islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3256
EURO
35,0914
ALTIN
2.298,82
BIST
8.983,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Suudi Prens, ödenmemiş faturalarla milyarlarca dolar ihtilaf içinde

Suudi Prens, ödenmemiş faturalarla milyarlarca dolar ihtilaf içinde

Suudi Arabistan Prensi Muhammed bin Salman’ın modernize projeleri elinde patladı. Suudların, Riyad metro istasyonu projesi kapsamında başta ABD şirketi Bechtel olmak üzere Fransız ve İspanyol şirketlere borcu var.

Mirat Haber Ajansı

Suudi Arabistan’ın, Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın Krallığı modernize etme planının anahtarı olan Riyad metro projesinde tamamlanan işler için ödenmemiş faturalarla dünyanın en büyük inşaat şirketlerinden bazılarına milyarlarca dolar borçlu olduğu bildiriliyor. ABD merkezli dünyanın en büyük mühendislik firmalarından Bechtel Corp da dahil olmak üzere birçok küresel şirket, ödenmemiş faturalarla milyarlarca doları beklediklerini belirttiler. Riyad’ın Bechtel’e ulaşım sistemi için yaklaşık 1 milyar dolar borcu olduğu bildiriliyor.

Alacaklılar birikti

Fransız, İspanyol ve İtalyan firmaları içeren projede çalışan şirketlerin de en çok borcu olan Bechtel başta toplamda milyarlarca dolar ödenmemiş faturaların peşinde oldukları söyleniyor. Projeyi denetleyen Riyad Şehri Kraliyet Komisyonu yaptığı açıklamada, müteahhitlere ödemelerin zamanında yapıldığını ve söz konusu iddiaların sözleşmede öngörülen bir anlaşmazlık çözüm sürecine göre değerlendirildiğini açıkladı. Riyad’daki yetkililerin de zamanında ödeme yapmaya kararlı olduklarını ve sorunu çözmek için önemli adımlar attıklarını söylediği bildirildi.

Suudların ödeme güçlüğü

2015’ten bu yana petrol fiyatlarındaki düşüş ve korona virüs salgınının bir kombinasyonunun, ödenmemiş faturalar konusundaki anlaşmazlığın nedeni olduğu söyleniyor. Riyad, son yıllarda büyük bir açıkla ve birbirini izleyen çeyrek ekonomik daralma ile mücadele ediyor. Riyad, geçen yıl yüzde 3,7’lik bir genel ekonomik daralma ve 2021’de yüzde 3,2’lik bir büyüme öngörüyordu. Geciken ödemeler, kısmen, bazı işçileri krallığın dışında hapseden ve sonuçlandıran korona virüs salgınının neden olduğu inşaat gecikmeleri ve maliyet aşımlarıyla da ilgili. Proje üzerindeki çalışma hız kesmeden devam etmek zor.

Ülkelerarası ilişkilere taşınıyor

Geçtiğimiz yıl Riyad’daki Amerikan, Fransız ve İspanyol büyükelçilikleri meseleyi Suudi hükümetine yazdıkları bir mektupla gündeme getirdiğinde ödeme anlaşmazlığı diplomatik zemine taşıdı. Riyad metrosu, Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın şehrin boyutunu ikiye katlama ve onu uluslararası bir iş merkezine dönüştürme planlarının anahtarı. Üç konsorsiyum tarafından inşa edilen altı hat ile dünyadaki türünün en büyük projeleri arasında yer alıyor ve yaklaşık yüzde 90’ının tamamlandığı söyleniyor. Geçen yıl Suudi kraliyet ailesinin önde gelen üyeleri, İngiliz girişimci Gary Arnold tarafından, kendisinin hapse atılmasıyla sonuçlanan bir anlaşmayı yerine getirmedikleri iddiasıyla dava edildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.