Gündem

Afganistan’dan Tahliye Sırasında Kriz Yönetimini Eleştiren Bir Amerikan Raporu

Resmi bir Amerikan raporu, 2021 yazında Afganistan’dan gerçekleştirilen toplu tahliye operasyonlarında, kriz yönetimi eksikliği, karar alma sürecindeki belirsizlik ve o dönemde Washington’dan gelen karmaşık açıklamalar nedeniyle engellerle karşılaşıldığını belirtti.

Dışişleri Bakanlığı’nın bu rapor üzerindeki çalışmaları bir yılı aşkın bir süre önce sona erdi, ancak Cuma günü, ABD’de 4 Temmuz Ulusal Günü münasebetiyle geçen uzun hafta sonunun arifesinde yayınlandı.

Rapor, gelecekteki herhangi bir krizde yalnızca bir yetkilinin atanmasını ve acil durum önlemlerinin planlanmasını siyasi mülahazalardan ayırmayı içeren reformlar çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Ağustos 2021’de ABD ordusunun “Taliban” hareketinin iktidara dönmesinin ardından geniş çaplı bir tahliye operasyonu düzenlediği Kabil Uluslararası Havalimanı’ndaki kaos sahnelerinin ardından bu incelemeyi yapma talimatı verdi.

Raporda, 6.000’i Amerikalı olmak üzere 125.000 kişinin tahliyesine olanak sağlayan bu hava köprüsünün başarısına övgüde bulunuldu. Ancak tahliye sürecinin, Başkan Joe Biden yönetimindeki üst düzey yetkililerin savunmasız Afganların tahliyesine ilişkin en başından itibaren “net kararlar almaması” nedeniyle “büyük zorluklarla” karşılaştığını, “sürekli değişen yönergeler ve Washington’dan gelen karmaşık mesajların” karmaşayı artırdığını belirtti.

Rapor ayrıca, Biden yönetiminin, önceki Başkan Donald Trump yönetimi sırasında biriken vize başvurularında gecikme yaşadığını kaydetti.

Çeviri: Tuğba Hamarat

Kaynak: www.asharq.com

Recent Posts

  • Gündem

Yaşar Gören:Hilafetin Kaldırılması da Cumhuriyetin İlanı Da Yasadışıdır..

Yaşar Gören: Hilafetin Kaldırılması da Cumhuriyetin İlanı Da Yasadışıdır "Yaşar Gören'den Çarpıcı Açıklama: Hilafetin Kaldırılması…

14 saat ago
  • Gündem

Biden’ın İsrail’e Silah Gönderme Politikasında Değişim Sinyali

Biden'ın İsrail'e Silah Gönderme Politikasında Değişim Sinyali ABD Başkanı Joe Biden'ın, İsrail'in Refah'a yönelik geniş…

15 saat ago
  • Gündem

İstanbul Havalimanı’nda İsrailli iki yolcuda 73 Kilo Altın Yakalandı

İstanbul Havalimanı'nda İsrailli iki yolcuda 73 Kilo Altın Yakalandı "Dubai'den İstanbul'a Bebek Arabasında Kaçak Altın…

17 saat ago
  • Gündem

İNSANA İNSANDAN BAŞKA ZARAR VERECEK VARLIK YOKTUR

Yeryüzünde insana zarar vermek için harekette geçecek hiçbir varlık yoktur. Kasırgalar, hortumlar, seller, depremler bunlar…

18 saat ago
  • Gündem

Hamas Lideri Heniye Namazda Okuduğu Ayetler ile İsrail’e Ne Mesaj Verdi?

Hamas Lideri Heniye Namazda Okuduğu Ayetler ile İsrail'e Ne Mesaj Verdi? Hamas lideri İsmail Heniye’nin,…

19 saat ago
  • Gündem

BÜLENT ERSOY’A RAHMET’LE BAKMANIN BEREKETİ

Muhterem Ali Rıza Demircan Hocam “Bülent Ersoy’a İslam’ın Rahmet Penceresinden Bakmak” başlıklı yazınız bana Kanal…

19 saat ago