Dünya

Bilgi Savaşı Çağında Kremlin’in Yeni-Eski Propagandası

Mirat Haber Ajansı

III. Dünya Savaşı Rus devlet propaganda programlarında düzenli bir konu haline geldi. Kremlin’in önde gelen propagandacıları her gece Batı’nın “ekonomik olarak boğucu” yaptırımlarını kınıyor ve savaşın mantıklı bir sonuç olduğunu öne sürüyor. Varılan sonuç genellikle, Rus siyasetçilerinin ve iş dünyasının devlerinin, akrabalarıyla iletişim kurmak da dahil olmak üzere Batı ile tüm bağlarını koparmaları gerektiği. Batı aynı zamanda kötü şöhretli bir “beşinci kol” oluşturarak Rusya’yı parçalamakla da suçlanıyor. Bu kez on binlerce Rus’un aylardır Putin karşıtı yürüyüşlerde yürüdüğü Uzak Doğu’da.

Doğu ile Batı arasında asırlık bir “medeniyetler çatışması” teması 1950’lerden kalma bir tarzda devlet medyasında yeniden su yüzüne çıktı. Batı, Vladimir Putin’in müttefiklerini ekonomik yaptırımlarla cezalandırmaya ve dünyadaki Rus hareketini engellemeye devam ederse, diyorlar bu programlar. Moskova, diğer Batılı muhaliflerle ittifaklar kurarak karşılık verecek düşüncesi sıkça çıkıyor. Ancak Rusya’nın yaptırımlarla aynen karşılık verme ve tek başına veya diğer Batı karşıtı konularla mücadele etme yeteneği çok sınırlı, yine de göz ardı edilemez, deniyor. Halkı evde rahatlatmak için her şeyden önce geleneksel askeri üstünlük propagandası var. Geçen hafta sonu Putin, Rusya’nın son nükleer silahlarını tartışmak için televizyona çıktı. Dünyanın her yerine ulaşabileceklerini söyledi. İzleyicilere, yenilikçi hipersonik süzülme araçlarının Teksas veya Fransa büyüklüğündeki bir bölgeyi yok edebileceği söylendi. Ancak Batılıları Rus cephaneliğindeki silahlardan daha fazla korkutan ve seçimlere müdahale eden başka bir seçenek daha var. Putin Cuma günü Beyaz Saray’dan “bilgi savaşı” konusunda ateşkes istedi. Batılı istihbarat kurumlarının Kremlin’in 2020 başkanlık seçimlerini hedeflediğini söylediği düşünüldüğünde, hareket biraz hiciv niteliğinde. Hem Brexit oylaması hem de ABD 2016 seçim kampanyasına internetin karanlık koridorları aracılığıyla Moskova’dan müdahale edildiğine dair haberlerden sonra, Rusya bu günlerde batılılar için de korkutucu bir ülke.

Recent Posts

  • Gündem

Sokakta İlahi Söyleyen 6 Yaşındaki Kıza Sözlü Taciz

Sokakta İlahi Söyleyen 6 Yaşındaki Kıza Sözlü Taciz Kemalistlerin Çocuk Tacizi Skandalı: Sokakta İlahi Söyleyen…

1 saat ago
  • Gündem

Ali Rıza Demircan Hocamız 1 Mayıs Çarşamba Günü AKİT TV’ye Konuk Oluyor..

Ali Rıza Demircan Hocamız 1 Mayıs Çarşamba Günü AKİT TV’ye Konuk Oluyor.. Çarşamba Akşamları Fatih…

2 saat ago
  • Gündem

İstanbul’da 1 Mayıs Düzenlemeleri: Alternatif Güzergahlar Açıklandı

İstanbul Valiliği, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla kapsamlı trafik düzenlemeleri açıkladı. Kararlar, şehrin…

3 saat ago
  • Gündem

DÜNYADA ŞERİATLA YÖNETİLEN TEK ÜLKE İSRAİL’DİR!

Dünyada  Şeriatla Yönetilen Tek  Ülke İsrail'dir.. Yeryüzünde dini yönetim, diğer adıyla şeriatla yönetilen tek devlet…

4 saat ago
  • Ekonomi

Bakanlık Düğmeye Bastı: Tavuk Etine İhracat Sınırlaması Getirildi!

Son zamanlarda artan beyaz et fiyatları nedeniyle Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Tavuk eti ihracatı aylık…

5 saat ago
  • Gündem

Columbia Üniversitesi ile Eylemci Öğrenciler Arasında Uzlaşı Sağlanamadı

Columbia Üniversitesi ile eylemci öğrenciler arasında uzlaşı sağlanamadı.. Columbia Üniversitesi'nde Filistin Protestoları: Uzlaşı Sağlanamadı, Öğrencilere…

6 saat ago