islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3119
EURO
35,1160
ALTIN
2.302,59
BIST
9.055,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Tam aşılama sonrası genç erkekleri bekleyen risk!

Tam aşılama sonrası genç erkekleri bekleyen risk!

Araştırmacılar: Tam Aşılamadan Sonra Genç Erkeklerde Beklenenden Daha Yüksek Bir Miyokardit Riski Bulmaktadır

New England Journal of Medicine’de çarşamba günü yayınlanan büyük bir yeni analize göre, 16 ila 29 yaş arasındaki erkeklerin, Pfizer-BioNtech veya Moderna tarafından yapılan ikinci doz koronavirüs aşılarını olduktan sonra kalp sorunları gelişme riski artıyor.

İsrail’de yürütülen araştırma, bu yaş grubundaki her 100.000 erkekten yaklaşık 11’inin, tam olarak aşılandıktan birkaç gün sonra miyokardit, yani kalp iltihabı geliştirdiğini tahmin ediyor. Bu rakam, daha önceki tahminlerin çoğundan daha yüksek. Dergide yapılan ikinci bir araştırmaya göre, 16 ila 19 yaş arasındaki erkek çocuklar, ikinci dozdan sonra en yüksek miyokardit insidansına sahipti. Bu yaştaki erkek çocuklarda kalp problemleri riski, aynı yaştaki aşılanmamış erkek çocuklara göre yaklaşık dokuz kat daha yüksekti.

Araştırmalar, Covid-19’un aşılamaya kıyasla kalp sorunlarına neden olma olasılığının çok daha yüksek olduğunu göstermiştir. Haziran ayında mevcut verilere dayanarak, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri danışmanları oybirliğiyle aşıyı önermek için oy kullandı ve faydaların riskten çok daha ağır bastığını söyledi. Ajansın tahminine göre, 12 ila 17 yaşları arasındaki her bir milyon aşılı erkek çocuk için, aşılar maksimum 70 miyokardit vakasına neden olabilir, ancak 5.700 enfeksiyon, 215 hastaneye yatış ve iki ölümü önleyecektir.

Miyokardit, Gıda ve İlaç İdaresi’nin Pfizer-BioNTech ve Moderna’dan aşı denemelerine daha fazla çocuğu kaydetmelerini istemesine yol açmış olabilecek endişeler arasında yer alıyor. Ajans danışmanları önümüzdeki hafta 5 ila 11 yaş arası çocuklarda aşı kanıtlarını gözden geçirmek için bir araya geldiklerinde, olası yan etkilerin tartışmaya hâkim olması muhtemeldir.

Yeni araştırmalardan biri, İsrail’in en büyük sağlık ağının 16 yaş ve üzeri aşılı 2,5 milyon üyesinden alınan verileri kontrol etti. Araştırmacılar 54 miyokardit vakası belirledi ve 41 tanesinin hafif olduğunu belirledi. Miyokardit vakalarının yaklaşık yüzde 70’i ikinci dozdan sonra gözlendi. Bir vaka ventilasyon gerektirecek kadar şiddetliydi. Kalp hastalığı öyküsü olan bir hasta, hastaneden taburcu olduktan kısa bir süre sonra bilinmeyen bir nedenle öldü. Hastaneye yatırıldıklarında kalp anormallikleri gösteren 14 hastadan 10’unda taburcu olduklarında hala bazı problem belirtileri vardı. Ancak hastalar birkaç hafta sonra tekrar muayene edildiğinde, sonuçları bulunan beş kişinin de tamamen iyileştiği görüldü.

Çalışma, tüm yaş grupları ve cinsiyetler arasında, genel insidansın 100.000 kişi başına iki vakanın biraz üzerinde olduğunu gösterdi. Ancak araştırmacılar sonuçları yaş ve cinsiyete göre analiz ettiklerinde, en yüksek insidansın 16 ila 29 yaş arasındaki erkekler arasında olduğunu buldular. Her yaştaki kadınlarda risk ihmal edilebilir düzeydeydi.

 

ETİKETLER: SİNOVAC
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.