islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3784
EURO
34,7459
ALTIN
2.410,23
BIST
10.102,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

Hollanda’da oylar İslam düşmanlarına

Hollanda’da oylar İslam düşmanlarına

Burhanettin Akbora

Hollanda seçimlerinin kesin olmayan sonuçları medyada paylaşıldı. Buna göre ülkeyi uzun yıllardır yöneten sağ blok bir dönem daha iktidarını garantiledi. Türk Düşmanı, AK Partili bakanı tutuklayıp sınır dışına atan başbakan Mark Rutte’nin sağ partisi VVD 33 sandalye aldı. Merkezde bulunan D66 partisi de 27 sandalye aldı. Eskiden ülkede ağırlığı olan Hristiyan Demokrat iki parti toplamda 19 milletvekili aldı. Bunlar önceki dönem VVD hükümetinin koalisyon ortağı olduklarından 79 milletvekiliyle çoğunluğu ele geçirmiş oldular. VVD ve D66’nın milletvekilleri artarken, Hristiyan Demokratlarınkiler azaldı. 

Türk ve Müslüman düşmanları Hollanda’da revaçta

Türk ve Müslümanların hemen kovulmasını ve İslam’ın yasaklanmasını isteyen İsrail eğitimli Geert Wilders’in partisi PVV ve diğer iki küçük aşırı radikal parti birlikte 27 milletvekili kazandı. Böylece Türk ve Müslümanlık düşmanı, ya da bu söylemden pay alan partiler toplamda meclisteki 150 sandalyeden 106’sını sandalyeyi almış oldular.

Yeşil parti ve iki sol parti toplamda 25 sandalye elde etti. Hollanda parlamentosunun esas kolu olan temsilciler meclisinde 150 sandalye bulunmakta. Resmi adı Nederland (alçak topraklar) olan Hollanda’nın nüfusu İstanbul nüfusunun biraz üstünde. AB ve NATO kurucu ülkesi, özellikle sanayide ön planda ancak dünya tarımında da tohumların kontrolü kendisinde olduğundan etkin. Ayrıca monarşik demokrasi, İngiltere’yle birlikte sahip olduğu Shell petrol şirketi de de önemli bir gelir kaynağı.

Türkler Hollanda’da zayıf

Türkleri temsil etme iddiasındaki Denk partisi de bir milletvekili kaybederek iki sandalye aldı. Türkler genelde sol partilere oy veriyor ama kendilerine karşı mücadele eden VVD’ye de oy çıkıyor Türk mahallelerinden. Müslümanları temsil eden parti de yeterince destek alamadığı için meclis dışı kaldı. 

2017’deki utanç unutuldu

2017 yılındaki referandum seçimlerinde Hollanda’da Türk toplumuyla buluşmak üzere giden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Dr. Fatma Betül Sayan Kaya, Rotterdam’daki Türk konsolosluğuna 50 metre kala Polis tarafından durdurulmuş ve diplomatik dokunulmazlığı olmasına rağmen zorla bilinmeyen bir yöne polis arabasında kız kardeşiyle birlikte götürülmüşlerdi. Emri mevcut başbakan Mark Rutte vermişti. Bir gün önce de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, uçağına Hollanda’ya iniş izni verilmezse yaptırım yapılacağını söylemiş, onlar da bunun üzerine iniş izni vermemiş, Türkiye de yaptırım uygulamamıştı. Bakan Fatma Betül Sayan Kaya da polis arabasında bekletilmiş, tuvalet izni verilmemiş, aşağılanarak Nijmegen’den Almanya’ya sınırdışı edilmişti. 

Türk hükümeti Adaletin bu mu Hollanda türü bazı twitler atmış ve konu gündemden çıkmıştı. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.