle dikkatinizi çekmek istediğim bir nokta daha var. Bu noktaya âyetin mealinde işaret etmiştik. Yaradan’ın böylesi baştan aşağı örtünmeyi emretmesi, Müslüman kadınların İslâmî kişilikli ve İffetli olarak algılanmalarına ve de incitilmemelerine daha bir zemin oluşturması içindir. Çünkü örtünme bütünüyle iffetli kılmaz, daha bir uygun ortam oluşturur. Yaşadığımız dönemde nice nice örtülü kızlarımız, kadınlarımız beş vakit namaz kılmıyorlar. Birçok kadınımız da örtünmeyi Yaradanımızın Kur’ânî bir emri olmaktan çok ana-baba, ağabey, çevre etkisiyle bir gelenek olarak uyguluyorlar. Böyle olunca da dış örtüsü iç güzelliklerin korunmasına zemin oluşturamıyor. Bunun içindir ki İslâmi ölçülere uygun olarak giyinen kadınların da ahlaksızlıkları olabilir. Ama şu hakikat çok iyi bilinmelidir: İslâmi ölçülere uygun giyim ibadettir, asalettir ve bir Müslüman kadını için sürekli ibadet nitelikli bir cihat eylemidir.

Cilbab Emrinde Allah’ın Bağışlayıcılığına Vurgu Yapılması

Sevgili kardeşlerim! Cilbab âyeti Allah’ın pek bağışlayıcı ve çok merhametli oluşuna vurgu ile bitiyor. Örtünme emrini öne çıkaran ayetin böyle bir sonla neticelenmesinin anlamı şu olsa gerektir:

Ey müminler! Allah’ın örtünme emrine aykırılık bir günahtır ama unutmayın Allah da bağışlayıcı/merhametli bir Rabdir. Hayatınızın hangi döneminde, hangi faslında dönüş yaparsanız âlâ olur ve böylece yarı üryan geçmişin hatalarını bağışlatabilirsiniz.

Ali Rıza DEMİRCAN

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi