Dünya

BMGK: ABD’nin İran’a Yaptırımları Geçersiz

Mirat Haber Ajansı

Birleşmiş Milletler güvenlik konseyi üyeleri Tahran’a yönelik BM yaptırımlarının yeniden yürürlüğe girdiğine dair tek taraflı bir ABD bildirisini reddetmeye devam ediyorlar. ABD, kapsamlı ortak eylem planının (JCPOA) orijinal imzacısı olarak bunu yapma yetkisine sahip olduğunu iddia ederek İran’a karşı bir dizi BM yaptırımını yeniden uygulamaya koymuştu. JCPOA, İran ve diğer büyük güçler arasındaki 2015 nükleer anlaşması olarak anılıyor. Washington, Washington anlaşmadan çekilmesine rağmen yaptırımların “snapback” (geriye dönüş) mekanizması altında yeniden etkinleştirildiğini söyledi. Ancak, diğer imzacılar bu hareketin herhangi bir yasal etkisinin olmadığını belirttiler. İran Cumhurbaşkanı Hassan Ruhani, Washington’un Tahran’a baskı yapmak için düzenlediği bir kampanyanın geri teptiğini söyledi. Neredeyse Amerika dışındaki her BM Güvenlik Konseyi üyesi, Washington’un bu yasal korsanlığı uygulama yeteneğine itiraz ediyor.

Fransa, Almanya ve İngiltere, Washington’un sözde kararlarının herhangi bir yasal etkiye sahip olmadığını belirten ortak bir bildiri yayınladılar. Rusya ve Çin de bu bildiriyi kabul etti. Ruhani, Amerika’nın yasadışı talebine karşı çıkan BM Güvenlik Konseyi üyelerine teşekkür etti. Ayrıca, kalan imzacılar İran’ın anlaşmanın ekonomik faydalarına erişmesine izin verirse, İran’ın ABD’nin çekilmesine cevaben bıraktığı nükleer taahhütlerini yeniden yerine getireceğini söyledi. Her şeye rağmen, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD’nin bu yaptırımları uygulama yükümlülüklerini yerine getirmeyen herkese karşı sonuçlar uygulamaya hazır olduğunu söyledi. İran dışişleri bakanı Mohammed Cevad Zarif, Pompeo’nun kendi paralel evreninde yaşamayı reddeden fani dünyayı cezalandırmakla tehdit ettiğini alaylı bir biçimde ele aldı. Zarif, Pompeo’yu BM kararlarını veya nükleer anlaşmayı okumamakla suçladı.

Recent Posts

  • Gündem

İstanbul’da 1 Mayıs Düzenlemeleri: Alternatif Güzergahlar Açıklandı

İstanbul Valiliği, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla kapsamlı trafik düzenlemeleri açıkladı. Kararlar, şehrin…

48 dakika ago
  • Gündem

DÜNYADA ŞERİATLA YÖNETİLEN TEK ÜLKE İSRAİL’DİR!

Dünyada  Şeriatla Yönetilen Tek  Ülke İsrail'dir.. Yeryüzünde dini yönetim, diğer adıyla şeriatla yönetilen tek devlet…

2 saat ago
  • Ekonomi

Bakanlık Düğmeye Bastı: Tavuk Etine İhracat Sınırlaması Getirildi!

Son zamanlarda artan beyaz et fiyatları nedeniyle Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Tavuk eti ihracatı aylık…

3 saat ago
  • Gündem

Columbia Üniversitesi ile Eylemci Öğrenciler Arasında Uzlaşı Sağlanamadı

Columbia Üniversitesi ile eylemci öğrenciler arasında uzlaşı sağlanamadı.. Columbia Üniversitesi'nde Filistin Protestoları: Uzlaşı Sağlanamadı, Öğrencilere…

4 saat ago
  • Gündem

ÜLKEMİZİN İLK VEGAN RESTORANI “TELEZZÜZ” AÇILDI

Medyaya yansıyan 29 Nisan 2024 tarihli günlük haberlerden biri şöyle: Ünlü ‘Koç’lardan merhum Vehbi Koç’un…

5 saat ago