islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4302
EURO
34,7481
ALTIN
2.430,59
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
15°C
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C

BM Tanker Tehlikesinde Husileri Suçladı

BM Tanker Tehlikesinde Husileri Suçladı

Mirat Haber Ajansı

Birleşmiş Milletler teşkilatı (BM) yaptığı açıklamada, BM müfettişlerinden oluşan bir ekibin Yemen’de mahsur kalrak çürüyen bir süper tankeri ziyaret etmesine ve incelemesine izin verme vaatlerine rağmen, Husilerin sözünü tutmadığını bildirdi. BM, süper tanker, eğer körfez açıklarında beklemeye devam edemez ve çürüme sonucu batar ya da çözülürse bunun korkunç yankılar konusunda da uyardı. Tankerin 1.1 milyon varil petrolün üzerinde yükü olduğu tahmin ediliyor. Ülke nüfusuun çoğunluğunu ve başkent Sana’yı tutan Husiler’ karşı Suudi Arabistan ambargosu 2015 yılında yakındaki kıyı şeridinde başlayınca tanker Yemen sahilinden mahsur kalmıştı. Tankerin patlaması veya milyon varillik yakıtın denize sızması durumunda, dökülen petrol Hudeyde limanlarını haftalar hatta aylar boyunca devre dışı bırakabilir denmekte.

Bu limanlar BM yetkililerine göre, Dünya Gıda Programı’nın “eşi görülmemiş” bir açlık seviyesi olduğunu söylediği, savaştan muzdarip Yemen’e yardım taşımak için kritik öneme sahip. 20 milyondan fazla Yemenli, bir sonraki öğünlerinin nereden geleceğini bilmiyor. Analistler ayrıca, Kızıldeniz’de bir felaketin çıkabileceği konusunda uyarıyor. Bununla birlikte kıyılara ablukayı koyan ve buna destek veren Suudlar ve BM de bunları destekliyor. Husiler ablukanın kalkması gerektiğini petrolün kendilerine ait olduğunu, buna ihtiyaçları olduğunu ve teslim edilmesi gerektiğini vurgularken Suudlar ve genelde Suud/BAE ekseninde olan BM, petrolün teslim edilmeyeceğini belirtiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.