BAE ve Suriye’nin Ekonomik İşbirliğini Geliştirme Planları

Birleşik Arap Emirlikleri’nin ekonomi bakanlığı, Körfez devleti ve Suriye’nin ekonomi iş birliğini geliştirmek ve yeni sektörler keşfetmek için gelecek planları üzerinde anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Hareket Suriye’deki on yıllık savaşın ardından değişen bölgesel dinamiklerin üstünde duruyor.

BAE Suriye’deki çatışmaların ilk yıllarında muhalifleri destekledi ama Suriye ordusu toprakların birçoğunu muhaliflerden geri alırken BAE ve diğer Arap ülkeleri Beşar Esed hükümetine yönelik açılımlar yaptı.

Bakanlık Twitter üzerinden 2021 yılının ilk yarısında İki ülke arasındaki petrol dışı ticaretin değerinin bir milyar dirhem (272 Milyon Dolar) olduğunu yazdı.

2018 yılında, BAE 2011’de organize bir Arap diplomatik boykotun başlamasından bu yana, Rusya’yla birlikte Esad’ı destekleyen İran ve muhalif güçleri destekleyen Türkiye gibi Arap olmayan aktörlerin etkisine karşı koymak amacıyla Şam’da Büyük Elçiliğini ilk kez yeniden açtı.

Devlet tarafından işletilen WAW haber ajansına göre, geçen hafta BAE ekonomi bakanı Suriyeli mevkidaşı ile Dubai Expo 2020’nin oturum aralarında bir araya geldi ve burada karşılıklı ilişkilerini geliştirmenin yollarını aradılar.

Bu yılın başlarında, BAE savaşın yıktığı ülkeye dayatılan kapsamlı Amerika Birleşik Devletleri yaptırımlarının Suriye’nin Arap Birliği’ne tekrardan dönmesini daha da zorlaştırdığını söyledi.

Washington’un geçen yıl kabul ettiği Sezar Yasası gereğince Amerika Birleşik Devletleri, (Suriye’de) insan hakları reformlarını yürürlüğe koymadan herhangi bir yeniden kurulma çabalarını veya ticaret anlaşmalarını mâni olmaya girişti.

 Yaptırımlar Suriye Başkanını, onun yakın çevresini, ailesini, üst düzey güvenlik görevlileri ve birliklerinin yanında merkez bankası ve savaş süresince şiddette bir rol oynadığına inanılan tüm kurumları hedef alıyor.

 Esad Rusya ve İran’ın desteği ile muhaliflerine karşı askeri mücadeleyi kazanmış olsa da halkının yüzde 80’inden fazlası sefillik içerisinde yaşarken (yaşaması sebebiyle) büyük bir yönetim zorluğu ile yüz yüze.

Birlemiş Milletlere (BM) göre Suriye’deki savaşta en az 350 bin kişi öldü. Mücadele Esad yönetimine karşıtı bir grubun ayaklanması ile Mart 2011’de başladı. Ayaklanma hızlı bir şekilde tam olarak bir savaşa dönüştü ve dünyanın en büyük mülteci krizine sebep oldu.

 

Recent Posts

  • Makale

ALIN TERİ

Kim bakar emeğe, alın terine Gün gelir kenara atarlar seni Koyarlar vasıfsız şahsı yerine Kıytırık…

4 saat ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Yitirilen Hayatlar: Acıyı Anlatmak

Gazze Şeridi'nde Yitirilen Hayatlar: Acıyı Anlatmak Gazze Şeridi, yıllardır çatışmaların, acıların ve umutların yeri olmuştur.…

4 saat ago
  • Makale

EROL GÜNGÖR’ÜN KAYBI TÜRKİYE’NİN KAYBIDIR!

24 Nisan 1983 yılında vakitsiz ölümüne en fazla üzüldüğüm isimlerden birisi Erol Güngör (1938) Hoca…

5 saat ago
  • Gündem

RAKICILAR MI ZAVALLI ZAVALLILAR MI RAKICI?

Alkollü içkilerin ve bunların başında rakının insan sağlığı için tehlike oluşturduğu bilinmektedir. Alkollü içkiler, yaralama…

1 gün ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Toplu Nikah Töreni Düzenlendi

Gazze Şeridi'nde Toplu Nikah Töreni Toplu Nikah Töreni Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırıları Altında Gerçekleşti Gazze…

1 gün ago