islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
44,1930
EURO
50,5631
ALTIN
7.133,73
BIST
13.092,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Çok Bulutlu
10°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
10°C

İlk Sahur ve İlk İftar 2026: Ramazan Ayı Ne Zaman Başlıyor?

İlk Sahur ve İlk İftar 2026 tarihleri merakla bekleniyor. Müslümanlar için büyük öneme sahip Ramazan ayının başlangıcı ve ilk sahurun hangi geceye denk geldiği bu haberde.

İlk Sahur ve İlk İftar 2026: Ramazan Ayı Ne Zaman Başlıyor?
20/02/2026 12:04
A+
A-

Milyonlarca Müslümanın heyecanla beklediği Ramazan ayı, 2026 yılında da manevi bir atmosferle karşılanacak. İlk Sahur ve İlk İftar 2026 tarihleri, ibadetlerini eksiksiz yerine getirmek isteyenler tarafından şimdiden araştırılıyor. Bu mübarek ay, oruç, ibadet ve dayanışma ruhunu en yoğun şekilde yaşatacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın takvimine göre, 2026 Ramazan ayının başlangıcı ve ilk sahurun hangi geceye denk geldiği netleşti. Bu özel dönemde, Müslümanlar sahur bereketiyle güne başlayacak, iftar sofralarında bir araya gelecek ve teravih namazlarıyla manevi derinliklerini artıracak.

2026 Ramazan Ayı Ne Zaman Başlıyor?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan dini günler takvimine göre, 2026 yılı Ramazan ayının ilk günü 17 Şubat 2026 Salı gününe denk gelmektedir. Bu tarih, aynı zamanda Ramazan ayının ilk orucunun tutulacağı gündür. Dolayısıyla, ilk sahur 16 Şubat Pazartesi’yi 17 Şubat Salı’ya bağlayan gece yapılacaktır. İlk iftar ise 17 Şubat Salı akşamı gerçekleştirilecektir.

Ramazan ayı, Hicri takvime göre Şaban ayından sonra gelen ve 29 veya 30 gün süren mübarek bir aydır. Her yıl Miladi takvimde yaklaşık 10-11 gün önceye kayar. Bu durum, Ramazan’ın her mevsimde yaşanmasına olanak tanır ve farklı coğrafyalardaki Müslümanların çeşitli iklim koşullarında oruç tutma deneyimi yaşamasına yol açar.

İlk Sahur ve İlk İftar 2026 Saatleri

İlk Sahur ve İlk İftar 2026 saatleri, Türkiye’nin farklı şehirlerinde değişiklik gösterecektir. İmsak ve iftar vakitleri, güneşin doğuş ve batış saatlerine göre belirlendiği için her ilin kendine özgü bir takvimi bulunmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet sitesi ve mobil uygulamaları üzerinden bu saatlere kolayca ulaşılabilir.

Örneğin, büyük şehirler için ilk sahur ve iftar saatleri şöyle öngörülmektedir:

  • İstanbul: İmsak ve iftar vakitleri için detaylı takvim Diyanet’in sitesinde yer alacak.
  • Ankara: İlk sahur ve iftar saatleri İstanbul’a göre küçük farklılıklar gösterecek.
  • İzmir: Batı illerinde imsak daha geç, iftar ise daha geç saatlerde olabilir.

Vatandaşların, bulundukları ilin Diyanet tarafından yayımlanan imsakiye bilgilerini takip etmeleri büyük önem taşımaktadır. Bu sayede, oruç ibadeti doğru vakitlerde yerine getirilebilecektir.

Ramazan Ayının Manevi Önemi ve Hazırlıklar

Ramazan ayı, Kur’an-ı Kerim’in indirildiği ay olması nedeniyle İslam dininde özel bir yere sahiptir. Bu ayda tutulan oruç, nefsi terbiye etme, sabrı öğrenme ve yoksulun halinden anlama gibi pek çok manevi fayda sağlar. Müslümanlar, bu ayda ibadetlerini artırır, sadaka ve zekatlarını verir, ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatır.

Ramazan’a hazırlıklar genellikle Şaban ayından itibaren başlar. Evlerde temizlik yapılır, alışverişler tamamlanır ve manevi olarak bu mübarek aya hazır olunur. Teravih namazları, mukabeleler ve hatimler bu ayın vazgeçilmez ibadetlerindendir. İlk sahur ve ilk iftar 2026 ile birlikte bu manevi yolculuk başlayacaktır.

Mirat Haber Değerlendirmesi

Mirat Haber olarak, 2026 Ramazan ayının tüm İslam alemine hayırlar getirmesini temenni ediyoruz. Bu mübarek ayın, birlik, beraberlik ve dayanışma ruhunu pekiştirmesi, manevi uyanışlara vesile olması en büyük dileğimizdir. İlk sahur ve ilk iftar 2026 ile başlayacak olan bu kutlu yolculukta, ibadetlerin kabulünü niyaz ederiz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.