GİRİŞ
Sırasıyla Kur’an-ı Kerim’in ayetlerini ele alarak meallerini yazıyorum. Ardından ele aldığım ayetlerin anlamlarıyla ilgili açıklamalarda bulunuyorum. Bu yazımızda da Bakara Suresinin 26-27. Ayetleri üzerinde duracağım.
METİN VE MEAL
إِنَّ اللَّهَ لاَ يَسْتَحْيِي أَن يَضْرِبَ مَثَلاً مَّا بَعُوضَةً فَمَا فَوْقَهَا فَأَمَّا الَّذِينَ آمَنُواْ فَيَعْلَمُونَ أَنَّهُ الْحَقُّ مِن رَّبِّهِمْ وَأَمَّا الَّذِينَ كَفَرُواْ فَيَقُولُونَ مَاذَا أَرَادَ اللَّهُ بِهَـذَا مَثَلاً يُضِلُّ بِهِ كَثِيراً وَيَهْدِي بِهِ كَثِيراً وَمَا يُضِلُّ بِهِ إِلاَّ الْفَاسِقِينَ {26} الَّذِينَ يَنقُضُونَ عَهْدَ اللَّهِ مِن بَعْدِ مِيثَاقِهِ وَيَقْطَعُونَ مَا أَمَرَ اللَّهُ بِهِ أَن يُوصَلَ وَيُفْسِدُونَ فِي الأَرْضِ أُولَـئِكَ هُمُ الْخَاسِرُونَ {27} كَيْفَ تَكْفُرُونَ بِاللَّهِ وَكُنتُمْ أَمْوَاتاً فَأَحْيَاكُمْ ثُمَّ يُمِيتُكُمْ ثُمَّ يُحْيِيكُمْ ثُمَّ إِلَيْهِ تُرْجَعُونَ {28} هُوَ الَّذِي خَلَقَ لَكُم مَّا فِي الأَرْضِ جَمِيعاً ثُمَّ اسْتَوَى إِلَىالسَّمَاء فَسَوَّاهُنَّ سَبْعَ سَمَاوَاتٍ وَهُوَ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ {29}
26 – Şüphesiz ki Allah, bir sivrisineği veya ondan üstün olan herhangi bir şeyi örnek olarak vermekten çekinmez. İman edenler, onun Rablerinden gelen bir gerçek olduğunu bilirler. İnkâr edenler ise, “Allah, bunu örnek vermekle neyi amaçlamış?” derler. Allah, Bununla birçoğunu saptırır, birçoğunu da hidayete erdirir. O, yoldan çıkmışlardan başkasını saptırmaz.
27 – Onlar, Allah’a verdikleri sözü kesin olarak onayladıktan sonra bozarlar; Allah’ın korunmasını emrettiği şeyi keserler ve yeryüzünde bozgunculuk yaparlar. Onlar, ziyana uğrayanlardır.
28 – Sizler ölü iken, sizleri yaratan Allah’ı nasıl inkâr ediyorsunuz? O, sonra sizleri öldürecek ve yine diriltecektir. Sonra O’na döndürüleceksiniz.
29 – O, yerde olan varlıkların tümünü sizin için yaratan, sonra göğe yönelip de onları yedi gök olarak düzenleyen ve her şeyi bilendir.
ALLAH, ÇEŞİTLİ ÖRNEKLERLE İNSANLARI DÜŞÜNMEYE DAVET EDER
Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de sivrisineği veya ona benzer bir hayvanı bile anarak insanları onun hakkında düşünmeye davet eder. Allah’a inanan insanlar, Kur’an-ı Kerimde yer alan bu tür bilgilerin üzerinde durur ve ondan ders ve ibret alır. İnanmayan inkarcılar ise, bunu sorgular ve hep inkar yollarını arar. Çünkü inanmayanlara zorla kabul ettirmek mümkün değildir. İnanmayanlar, öz verseler bile sözlerinden dönerler, sosyal hayatın her alanında bozgunculuk yaparlar ve her zaman için ziyanda olurlar.
ALLAH YARATIR, ÖLDÜRÜR VE YİNE DİRİLTECEKTİR
İnsan yokken, bir nevi ölüyken, Allah onu yaratır, bir süre sonra da öldürür. Ahiret gününde Allah herkesi yine yaratacaktır. Görüldüğü gibi bu ayetlerde yaratılış, ölüm ve ahiret hayatındaki diriliş, veciz ifadelerle dile getirilmektedir.
HER ŞEY İNSANLAR ÇİNDİR
Bu ayetlerde haber verildiği gibi Yüce Allah, “yerde olan varlıkların tümünü insanlar için yaratır”, onların istifadesine sunar. Yerde ve gökte olan tüm varlıkları yaratan, Yüce Allah’tır. Bu konuda asla tereddüt içerisinde olmamak gerekir.
SONUÇ
Kur’an-ı Kerim’in ayetleri üzerinde derinlemesine düşündüğümüz zaman, hemen hemen her konu ile ilgili mesajların verildiğini yakalamamız mümkündür. Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de en ufak varlıktan bile bahsetmektedir. Bu ayetlerde bu konu ile ilgili bir örneği okumaktayız. Bu ayetlerde, inanan insanların Allah’tan gelen her şeyi kabul ettikleri, inanmayanların ise her şeye itiraz edip kabullenmedikleri haber verilmektedir. İnanmayanlar her şeye itiraz ederler, bozgunculuk yaparlar ve sonuçta zararlı çıkarlar. Her şeyi insanların emrine amade eden Yüce Allah’ın gücü her şeyin üstündedir. O, yoktan yaratıp var eder, sonra öldürür ve ahiret gününde tekrar diriltecektir.
Selam, saygı ve hürmetler.
Anahtar Kelimeler: İnsan, sivrisinek, iman, küfür, ahiret, diriliş.