islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3891
EURO
34,6186
ALTIN
2.389,28
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

Libyalılar yürütme üyelerini seçmeye başladı

Libyalılar yürütme üyelerini seçmeye başladı
Mirat Haber Ajansı

Libya Siyasi Diyalog Forumu’nun (LPDF) ilk oturumu, Kuzey Afrika ülkesindeki Başkanlık Konseyi üyeliği adaylarının listesini değerlendirmek için Cenevre’de başladı. Ayrıntılar, BM Temsilcisi Vekili Stephanie Williams’ın da bulunduğu ilk tur görüşmelerin başında LPDF üyesi Mohamed Al-Rayeed tarafından sağlandı. BM, Libya kabinesi başkanlığı için 21 adayı ve Başkanlık Konseyi üyeliğine 24 adayı onayladı. Al-Rayeed, adayların oylamasının, adayların programlarının sunulmasının ardından yapıldığını açıkladı. Adayın, bölge temsilcilerinin oylarının yüzde 70’ini alması şartıyla, üç bölgenin her birine bir aday vardı. Trablus bölgesi, biri kısa süre önce hayatını kaybeden LPDF Forumu’nda 37 üye ile temsil ediliyor. 24 üye Cyrenaica bölgesini temsil ediyor ve 14 üye Fizan bölgesini temsil ediyor. Williams, görünüşe göre Pazar günü, Libya vatandaşlarının Başkanlık Konseyi adaylarına sormak istedikleri olabildiğince çok soruyu toplamak için bir dizi Libya vatandaşı ve aktivistiyle çevrimiçi bir toplantı yaptı.

Seçim konusunda da ilerleme

Basın toplantısında katılımcılar, Libya Siyasi Diyalog Forumu’nun (LPDF) üç üyeli bir Başkanlık Konseyi seçme çabalarının bir sonraki aşamaya geçeceğini duyurdu. Salı günü Cenevre’de yapılan toplantıda adayların hiçbiri gerekli yüzde 70 oyu alamadı. Üç aday Salı günü belirlenen kriterlere yaklaştı. Birincisi, güney adayları için tüm oyların %42.9’unu alan Abdul Majeed Ghaith Seif Al-Nasr’dı. İkinci  Aguila Saleh, o bölgeden adaylar için oyların yüzde 39,1’ini alan doğu Libya’daki parlamento başkanı. Üçüncü sırada, ülkenin batısından adaylar için yüzde 22,2 oy alan Yüksek Danıştay Başkanı Khaled Mishri vardı. Hepsi gerekli yüzde 70 desteğin çok gerisinde kaldı, bu nedenle bir sonraki oylama turu bir liste sistemine dayalı olacak. Pek çok gözlemci son turda en iyi üç adayın eninde sonunda kazananlar olmasını bekliyor. Toplamda, daha önce forum delegelerine 30 dakikalık sunumlar yapan ve ardından 10 dakikalık soru soran 24 aday var. Yine Salı günü, 21 başbakan adayı gelecek için kimlik bilgilerini ve vizyonlarını sundu ve ardından 20 dakikalık sorularla karşılaştı. Delegelerin tercih ettikleri başbakan adayını seçmeleri için Cuma gününe kadar süreleri bulunuyor.

Neredeyse tüm halk seçimlerin yapılmasını en önemli öncelik olarak sıraladılar ve ülkenin kurumlarını yeniden birleştirme sözü verdiler. Diğer popüler vaatler arasında iç savaş öncesi petrol üretim seviyelerine geri dönme, Libya para biriminin güçlendirilmesi, güvenli bir seçim sağlamak için güvenlik önlemlerinin sağlanması, yeni hükümette kadınlar ve gençler için önemli roller yer alıyor.

Güneyli aday Mona Jarrari, Libyalıların kadın adaylara alışması için aday olmaya karar verdiğini ifade etti. Vatandaş adaylarını sloganlardan uzak durmaya ve hedeflerini belirlemede gerçekçi olmaya çağırdı ki, vaadlerin bir yürütme otoritesi olmadan uygulanmasının imkansız olacağını da sözlerine ekledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.